Laddar annons
Rättvist lyft för Fairhills, arbetarna och vinerna
3 Dec, 2015

Rättvist lyft för Fairhills, arbetarna och vinerna

Världens största rättvisa vinprojekt, Fairhills, drivs i distrikt Breede River Valley, Sydafrika. Fairhills har gett förbättrade levnadsvillkor till över 1 600 personer, arbetare och deras familjer, och ett mer välfungerande samhälle med skola och sjukvård.

Inbäddat i naturen i den vackra dalen Breede River Valley ligger den lilla staden Rawsonville. Med sina 3 100 invånare är detta knappast någon metropol vore det inte så att här drivs världens till omfattningen största Fairtradeprojekt för vin, Fairhills.

Det är vinproducenten Du Toitskloof som i kraft av att vara det stora vinhuset sett till att involvera så många som 22 av distriktets övriga odlare till att gå - Fairtrade. Med övriga anslutna vinhus är Du Toitskloof därmed en del av världens största Fairtradeprojekt.

Varför Fairhills

Vinodlarna i dalen samarbetar med producentföreningen Breedekloof Valley och nationella Origin Wine, en organisation som bland annat representerar och stöder landets vinodlare internationellt.

Breede River Valley är en stor region känd för sina odlingar av grönsaker och frukt som druvor. Vad gäller renommé har Breede River Valley inte samma glam-faktor som Sydafrikas vin-högstatusområde Stellenbosch. Vilket kan vara anledning till ett ambitiöst projekt som Fairhills. I det stora jordbruksområdet odlas druvor som ska användas till vardagviner vilket innebär att det är nödvändigt att hålla koll på druv-priserna. Det innebär också att arbetarnas löner är lägre.

Att försöka förändra och framförallt förbättra levnadsvillkoren för jordbruksarbetarna i Breede River Valley var därmed givet. Lägg till att Fairtrade som är en organisation var syfte och mål är väl definierade också ger ett projekt som detta en stor möjlighet att berätta sin historia till många människor, över hela världen.

Varför kostar Fairtradevin mer

Med märkningen följer ökade kostnader för tillverkaren. Kostnadsökningen för EKO härleds till fler arbetade timmar på fälten, i vinkällaren och fler anställda på kontoren som driftar administratioen som ökar. Svaret är alltså ja, det är också mer pappersarbete både för en EKO respektive Fairtrademärkning.
För Fairtrade är påslaget ännu något mer jämfört med EKO-märkning då grundbulten i organisationens syfte förutsätter ett socialt engagemang. Ett lyckat Fairtradeprojekt är det som involverar fler människor, ser till att många kan sättas i arbete och att man kan bedriva utbildning. I förlängningen vill Fairtrade uppmuntra personer till självständighet och göra skillnad för framtida generationer.

Fairhills är nu inne på sitt 11 år och projektet har involverat så många som 1600 personer eller fler. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie som kan användas till investeringar som gynnar hela samhället. Och livet i byn har förändrats. Nu finns skolgång och barnomsorg för alla barn, fungerande sjukvård, datasal, bibliotek och utbildning för vuxna. Nu hoppas de att fler vinproducenter sluter upp runt Fairhills.

Eko och rättvisa projekt är ett sätt att möta en väl upplyst världsmarknad vars vinälskare ställer krav via de köp de gör. Idag gör konsumenter, framförallt de unga, aktiva val i butik. EKO och rättvisemärkta produkterna ökar som aldrig tidigare. Men bara märkningen räcker inte längre, för vin gäller självklart att smaken ska vara god.
Att vara en trovärdig, modern producent innebär utan tvekan betydligt mycket mer arbete idag, jämfört med för 20 år sedan. Aldrig tidigare har det varit så enkelt för den som vill kontrollera fakta. Under de tio år som Fairhills drivits har 1 600 personer, arbetare med familjer, fått förbättrade levnadsvillkor.

Lär mer om projektet, se den hyllade filmen om Fairtradeprojektet Fairhills längst ner här på sidan eller direkt på Youtube.

Tillsammans borgar odlarna i Fairhills för ett Fairtradeprojekt i världsklass, storleksmässigt när det gäller produktion av druvor men också i social omfattning.

TEXT: I SAMARBETE MED ALTIA SWEDEN AB

Hur smakar vinet Patchwork - Recension Elke Jung

Jag kan inte annat än säga, grattis och bra jobbat, Patchwork är ett bra vin. Gillar man dessutom röda viner med mustig smak, värme utan större krusiduller är smaken helt rätt.
Patchwork 2014 (2182), Du Toitskloof, Western Cape Sydafrika, 87 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot och malbec.
Medelfyllig, nyanserad och balanserad. Vinet har lätt kryddig smak av plommon, svarta vinbär, choklad, örter och vaniljtoner från faten. Vinet är lättdrucket, passar utan mat men också bra till mustiga grytor.
Sockerhalt: cirka 6 g/l
Betyg:

Faktaruta

Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
• Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
• Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
• Barnarbete och diskriminering motverkas
• Demokratin och organisationsrätten främjas • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas