Laddar annons
26 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med saftig Douro

Saftig Douro, fransk billig pinot, fräsch och delikat chardonnay, mogen halvtorr riesling, 16-årigt ostvin, lättbegriplig årgångs champagne och billigt rosébubbel  är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v35 2015 på Röttorps Bästa

Irmaos Tinto, 2012 för 101 kronor är en mustigt och saftigt Dourovin från portvinsdalen i norra Portugal. Rikt och mycket bra innehåll ännu lite ungt och spänstigt. Stor struktur och växer även lite med lagring.

Fransk billig pinot

Bouchard Aîné Pinot Noir, 2013 är för sina 79 kronor en enkel men just torr fransk PN med lite av druvans klassiska toner, viss längd och lite charm. Bra billig pinot för t ex en pasta rätt eller annars vill ha ett lättare rödvin.

Fräsch och delikat chardonnay

Paul Cluver Chardonnay, 2014 för 149 kronor är en mycket frisk delikat chardonnay med längd och viss täthet från svalt vindistrikt i södra Sydafrika. Här är det den friska syran med en tuch av citrus som ger ett mycket fräscht och lättsamt men ändå innehållsrikt vin. Mycket långt från den annars vanliga lite grova och klumpiga nya världen stilen av chardonnay.  Vinner på fortsatt utveckling några år. Passar bra till hela skalan av maträtter.

Mogen halvtorr riesling

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2008 för 139 kronor. Det är ont om bra snygga fina halvtorra unga rieslingviner just nu i Systembolagets ordinarie sortiment. Denna riktigt fina halvtorra mogna med dragning åt halvsött kommer från Beställningssortimentet. Rik och komplex välbalanserad och fräsch sjuåring, som passar väl till alla frukträtter och som sällskapsvin.

16-årigt ostvin

Graham's Malvedos Vintage Port, 1999 för 389 kronor är en Vintage Port som nu har ca 14 år på flaskan bakom sig. Härligt rikt och stort och utvecklat. Kan ändå med fördel lagras vidare i tio år till. Ett fantastiskt vin till en fin ostbricka i slutet av den riktigt eleganta middagen. Måste dekanteras för att ta bort den rika fällningen. Gör det gärna några timmar före konsumtion. Vinet håller sig sedan några dagar.

Lättbegriplig årgångschampagne

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2003 för 277 kronor är en fruktig rik frisk och generös champagne med bra längd och innehåll i årets lite mulliga, varmare stil. Fantastiskt bra pris för en lättbegriplig fin årgångs champagne. Även ett bra matvin till många rätter.

Billigt Rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut för 69 kronor är ett riktigt just torrt rosébubbel med rätt bra slut, trots sitt låga pris och fjantiga utseende. Bättre än billig stilla rosé i alla sammanhang.