Laddar annons
Bokrecension | Trettio vinkällare - Konsten att lagra och njuta av vin
5 Dec, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bokrecension | Trettio vinkällare - Konsten att lagra och njuta av vin

Vem bättre än Johan Magnusson kan guida en vinälskare ner i vinkällaren. Källaren som är själva hjärtat och essensen för att samla, följa, smaka och diskutera favoritviner.

Trettio vinkällare - Konsten att lagra och njuta av vin, ny bok av Johan Magnusson. Att lagra vinflaskor liggande är väl känt. Men om man ska placera buteljen med flaskhalsen utåt i hyllan, eller tvärtom och varför den lilla detaljen gör skillnad är bara en av många ovärderliga insikter.

Boken innehåller handfasta rekommendationer för dig som står i begrepp att påbörja projektet med en egen vinkällare. Som hur många flaskor man bör lagra, av vilka viner och varför. Vidare till rekommendationen på hur man bäst njuter av mogna viner – högaktuellt för dig som redan är den lycklige ägaren av en vinsamling. Att Johan menar att vi ska dricka och njuta av vinkällaren fullt ut går inte heller att missta sig på.

I den andra delen av boken besöker Johan Magnusson 30 vinkällare. I berättelserna delar ägarna med sig om hur de tänkt och vad som är viktigt för dem med deras vinsamlingar. Från den stora, omfattande vinkällaren som byggts och planerats efter konstens alla regler till vinsamlingen som ryms i en garderob. Alla sätt är rätt och så som de passar ägaren bäst.

Trettio vinkällare - Konsten att lagra och njuta av vin

Tar med mig Johans rekommendation att vi ska dricka vinerna vi samlar och sparar. Planera dina uttag och för vinkällarens omsättningshastighet. Kanske är det den roligaste utmaningen av alla. Och den som ringar in en vinälskares eviga fråga: när ska jag dricka just det här, xx, vinet? Ja, vem vet svaret. Ägaren till vinkällaren håller i taktpinnen men som Johan säger – korka upp till mat, med vänner och musik.

Apropå musik. Det är förmodligen en slump att Adeles senaste album heter 30. Men likheten mellan boken och det nya albumet finns och det är att undvika shuffle. Givet att du menar allvar med din vinkällare. Precis som jag håller med Johan om att Beach Boys låt Good Vibrations är ett olämpligt låtval i vinkällaren.


BOKRECENSION | Trettio vinkällare – Konsten att lagra och njuta av vin

Förlag: Millhouse Förlag AB
Författare: Johan Magnusson
Fotograf: Stellan Herner (där inte annat anges)
ISBN: 978 91 857 59 13 2
Cirkapris: 600 kr direkt, eller något mer när boken köps från Adlibris.
Betyg: 5 av 5
Motivering: en tidlös, inspirerande drömbok för alla vinintresserade. Oavsett om nybörjare eller sedan länge aktiv.

FLER BOKRECENSIONER, KOKBÖCKER OCH VINBÖCKER.

Författaren Johan Magnusson är välkänd vinprofil med ett gediget kunnande. Han driver vinlagringsverksamheten Magnusson Fine Wine i Stockholm. Johan är av Sveriges Handelskammare auktoriserad värderingsman för vin och destillat och medverkar löpande i TV- och radioprogram.

Johan har under många år bidragit till Vinbanken med tips för lagringsentusiaster och framförallt med sin årliga, och mycket uppskattade, rapport från primörprovningen i Bordeaux. Alla Johans artiklar hittar du här.