Marlborough Estate Reserve Rosé | Sopprecept – kall koriandersoppa

Favoritmarkera

ROSÉVIN och SOPPRECEPT. Thailändska smaker i sval, uppfriskande och kall koriandersoppa till ett glas rosé som Marlborough Estate Reserve Rosé. Snart är våren här!

Måndagsmatchen tar ett grepp om rosévin och sopprecept. Tillsammans blir de en bra kombo som smakar av vår.

Recept | Sopprecept – kall koriandersoppa

2 tsk olivolja
1 finhackad stor gul lök
1 purjolök i tunna skivor
1 vitlöksklyfta i tunna skivor
1 liter vatten
1 skalad och hackad liten squash (ca 200 g)
4 msk ris
5 cm citrongräs
2 limeblad
60 g färska koriander och mjuka stjälkar
chilipasta (kan utelutas)
salt och peppar
finhackad röd paprika och/eller röd chilifrukt till garnering

Gör så här:
Hetta upp oljan i en stor kastrull på medelvarm platta. Lägg i lök, purjolök och vitlök och fräs under omrörning i 4-5 minuter tills löken har mjuknat.

Tillsätt vatten, squash och ris med en ordentlig nypa salt och lite peppar. Blanda ner citrongräset och limebladen. Låt koka upp, sänk värmen, lägg på locket och småkoka 1 15-20 minuter tills riset är kokt.

Tillsätt korianderbladen och tryck ner dem i vätskan. Koka i ytterligare 2-3 minuter, tills bladen mjuknat. Ta upp citrongräset och limebladen.

Låt soppan svalna något och häll den sedan i mixer eller matberedareoch mixa till en slät puré, i omgångar om det behövs. (Med matberedare: sila av kokspadet och spara det. Kör soppans fasta ingredienser tillsammans med lite av kokspadet och blanda sedan med resten av spadet).

Häll soppan i en stor skål. Krydda efter smak med salt och peppar. Täck över och låt skålen stå i kylskåpet tills soppan är kall.

Smaka av och krydda. Rör ner lite chilipasta om soppan ska vara kryddigare och tillsätt lite vatten om den ska vara tunnare. Ös upp soppan i kylda skålar och garnera med finhackad rör paprika och/eller chilipeppar.

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé 2015 (6026), Marlborough Nya Zeeland, 89 kr

Druvor: Sauvignon blanc och malbec
Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Trevlig röd frukt, inslag av söta bär, lätt citruston.
Omdöme: Trevligt låg-alkoholvin med 7 g/L sötma. Lätt och ren modernist. Mingel-pingla för ungdomlig smak-upplevelse!

Vinbankens motivering

Till roséviner som har en nypa sötma i smaken kan mat som

a) är stark och het eller b) maträtter med dito ’sötma’ passa bra.

Prova exempelvis till gravad lax med gravlaxsås. Sötma ska möta sötma på samma nivå – och är ett bakficke-tänk att ta hjälp av för goda vin- och matkombinationer. Prova dig fram, om lite mer eller mindre är intressant att veta för eget bruk men tänk också på att hur man upplever söt smak är individuellt. Man kan t ex ha tränat sig till ett högt sötma-minimi-läge, typ – vara godisråtta.

Vinöst vetande

Rosévin tillverkas på olika sätt, idag är två sätt vanliga.
1) Enklaste är möjligen att blanda en skvätt rött vin i vitt, för att få den roséfärg producenten strävar efter. Tekniken anses som enkel och ger allmänna viner, det sagt att den smak som kommer med att låta skal ligga i musten (macerera) inte finns. I Champagne med ett fåtal andra viner, är det ett sanktionerat sätt att göra rosévin på.
2) Vanligast, och det sätt som andes vara bäst, görs rosé av blå druvor men skalen får inte ge obegränsad färg under maceration (när skalen ligger med i musten för att laka ur färg). Det är ett bra och smart sätt för producenter att använda unga vinstockars frukt till rosévin. Musten vinifieras därefter som ett vitt vin. Unga stockar ger inte högklassig frukt – än. Det krävs ålder på stockarna, rötterna går djupare (bl a), för att få bra frukt till bra vin.

Fler goda sopprecept

Morots och ingefärssoppa  – passar till vin av pinot grisdruvan
Fisksoppa – passar chablisvin
Svampsoppa – extra lyx

Lämna ett svar