Laddar annons
Fruktig lager | Den stora smakresan
14 Apr, 2016

Fruktig lager | Den stora smakresan

HUMLE ELLER MALT – FRUKTIGT SKA DET VARA. Vad har den förra brittiska kolonin och mångmiljonstaden Hongkong gemensamt med öl? Mariestads Bryggeri och bryggmästare Richard Bengtsson såklart!

Den tionde etappen i  inspirationsresa har tagit Richard från startpunkten utanför Bohuslän ända bort till Asien, närmare bestämt till Hongkong dit ostindiefararen Götheborg reste på 1700-talet för att göra affärer. Men varför gör denne gemytlige bryggmästare en så lång resa?

- Mitt uppdrag är att brygga en lager, inspirerad av krocken mellan det brittiska imperiets smaker med influenser från den nya världen, berättar Richard.

Bryggmästaren hämtar inspiration från Hong Kong

Metropolen Hongkong vibrerar av liv, smaker, dofter, människor och intrycken fullkomligen slukar besökaren, med hull och hår. En bättre stad att samla inspiration i är svår att tänka sig och Richard förhåller sig ödmjuk inför uppgiften. Hur ska inte 1700-talets sjömän ha reagerat när de efter många månader till havs, slutligen anlände Hongkong?

Själv har Richard suttit på ett plan för att sluta upp i Hong Kong. Det dagliga arbete i Vårbybryggeriet tillåter knappast att bryggmästaren tar en time-out på ett halvår, hur god anledningen om att samla inspiration än är. Men ostindiefararnas besättningar spenderade ibland över ett halvår till havs innan de anlände Asien. Och som sagt, tänk er hur det måste ha varit förr i tiden när världen var stor och okänd och de europeiska sjömännen mötte en kultur som inte liknande något annat de sett tidigare.

Världens många smaker är nära och vi ställer krav

Numer reser vi obehindrat mellan kontinenter. Mat och dryck vispas samman i en allt snabbare takt, som i en mixer där hastigheten bara ökar. Gastronomi är kosmopoliten. I alla fall i de västerländska samhällena. Foodies reser över världen för att samla gastronomiska minnen och följare kan konstatera att ursprungsplatsen inte är huvudsaken utan det är det som läggs på tallriken som är det intressanta.

Det var inte många år sedan, och hjälp om det fortfarande är sant, som pub- och barägare bjöd starka, kryddiga korvar till ölet som serverades. Det kan ha fungerat när svenska öl var underutvecklade, säg bleka lageröl och dito kopior av dagens nogräknade urval. Hantverksöl och andra karaktärsfulla öler i kombination med starka kryddor är utan tvekan en ödesdiger kombination. De fungerar inte tillsammans då ölets smak försvinner, vilket är trist med tanke på det arbete som lagts ned vid bryggningen. Är ölet, säg som värst en blaskig törstsläckare, ja då är kombinationen okej och ingen kan vara missnöjd.

Björn Frantzén och Richard Bengtsson

Fruktig lager

I Kina men också i Korea har produktionen ökat av de milda och lätta, ljusa lagerölerna. Öltypen fungerar verkligen bra till många av de olika köken som har sin tyngdpunkt i de lätt sötaktiga smakerna. Men så snart hettan ökar i maten faller valet återigen på det mer neutrala ölet. Utmaningen för Richard när han är i Hongkong är tudelad. Han ska fånga upp nya infallsvinklar och smaker till sitt öl men han ska också ha kombinationen till mat i åtanke. Det ska ju inte vara för svårt för Björne (Björn Frantzen) att komma fram till en matchande maträtt. Eller?

Själva grundidén med bryggmästare Bengtssons långa smakresa är ju att väcka intresse hos alla oss som gillar öl. Vad är det som gör att vissa smaker lirar medan andra ger oss smak-krockar är den största av alla frågor inom gastronomin och den som vi alla vill känna smaken av. Igen, igen och igen.
Richard resonerar sig fram till hur han upplever sitt besök i Hongkong och det är mycket riktigt de lätt sötaktiga inslagen han fångar upp. Som den av friterade kycklingspett. Från sin bryggmästarroll konstaterar han att valet måste falla på en fruktig lageröl.

Känner ni inte Richard Bengtsson sedan tidigare vet ni kanske inte att han har lärt sitt yrke i Tyskland. Som skolad i den klassiska ölkulturen av vatten, jäst och humle, den senare företrädesvis från södra Tyskland, hittar ni alltså Richards öl-hjärta bland de sydtyska lagerölerna. Nu befinner sig de tyska ölerna långt bort, smakmässigt, från de amerikanska hantverksölerna så som de bryggs på västkusten. En anledning till västkustölernas distinkta smak är den amerikanska humlen som är mycket fruktig. Smaken av grapefrukt är en av humlesortens många kännetecken.

Amerikansk humle och pilsnermalt

Bryggmästaren beslutar sig för att använda främst amerikansk humle, håll i hatten och det trodde jag aldrig att Richard skulle göra apropå sin tyska skolning, men med ljus karamellmalt och pilsnermalt, känner jag återigen igen Richard som trogen sitt hjärta.

Resultatet, ett öl som Björn Frantzen beskriver som med fruktig munkänsla och aromatisk smak. Inslag som bara måste, häpp!, göra sig bra i kombination med kryddiga, söta smaker som från de amerikanska friterade smårätterna som Chicken Wings och absolut till grönmögelost.

Shit vad bra, hör vi Björn säga i filmen när han testar ölet till rätten han skapat, varpå jag kapitulerar inför längtan att också få prova. Och om nu smaken till det nya ölet ursprungligen tog inspiration från Hongkong har de två herrarna lyckats landa i USA, som de sanna världsresenärer de är. När kommer ölet?

 

Vill du följa Den stora Smakresan på FB är adressen, facebook.com/denstorasmakresan

Tidigare artiklar på Vinbanken, om Rököl  | den stora smakresan och Saltöl | den stora smakresan