RECEPT VEGO. Om du vill äta vegetariskt kommer ett skönt indiskt grytrecept, här med den så användbara quornen som bas. Vintips är en strålande alsacegewurztraminer från producenten Preiss-Hennÿ.
Korma är en en vegetarisk gryta från Indien och i nya boken Smak: Mat och vin - de bästa kombinationerna av Peter Streijffert sätter författare även vin till sina recept. Allt verkar väl utprovat och även om undertecknad inte alltid valt samma viner är Streijffert i princip och stil, helt rätt ute med sina vinförslag.
Recept | Indisk vegetarisk kormagryta | 4 port
glasnudlar
1 pkt 600 g quornbitar
1 blomkålshuvud
2 gula lökar
1 näve haricots verts
1 burk kokosmjölk
5 cm färsk ingefära
1 msk currypulver
1 msk garam masala
salt och peppar
Gör så här:
Tillaga i gryta eller i slow cooker (slökokare).
I gryta:
Hacka och frös lök.
Bryt blomkålen i små bitar och rör ner i grytan tillsammans med quornbitarna, ingefäran och kryddorna.
Tillsätt halva burken med kokosmjölk och sjud försiktigt i 40 min.
Häll i resten av kokosmjölken och haricots verts och sjud ytterligare 10 min.
Servera med glasnudlar.
Vinrekommendation
Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2013 (2176), Preiss-Hennÿ, Alsace Frankrike, 119 kr
Kan bara hålla med författaren angående detta vintips. Sitter klockrent i kombination och ett bra vin på egen hand.
Bokrecension
Gillar för att den är 'bläddervänlig' (softback) perfekt att ha framme i köket och att tips och förslag är enkla att få till på egen hand. En trevlig nybörjarbok.
Smak: Mat och vin - de bästa kombinationerna
Av: Peter Streijffert
ISBN 978-86293-30-7
Cirkapris i nätbokhandeln: 210 kr
Blue Publishing