Laddar annons
Bästa sauvignon blanc 2023 på Systembolaget – topplista
31 Aug, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa sauvignon blanc 2023 på Systembolaget – topplista

Sauvignon blanc är en av druvorna där ute som ger oss allra mest prisvärda viner. Utbudet av vin som är gjort på druvan är dock stort och vi har därför tagit fram en lista över bästa sauvignon blanc 2023 på Systembolaget.

Det finns få druvor där ute som har samma bredd och generella prisvärdhet som sauvignon blanc. Druvan odlas i många olika delar av världen och har en egen karaktär beroende på var den odlas. I franska Loiredalen finner vi både Sancerre och Pouilly-Fumé som är hemvist till några av världens mest kända och bästa viner gjorda på druvan. Men den odlas på bra många fler platser än i Frankrike, och det går att hitta väldigt prisvärda viner gjorda på sauvignon blanc runtom i världen. Här nedan har vi samlat vår lista över bästa sauvignon blanc 2023 på Systembolaget. Vi har i vanlig ordning utgått från vinerna som finns i det fasta sortimentet på Systembolaget.

Bästa sauvignon blanc 2023 på Systembolaget – topplista

Fournier Pouilly-Fumé, Les Deux Cailloux, 2021 (2227) 199:-

Även om det här vinet inte finns i alla systembolagsbutiker så anser vi att det är så pass prisvärt att det förtjänar en topplacering. Som vi nämnde i inledningen så är förmodligen Sancerre och Pouilly-Fumé de två appellationerna som ger de allra mest kända sauvignon blanc-vinerna, men de ger även några av de absolut bästa. Här får du en väldigt stiltypisk sauvignon blanc från Pouilly-Fumé där du tydligt direkt i doften kommer känna av den där druvtypiska aromatiken i form av krusbär, nässlor, gröna päron, svartvinbärsblad, lime, en tydlig grönska och en handfull färska örter. Det är ungdomligt, friskt, fräscht och har en uppenbar mineralitet som enbart går att hitta i den här delen av Frankrike. Om du vill känna hur en suavignon blanc av högsta klass smakar så är det här du ska starta. Servera med en räkpasta med vitlök, olivolja och rejält med persilja.


Sancerre, Les Baronnes, 2022 (32253) 209:-

Grannen till Pouilly-Fumé och förmodligen det mest kända området som producerar vin av sauvignon blanc. Även om det ligger väldigt nära Pouilly-Fumé geografiskt så tycker vi att det finns en påtaglig skillnad mellan dessa båda områden. Det är inte bara jordmånen som är annorlunda utan i själva vinet får du en lite tydligare grön ton i en Sancerre. Här får du ett ungt, piggt och energiskt vin där gröna äpplen, krusbär och nässlor står längst fram. I smaken kommer även en intensiv örtighet fram. Detta är lite mer av ett kraftpaket än ovanstående vin, men det är ack så imponerande. Testa gärna med en chevresallad.


Hunter's, Sauvignon Blanc, 2022 (6202) 139:-

Det finns få länder som har fått till sin egen karaktär på sauvignon blanc-vinerna på samma sätt som Nya Zeeland. Du får ett ungt och rejält aromatiskt vin med betydligt mer påtagliga tropiska inslag utan att för den delen rucka på den härliga fräschören och syran som finns i vinet. Det är passionsfrukt, krusbär och lime i en härlig symfoni. Det är piggt och friskt, och det är otroligt snyggt gjort. Ett bra vin som visar hur en riktigt bra sauvignon blanc från Nya Zeeland ska smaka. Drick ihop med laxfilé i ugn med kokt potatis och citronsås.


Brochet Réserve, Sauvignon Blanc, 2022 (78967) 119:-

Ett av de mest populära sauvignon blanc-vinerna du kan hitta på Systembolaget. Med sin välkända fisk på etiketten är det många som känner till Brochet. Det finns två Brochet-viner i det fasta sortimentet och det andra kan du läsa om direkt under här. I det här specifika vinet, som vi ändå får kalla för storasyskonet, så får vi ett aningen mer komplext vin än vad vi får i Brochet-vinet nedan. Här möts du av en intensiv fruktighet och aromatik i doften där du får de där druvtypiska tonerna av krusbär och päron. Du får även färska örter, en skvätt lime och en krispighet i vinet. Samtidigt som det är ett extremt lättgillat vin så finns det en viss tyngd i det som imponerar. Servera med en kräftsallad med dill och krutonger.


Brochet Facile, Sauvignon Blanc, 2022 (2267) 99:-

Det storsäljande Brochet-vinet är en trygghet år efter år. Man vet alltid vad man får av det här vinet, även om det givetvis kan finnas små skillnader beroende på årgångar. Här får du ett okomplicerat, smidigt, enkelt och tillgängligt vin som funkar till så väl middagen som för sig själv. Det är fruktigt och det är enkelt. Det är krusbär, päron och citron. Det är en hög, skarp syra och charmigt i all sin enkelhet. Förtjänar definitivt en plats på listan. Servera till en klassisk räksallad.


Château Bonnet, Blanc, 2022 (4151) 109:-

Även om det här vinet inte är gjort på hundra procent sauvignon blanc (85 procent sauvignon blanc och 15 procent semillon) så kvalar det in på listan tack vare sina påtagliga sauvignon blan-toner. I det här vinet är inte päronen lika påtagliga utan det är snarare krusbären som kommer fram på ett mer dominant sätt, även om citronen också har en dominant roll i vinet. Även det här vinet är väldigt okomplicerat, enkelt men ändå imponerande. Det är superfräscht och friskt, och passar enligt oss året om. Den uppenbara örtigheten höjer vinet ett snäpp. Servera ihop med ugnsstekt torsk med stompad potatis och lätt dillsås.


Winkl, Sauvignon, 2022 (2799) 189:-

Även italienarna kan det här med sauvignon blanc. Och det är just detta som är charmen med druvan, att den går att odla på så många olika platser. Vid foten av de italienska alperna ger druvan ett vin med en lite varmare karaktär där de lite mogna krusbären kommer fram utan att för den delen släppa det där härliga syrliga greppet som finns i vinet. Det är gräsigt med en rejäl skvätt av lime. Det börjar vattnas i munnen. Ett vin som imponerar.

Beställa sauvignon blanc


Leyda Single Vineyard, Garuma Sauvignon Blanc, 2022 (51906) 139:-

Här får vi ett beställningsvin som vi helt enkelt måste ha med. För blygsamma 139 kronor får du ett vin som imponerar rejält. Chile är landet och Leyda är området, och wow vad intressant det är. Ett piggt, energiskt och aromatiskt vin som visar att en bra sauvignon blanc även kan komma från Chile. Du får väldigt uppenbara och fräscha gröna toner av gräs, krusbär, nässlor, grön sparris, färska örter, lime och en liten touch av fläder. I smaken kommer det även fram en liten diskret men trevlig sälta. Superfräscht med en härlig syra, och man bokstavligen drömmer sig bort till en uteservering när man dricker det här vinet. Chile imponerar!