Glöggfest med Fredagskocken Mattias Larsson

På söndag är det första advent och för många innebär det premiär för årets första glögg. Jag har testat en hel del glögg i veckan och favoriter finns flera. Till glögg har jag lagat tre matchande små tapasrätter. Om du vill skapa dina egna tapas till helgens glöggmingel får du förhoppningsvis inspiration av recepten nedan. Glöggen tycker om att möta kryddiga, rökta och salta smaker. Lägg till att det gärna ska vara i kombination med ganska mycket sötma. Glöggen trivs också väldigt bra tillsammans med citrussmaker, men inte med för hög syra så använd gärna det yttersta skalet av citrusfrukterna som smaksättning (eko-citron!). Undvik att få med det vita av skalen för där sitter ens tor del av beskan.

Senast provade, Glögg 2015 - årets bästa!

Glöggfest med glöggtapas

Tonfisk ”pastrami” med russin, mandel, chili och koriander Blåmögelost på pumpernickel med vinägrett av hasselnötter och torkade fikon Serranoskinka med pepparrotscreme, honungssyltadsidanängst upp på  gurka och krutonger Glöggtips: Finns många olika glögger att välja bland, se Vinbankens lista på årets bästa glögg 2014.

RECEPT | Tonfisk ”pastrami” med russin, mandel, chili och koriander

150 g färsk tonfisk liquid smoke salt, grovmalen svartpeppar, paprikapulver och olja ½ äpple ¼ gul lök 1 vitlöksklyfta 1 chili 50 g russin 50 g skalad mandel 2 msk äppelcidervinäger ½ dl socker 1 msk finhackad koriander salt Skär tonfisken i kuber om ca 2 cm i diameter. Häll lite i liquid smoke på en tallrik och marinera tonfisken 30 minuter, vänd kuberna med jämna mellanrum på tallriken. Salta tonfisken och vänd den sedan i lika delar paprikapulver och grovmalen svartpeppar. Tonfisken ska vara helt täckt av kryddorna. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek snabbt i olivolja, c:a 10 sek på varje sida, kyl ner. Fintärna äpplet, finhacka lök, vitlök, chili och mandel. Blanda alltsammans i en kastrull med vinägern och sockret. Koka kraftigt ca 5 minuter och smaka av med salt. Kyl ner och blanda ner koriandern. Sätt tonfiskbitarna på tandpetare och servera med russin- och mandelröran.

RECEPT | Blåmögelost på pumpernickel med vinägrett av hasselnötter och torkade fikon

100 g blåmögelost 4 bitar pumpernickel 25 g rostade hasselnötter 2 torkade fikon 1 msk balsamicovinäger 1 ½ msk rapsolja lite salladskott och salt Fördela osten på pumpernickelbröden. Hacka nötterna grovt och fintärna fikonen. Blanda nötter och fikon med vinägern och oljan, smaka av med salt. Lägg några salladsskott på osten och ringla vinägretten över.

RECEPT | Serranoskinka med pepparrotscreme, honungssyltad gurka och krutonger

50 g gurka 1 msk flytande honung 1 msk pressad citron 1 ½ msk riven pepparrot 100 g cream cheese 4 skivor serranoskinka ½ dl krutonger kryddkrasse och salt Skala och fintärna gurkan. Blanda samman citron och honung och lägg ner gurkan. Smaka av med salt. Blanda pepparroten med cream cheesen och smaka av med salt. Lägg upp 4 småskålar med pepparrotscremen i botten, lägg på skinkan, den marinerade gurkan och krutongerna. Avsluta med att plocka över lite krasse. Trevlig advent, /Mattias Larsson Modern Gastronomi-Fredagskocken

Recept andra gillar