grillad-gron-sparris-mandagsmatchen

Grillad grön sparris | passar till Oyster Bay Sauvignon Blanc

Favoritmarkera

GRILLA GRÖN SPARRIS. I denna rätt är det den syrliga getosten som är pricken över i tillsammans med vinet, Oyster Bay Sauvignon Blancs friska smak och kraft. Spännande kombination och härligt gott när solen skiner varmt framåt kvällen.

Det är sparristider och den gröna sparris är ljuvligt god att grilla. Tillbehör och tillagningssätt bestämmer vinvalet varför du inte kan säga att det finns ‘ett ‘sparrisvin. Det finns många viner som passar till sparris men de är uteslutande vita. Så mycket vill jag ändå påstå är ‘sant’.

grillad-gron-sparris-oyster-bay-sauvignon-blanc-vinbankenVinet

1. Oyster Bay Sauvignon Blanc 2015 (70032), Delegat’s Wine Estate, Marlborough Nya Zeeland, 119 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig grönfruktig smak av krusbär och mogna päron. Bra struktur som kommer med en klockren mineralton och en touch örter. Balanserad fruktsyra. Bra längd.
+

Här har ni vinhuset som grundades 1947 och som i dag räknas till ett av Nya Zeelands äldsta (jämför till några av Europas anrika vinfamiljer som har anor till 1500-talet).

Delegat’s Wine Estate har varit mycket delaktiga i att utforma och etablera vinområdena Hawke’s Bay och Marlborough till några av Nya Zeelands mes välkända. Nationen är ung, och landets vinproducenter är starkt på gång.

Recept | Grillad grön sparris med getost och pinjenötter | 4 Port

Tid: ca 15 min

16 gröna sparrisa
1 citron
1 dl pinjenötter
300 g cocktailtomater
2 msk olivolja
300 g getost
salt och peppar

Gör så här

  • Vänd sparrisarna i olja, grilla runt om. Halvera och grilla citronen.
  • Stek pinjenötterna gyllenbruna i torr het panna.
  • Dela tomaterna, fördela dem över den grillade sparrisen, smula över getosten, pressa över saften från de grillade citronhalvorna, strö över pinjenötter och olivolja. Salta och peppra.
  • Vill du, servera till grillad korv som merguez eller chorizo.

Kommentera