Rafael Palacio har under det senaste decenniet tagit fram riktigt stora moderna vita torra viner från Galiciens berg på nygamla Godellodruvan. Tack vare hatten, Sortes, kunde vingårdarna överleva. Du hittar just nu de nya årgångarna av dessa framtidsviner i Beställningssortimentet.
Lokala vitvinsdruvor
I nordvästra hörnet av den Pyreneiska halvön, norra Portugal och Galicien, finns många speciella druvsorter för vitt vin, med långa traditioner lokalt. Några av dem går nu med hjälp av vinkunnande utifrån en ljusnande framtid till mötes. Albarino/Alvarinho har med sina friska, aningen aromatiska viner redan blivit en stor succé i världen. En annan druva, Godello, som ger lite mäktigare viner var på väg att försvinna. Nu har den utvecklats och blivit basen för riktigt stora viner bl.a. från Rafael Palacio.
Upptäcks av omvärlden
När det var som minst aktiva vingårdar för några decennier sedan var man nere kring 700 ha totalt för denna druva utspritt här och där främst i Galicien. Idag är det mer än det dubbla. Rafael Palacio är yngsta barnet av nio i den berömda vinfamilj som har sitt ursprung i Rioja. Storebror Alvaro har en betydande andel i Priorats nuvarande berömmelse för sina mäktiga röda viner på främst Grenache. Lillebror Rafael studerade vin och skaffade sig erfarenheter av vin runt om i världen bl.a. Australien. Han valde att särskilt intressera sig för vita viner, i denna ”rödvinsfamilj”. Han upptäckte godello druvan i Valdeorras i Galicien, som just började återfå lite status. Startade upp sitt vinprojekt där 2004. Han ville göra toppgodello, som rent av skulle kunna utmana vit bourgogne.
Vingårdar överlever ”i hatten”
De vinstockar som ger de bästa druvorna för vin är de rätt placerade och riktigt gamla, som sköts och hanteras med modernt vinkunnande. Rafael införskaffade små parceller av gamla terraserade vingårdar med rätt jordmån på relativt hög höjd. Den höga höjden ger längre mognadstid vilket är bra för kvaliteten. Idag är stockarna mellan 20 och snart 100 år. Totalt är det bara 22 och ett halvt hektar på 26 ”Sortes” med godello. Detta lokala namn på de små separata vingårdarna kommer av en slumpmässig fördelning av vingårdarna vid arvsskiftena. När det var arvskifte så la man en papperslapp i hatten för varje liten vingård. Arvtagarna fick sedan dra sina vingårdar blint ur hatten. På det sättet undvek man att dela upp de små parcellerna ytterligare vid arvsskiften. Annars skulle det snart blivit som i Bourgogne och då hade nog vinproduktionen avstannat för länge sedan i detta vilda landskap med spridda små terrasserade vingårdar.
Druvrasism
Den ”nya” Godellodruvan har mottagits med lite blandade känslor. Vissa personer vet redan att de inte gillar den. Andra tycker den har stor potential för att göra mäktiga viner av vit bourgognetyp. Druvan ger gärna en lätt aromatisk ton åt sina viner vilket inte alla gillar. Som vanligt är det dumt med druvrasism. Det görs ju en hel del rätt trista viner i min gom på godello. Samtidigt tycker jag att Rafael Palacios viner är riktigt intressanta med stora kvaliteter och fin komplexitet och struktur. Godelloviner är som chardonnayviner olika, och Rafael visar att druvan duger till att åtminstone där i Bibei Valley i Valdeorras göra riktigt intressanta viner. Det är nog mycket terroir i hans viner och det är inte säkert att det går att kopiera dessa någon annanstans. Rafael använder stora ekjäskar på ca 3000 liter. Lagrar vinet på 500liter ekfat med bara en liten del nya fat. Han är mer ute efter lätt oxidation och syre till vinet än kraftfulla smaker av ek.
Rafael’s Godello på Systemet
Jag provade just i veckan två av hans viner som finns i BS på Systemet, vilket inspirerade mig till denna artikel. Både tyckte jag var riktigt intressanta viner och mycket prisvärda också. Hans viner startar med 74641 Bolo Mountain Wine Godello, 2014 för 152 kronor. Ganska läckert och trevligt välbyggt vin med komplexitet och fin genomklang med längd. En delikat och kul godello på ett lättsamt vis med lite tyngd i slutet. Här är det nog inte riktigt gamla stockar inbladade. Nästa steg uppåt i komplexitet och tyngd är 71910 Louro de Bolo Godello Lias Finas, 2014 för 202 kronor. Här är det en snittålder på uppåt 30 år för stockarna. Mycket tätt och delikat med samtidigt fina syror och en sorts lättsam elegans som jag tycker är riktigt bra. Användes till samma typ av mat som en måttligt tung vit bourgogne. Perfekt till delikata fiskrätter med fin sås. I båda vinerna finns en liten blommighet som bara bidrar utan att störa.
Jag tar av hatten
Rafael’s lite dyrare vin 74003 As Sortes Godello, 2013 för 378 kronor gör på riktigt gamla stockar och utvalda druvor. Jag har inte provat denna årgång ännu men tänker skaffa några till min egen källare. Alla Rafael’s Godello viner utvecklas hygglig med tiden, ju dyrare desto längre. Låt Louro gärna få bli fem år och As Sortes sju innan Du konsumerar dem. Hatten behövs inte längre vid arvsskiftena, men jag tar gärna av den för Rafael Palacio nyskapande av stora Godelloviner.