Laddar annons
Casa Relvas vill visa upp en ny sida av Alentejo
15 May, 2025

Casa Relvas vill visa upp en ny sida av Alentejo

Bland olivodlingar, åsnor och korkekar har vinhuset Casa Relvas lyckats gå från ett litet vineri till att producera åtta miljoner flaskor om året. Vi på Vinbanken har träffat Alexandre Relvas om Portugals stora utmaning som vinnation och hur de lyckats vara trogna naturen trots den stora produktionen. 

– Det är exakt sådana här ställen som behövs runtom i världen för att lyfta portugisiska viner. Det är inte alltid lätt att prata om Portugal som vinnation då många inte alltid känner till druvorna och regionerna, men jag tror att det är den här typen av vinbarer som kan få fler att få upp ögonen för Portugal. 

Alexandre Relvas är på besök i Sverige. Vi befinner oss på den hyllade vinbaren Cork i Gamla Stan i Stockholm. Här är det fullt fokus på just Portugal, och samtliga viner går att få på glas. Det är viner från både stora och små vinhus, och det är viner gjorda på druvor där den ena är svårare än den andra att uttala. Enligt Alexandre Relvas så är det dock betydelsefullt med just sådana ställen som Cork, för han är medveten om vilka stora utmaningar Portugal som vinnation står inför.

  • Casa Relvas  Pom Pom Pequeno Rosé

    Casa Relvas Pom Pom Pequeno Rosé

    2024
    portugalPortugal
    750 ml
    12%
    Ungdomligt och bärigt rosévin med solmogna hallon, smultron, tranbär och blodapelsin. En väldigt frisk munkänsla med härlig ren och precis syrlighet i avslutet som även bjuder på en lätt örtighet. Trevligt komplement till alla sydfranska roséer.
    129 kr

– Egentligen har vi i Portugal ingen vidare stor nationell vinidentitet. Vi har många olika regioner där varje region har sina egna druvor och sina egna stilar på vinerna. För konsumenterna är det inte alltid lätt att få ett grepp om portugisiska viner. 

Samtidigt är det just de inhemska druvorna som gör Portugal unikt i vinsammanhang, eller?

– Jo, så är det såklart. Jag hade inte bytt ut några av de druvorna vi har planterade i dag. Vi har i och för sig en hel del syrah-odlingar, men jag har inga ambitioner att ta in andra internationella sorter. Jag är stolt över de inhemska druvorna som är unika för Alentejo, och jag är stolt över att visa upp dem. Men det gäller som sagt att kommunicera på rätt sätt. 

"Inte trott att vi skulle bli så stora"

Alexandre Relvas är den femte generationen inom familjen som arbetar med vin. Just Casa Relvas grundades dock så sent som i slutet av 1990-talet, och det var först 2003 som de fick fram sin första årgång. Totalt producerades det 26 000 flaskor det året. Den siffran har i dag stigit till drygt åtta miljoner flaskor per år. På lite mer än 20 år har vinhuset alltså gått från att vara ett litet vineri till att vara en aktör som kan göra skillnad på riktigt. 

Familjen Relvas styr fortsatt vinhuset.
Familjen Relvas styr fortsatt vinhuset.

– Jag hade ärligt talat inte trott att vi skulle bli så stora som vi faktiskt har blivit. För oss har det handlat om att alltid vara trogna vårt ursprung och att faktiskt visa upp vad Alentejo står för och går för. 

Föder upp unik åsneras och odlar oliver

Det som gjort Casa Relvas smått unika i Alentejo är de stora satsningarna utanför vingårdarna. Familjen Relvas äger i dag en bra bit över 1000 hektar mark, varav merparten faktiskt består av skog där de återplanterar korkekar. De föder även upp en unik åsneras och har även flera hundra hektar av olivodlingar. Den totala ytan av vingårdar uppgår i dag till drygt 350 hektar. Och drygt 30 procent av den totala produktionen är i dag ekologisk. På den svenska marknaden är både boxvinet Merino och flaskvinet Segredos ekologiskt certifierade, medan deras Touriga Nacional är miljöcertifierad. 

– Jag är nöjd med den siffran på 30 procent. För mig personligen handlar det mycket mer om att arbeta hållbart än att faktiskt fylla i formulär efter formulär för att få en stämpel eller en klassificering. Jag vill att vi lämnar jorden så som vi ärvde den, och det handlar om att respektera såväl vatten som jord.

Det välkända vinet från Casa Relvas som finns på hyllan.
Det välkända vinet från Casa Relvas som finns på hyllan.

Området där familjen är verksamma är ovan nämnda Alentejo, drygt två timmar öster om huvudstaden Lissabon. Det är en stor region i vinsammanhang med flera stora kooperativ. Det är också en region som blivit hyllad internationellt för sina många prisvärda viner. Vi på Vinbanken har bland annat vid ett flertal tillfällen utsett Casa Relvas vin Segredos de Sao Miguel som ett av de bästa röda vinerna under 100 kronor, och så sent som i början på året fick vinet vår medalj för ”Bästa köp” i kategorin rött vin under 100 kronor. Men enligt Alexandre Relvas så är det inte alltid bra att enbart bli associerade med prisvärda viner. 

Många sneglar mot Portugal och dess druvor

– Jag tror det också kan vara ett problem om man bara kopplar vår region till billiga viner där man får mycket vin för pengarna. Jag tror inte många kommer välja ett portugisiskt rött vin från Alentejo för över 150 eller 200 kronor i dag, och det beror nog på att många i dag kopplar just portugisiska röda viner generellt med billiga prislappar. Det är också något vi måste jobba med och kommunicera ut, för det finns otroliga lite dyrare viner från vårt område som imponerar, men det gäller att man upptäcker dem och att man vågar betala för ett bra portugisiskt rött. 

På senare år har Portugal i allmänhet blivit lite av ett förebildsland i vinsammanhang där allt fler stora vinnationer sneglar på hur den iberiska nationen lyckats hantera värme och extremklimat. Bland annat har flera slott i Bordeaux börjat plantera den portugisiska druvan touriga nacional då den bevisligen inte haft lika stora problem i värmen som många andra druvor.

Casa Relvas föder bland annat upp en unik åsneras.
Casa Relvas föder bland annat upp en unik åsneras.

– Vi är snabba på att anpassa oss och inte låsa in oss i ett hörn. Vi är vana vid att klimatet snabbt kan skifta. Just nu till exempel har vi haft väldigt mycket regn, men sen i augusti så kan vi få en värmebölja med över 40 grader flera dagar i rad. Det klimatet har vi haft länge nu och vi har lärt oss hantera det. 

Just nu är Casa Relvas aktuella med att lansera sitt första rosévin på den svenska marknaden. Vinet, som heter Pom Pom, kommer lanseras i det tillfälliga sortimentet den 16 maj och är gjort på druvorna touriga nacional, aragonez och syrah. Även om stora delar av produktionen i dag består av röda viner så ser Alexandre Relvas hur rosévinerna och de vita vinerna ökar i popularitet. Han ser dock även där att det finns utmaningar med hur man kommunicerar kring druvor, områden och appellationer. 

  • Bästa köp 2025
    Segredos de São Miguel

    Segredos de São Miguel

    Organic, 2022
    portugalPortugal
    750 ml
    13.5%

    När vi skriver våra topplistor över de bästa röda vinerna under eller runt 100 kronor så är det här vinet alltid med. Det är ett vin som år efter år levererar på en imponerande nivå. Här får vi både intensivt fruktiga toner men även tydliga kryddiga inslag. Det är märk frukt med blåbär, björnbär, svartpeppar, choklad, vanilj och färska nyplockade örter. Bra balans, fin frukt och ett klockrent matvin. Servera till en viltgryta eller till den klassiska grillade entrecoten. 

– Alla regioner har olika regler och då blir det svårt att hitta den här nationella identiteten som jag pratat om. Alla vill ha det på sitt sätt. Alla regioner har till exempel olika regler för vad en Riserva är. 

Hur ska ni då få folk att förstå bättre vad Portugal som vinnation handlar om?

– Kommunikation, men även att få den yngre generationen att förstå att vin inte enbart är något som deras föräldrar dricker. I dag finns det så många olika stilar och typer av vin att det finns något för alla. Vin är något som man kan dricka när som, vid många olika typer av tillfällen. Men det gäller som sagt även att vi som gör vinerna blir bättre på att kommunicera ut vad Portugal är, för i slutändan vill vi nog samma sak och det är att lyfta landet och de olika regionerna, avslutar Alexandre Relvas.