Vinbankens lagringsprovning | Resumé
Lördagen den 23 januari samlades 60 läsare på Vinkällaren Grappe i Stockholm under tema - lagringsprovning. Ambitionen för oss, Anders Röttorp, Johan Edström och Elke Jung, var att visa deltagarna hur vin som köps i dag utvecklas över tid. Vinerna vi valde var prisklass 99 kronor upp till 419 kronor, kalla dem vardagsvin och festvin.
Provningen visade tydligt att båda genrer är intressanta att följa över tid. Och vi var många som höjde på ögonbrynen för vardagsvinernas goda smak-utveckling. Och med det sagt vill jag lägga till att: - alla billiga viner är inte bra eller ens värda att spara.
I de lägre prisnivåerna rekommenderas en extra efterforskning om vinets möjligheter, potential och framförallt, satsa bara tid på ett vin som du gillar.
En hälsning till importörerna för gott samarbete. Spännande. Mig veterligen är det första gången det arrangerats en provning (som denna) i samarbete och under ett tema, lagringsdugliga viner, för konsumenter. Utanför vinklubbars, organisationers, producenters alternativ importörers egen regi.
Hur vin utvecklas över tid
För konsumenter med extra intresse för vin är det utan tvekan värdefullt att få chans att prova samma vin i olika årgångar (vertikalprovning).
Dessutom är det superintressant att få insikt och själv prova, vad mognad och utveckling kan innebära och betyda när det gäller vinets smak. Här spelar förutom tid även ursprung och druvsort en stor roll. Provningen hölls i spänstigt tempo med ömsom skratt och anekdoter till koncentrerad, tyst provning. Avslutningsvis ställde Anders frågan till provningsdeltagarna, - anser ni nu att man ska lagra/spara vin? Svaret blev ett rungande ”ja”.
Senare under eftersnacket hörde jag många livliga samtal om antingen det ena eller andra vinets fördel alternativt tillkortakommande. Så, intresset med att ’gilla vin’ är precis som det var innan provningen, och ändå inte, för vi vet samtidigt lite mer. Vi gillar olika.
Sammanfattning av provningen med Johan Edströms kommentarer.
Jacobsdal Wine Estate
1. Jacobsdal Pinotage 2012 (SB art nr 22055), Stellenbosch Sydafrika, 120 kronor
Mörk tät färg, tydlig pinotageton med mörk frukt blandad med den så typiska lätt rökta karaktär som Jacoblsdal har. Stor maffig fruktmättad smak med ganska hög syra och bitiga tanniner. Bra vin med tydlig urspungskaraktär.
2. Jacobsdal Pinotage 2010
Hade varit omöjlig att skilja från 2012 om de inte stått bredvid varandra. Lik sin lillebror i allt, bara lite mindre babyhull och lätt nedtonade tanniner, men fortfarande väldigt ungt vin.
3. Jacobsdal Pinotage 2003
Nu ser man varför Jacobsdal ska lagras. Tydligheten och ursprunget finns kvar men i så mycket mer balanserad och harmonisk stil. Fortfarande ett stadigt vin med bitiga tanniner men med utvecklad komplexitet som verkligen imponerade. Skulle aldrig gissat 13 års ålder på det vinet. Flera provare tyckte att detta var dagens bästa vin.
Gillar man Jacobsdal så har man ett strålande lagringsvin för larvigt låg penning.
Om producenten: Jacobsdal Wine Estate
Familjen Dumas viner från farmen i Stellenbosch görs med minimal intervention. Cornelius som idag arbetar med sonen Hannes vid sin sida, har exempelvis aldrig använt kommersiell jäst. Forskare menar att Jacobsdal utvecklat sin egna ’Dumas-jäst’. Vinerna har en stor portion karakteristik. Vinkällare och lokaler är från 1920, vinerna är handgjorda.
Importör: janake wine group AB, hemsida: janake.se
Vinklubb: janakes Vinklubb
Tenuta Col d’Orcia
1. Brunello Col d’Orcia 2010 (SB art nr 12354), Brunello di Montalcino Italien
154 kr för 375 ml., 274 kr för 750 ml., 583 kr för 1500 ml
2010 i Brunello är mycket svårslagen årgång vilket denna egendom med bravur bevisar. Tät fin frukt, perfekt syra och oerhört balanserade tanniner trots sin ungdom. Underbart rik och generös och förvånansvärt drickbar redan nu.
2. Brunello Col d’Orcia 2004, 499 kr (privatimport)
Något mognare men knappast dubbelt så gammal i sin stil. Nu var även 2004 ett rackans bra Brunello-år med lite tuffare tanninstruktur men det tar den generösa frukten väl hand om. Tät och fin med läcker sangiovesefrukt av plommon/körsbär och ett klädsamt inslag av järn.
3. Brunello Col d’Orcia 1998, 699 kr (privatimport)
Toscana 1998 har alltid levt i skuggan av sin mer berömde storebror 1997. Denna flaska visade att även om inte kraften av 97 finns där så finns de desto mer elegans och balans. En idag perfekt Brunello som nog inte blir bättre av att ligga till sig – men inte sämre heller på många år. Många tyckte att detta var dagens vinnare.
Ingen överraskning att Col d’Orcia var dagens bästa trio med tre sådana årgångar.
Om producenten: Tenuta Col d’Orcia
Greve Marone Cinzano tog över den 500 ha stora egendomen 1973 vars 100 ha vinodlingar idag är ekologiskt certifierade. Jordmånen på den södra sidan av Montalcino är löst sammansatt av sten (pebbles) och kalksten. Mikroklimat med influens från Mount Amiata och floden Orcia. Greven lägger stor vikt vid att odla andra grödor jämte vin, som vete och oliver, och att bevara naturliga gröna frizoner av växter och träd.
Importör: Carovin AB, hemsida: carovin.se
Vinklubb: Senses Wineclub
Penfolds
4. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2014 (SB art nr 6253), Penfolds, South Eastern Australia, 99 kr
Ung frisk aussie-boy med fruktpackad smak och lätt saftig framtoning. Det är nog inte många som tänker lagring när man smakar det vinet, snarare drick nu till lätt okomplicerad mat.
5. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2008 Magnum. Ej tillgänglig.
Men skulle det visa sig: lägg undan vinet i sex år så får du detta. Den lätt saftiga framtoningen har djupnat och blivit till nästan finvin, fortfarande inget kraftpaket men elegant och välsmakande på ett sätt som imponerade storligen på samtliga provare. Dagens överraskning!
6. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 1997. Ej tillgänglig.
Ytterligare elva år i källaren gör inte detta fyndvin bättre. 2008 var perfekt, 1997 drickbar och intressant men med ena benet i graven. Fast som moget/övermoget vin var det både gott, roligt och intressant. Absolut inget man borde hällt ut, men kanske druckit upp för fem år sedan.
7. Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon Shiraz 2013 (SB art nr 98091), South Australia, 419 kr
Baby Grange kallar Penfold’s själva denna bin, dels pga stilen på vinet men främst för att 70% av vinet lagras på fat som nyligen innehållit Grange, resterande 30% är nya fat. Har funnits på Penfold’s meny ända sedan 1961 och har alltid imponerat stort. Bin 389 var den andra låda vin jag köpte i mitt liv, årgång 1982 och priset tror jag var 125 kr, ganska dyr redan då men värd varenda krona. 2013 är mörk, tät och imposant. Stor doft vars ursprung inte är någon svår gissning, en skolboks-cabernet från South Australia. Mynta, cassis, mocca, körsbär etc anfaller nosen och smaken följer upp med samma mynt. Oerhört ung just nu men ändå troligen den bästa Bin 389 jag provat.
8. Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon Shiraz 2006. Ej tillgänglig.
Nästan tio år gammalt är vinet snudd på perfekt även om det klarar den dubbla tiden utan problem. Doften har mognat och bjuder på komplexa toner där en lätt känsla av skog om hösten börjar framträda, lätt multnade löv och lite goda svampar. Så klart inte lika fruktig som 2013 men massor av läcker fin svartvinbärston och mynta finns kvar. Härligt vin
9. Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon Shiraz 2002. Ej tillgänglig.
Svagaste kortet i denna strålande trio. Hade jag fått endast detta vin en kväll hade jag älskat det för vad det är men 2013 och 2006 har gjort mig svårt kräsen. Något lättare i frukten än sina syskon och med en svagt metallisk ton som inte de andra har. Fortfarande ett mycket bra vin men vars främsta uppgift denna dag blev att visa hur bra de två andra årgångarna var.
Om producenten: Penfolds Estate
Penfolds ingår numera i det globala vinbolaget Treasury Wine Estates som äger några av världens mest välrenommerade producenter som Beringer, Wynns, Lindeman’s och Wolf Blass. Chefvinmakare hos Penfolds Peter Gago har vinvärldens rockstjärnestatus. Gago är ansiktet utåt för Penfolds förutom att han har ’järnkoll’ på en minst sagt gigantisk vinportfölj. Fantastiska viner som (bl a) Yattarna, Bin 51, St Henri, Bin 389 (fattigmans Grange) och Grange som det största vinet av alla är några av vinerna i toppskiktet. Penfolds Magill Estate i utkanten av Adelaide är där det började år 1844 och det är även här man gör Grange.
Importör: Treasury Wine Estates Sweden AB
Vinklubb: Penfolds Vinklubb
Alain Brumont
10. Château Bouscassé 2009 (SB art nr 2204), Madiran Frankrike, 125 kr
Druvor: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc.
Bouscassé, kära gamla Bouscassé. Mycket intressant att prova dessa två årgångar mot varandra. Vilken utveckling denna egendom har gått igenom. Jag älskade Bouscassé redan första gången jag provade den, kan ha varit 1986 i form av årgång 1981. Uppskriven av vinjournalisterna som den var köpte och provade jag en flaska och köpte sedan en hel låda för första gången i mitt liv. Och den var fortfarande på väg upp när jag drack upp den sista flaskan nån gång i slutet av 1990-talet. 2009 är långt ifrån den rustika, grova, bonniga 81an. Här finns tannat-vresigheten kvar men i en förfinad salongfähig version. Några anser att vinet sålt sin själ men jag tycker att det är bättre än någonsin! Mörk fin stadig frukt, mycket mineral med drag mot järnoxid men det kirrar den massiva fruktstrukturen lätt. Absolut ett vin att lägga ner i källaren ytterligare tio år. Den kan bli hur bra som helst.
11. Château Bouscassé 1996
Det är sock inte alla årgångar Bouscassé som klarar 20 år. 1996 gör det mycket knappt. Vinet var OK i början av provningen men föll isär på slutet och då fanns ingen frukt alls som kunde beveka tannat-druvans aggressiva tanniner. Undrar om inte ordet tannin kommer härstammar från tannat, skulle inte förvåna mig. Eller så är det tvärtom...
12. Château Montus Cuvée Prestige 2012 (SB art nr 95069, lanseras i tillfälligt sortiment 5/2), Madiran Frankrike, 395 kr.
Druva: tannat.
Château Montus har alltid varit en lysande stjärna på vår vinhimmel och deras Cuvée Prestige ännu ljusstarkare. Här kommer 100% tannat stormande fram men ändå klart domesticerad. Detta har ju varit M Brumonts livsuppgift – att bevisa att druvsorten har ett livsberättigande. Jag presenterade Sandro Boscaini (Masi) för herr Brumont en gång i tiden och sedan dess är dessa två vingiganter såta vänner. Och deras passion för udda druvsorter är deras gemensamma nämnare (förutom att de gör fantastiska viner). Detta vin är purungt och svart. Massiv doft som en dekokt på björnbär, lakrits, viol och valrhona-choklad, och en eldighet som är på gränsen. I munnen är det kraftfullt och lika svart som färgen men ändå förvånansvärt snällt, man kan fortfarande andas. Lång rik fyllig eftersmak. Tur att man har barnbarn som är födda 2012 så man har någon att köpa det till!
13. Château Montus Cuvée Prestige 2000
Nu skulle man tro att det var perfekt läge för en tolv år äldre Montus men nej, så är det icke. Denna mastodont är bara meter bakom 2012. Hur långt liv kan den ha? 20 år till minst. Stor massiv och svart som synden och otroligt bra men inte riktigt färdig än. Min rekommendation är att köpa (för att dricka nu) deras 2004 som just nu visar upp allt vad en Montus Prestige kan ge när den är färdig, så får 2000 ligga till sig ett decennium till.
Om producenten: Alain Brumont
Alain Brumont. Osviklig och helt övertygad om att naturen behöver, och ska ha svängrum. Vinodlingarna är insprängda på för dem lämpliga lägen över de 160 ha som Alain Brumont äger. Brumont har drivit sin vingård med manisk koncentration, ett öga för detaljer och med ett stort engagemang för att utveckla närsamhället i den lantliga och ensligt belägna kommunen Mamusson i Gascogne. Och han har fått kämpa för sin ögonsten, tannatdruvan. I en uppmärksammad blindprovning slog hans vin så småningom ut ett antal av de främsta bordeauxslotten och Alain Brumont geniförklarades.
Importör: Vinunic AB, hemsida: vinunic.se
Vinklubb: Club Vinunic
Putell på er grevar och baroner – det var en provning som hette duga.
Vid provningnoterings-pennan Johan E.