Laddar annons
Mogen sauvignon blanc från Saint Clair, Nya Zeeland
24 Jul, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Mogen sauvignon blanc från Saint Clair, Nya Zeeland

Vad har Sancerre, Pouilly-Fumé och vit Bordeaux gemensamt med Nya Zeelands mest omtyckta vita vin? Sauvignon blancdruvan såklart. Men om de eleganta vita vinerna från södra halvklotet kan åldras med samma precision som sina franska förebilder är inte lika känt. Få är provningarna som ger bevis. Förrän nu.

Mogen sauvignon blanc från Saint Clair. Sauvignon blancvin konsumeras i kopiösa mängder över i hela världen. Vinerna dricks vanligtvis unga. De är friska, livligt spänstiga och utmärkta törstsläckare som passar från mingel och fördrink, buffé till lagad middag gärna med tema "vårprimör". Gott så och därmed inte speciellt förvånande att "gamlingarna" eller säg bättre, de torra, mogna sauvignon blancvinerna hör till de mer ovanliga.

Château Haut-Brion

Som vinafficionado har du koll på din vita Bordeaux, låt vara att vita Château Haut-Brion är en blandning av i princip lika delar sémillon och sauvignon blanc. Blicken blir tårögd av bara tanken av upplevelsen av en monumental stor sauvignon blanc-blend som Haut-Brion. Och få kommer ens på tanken att dricka vinet ungt, det vill säga under 30 år. Exempel finns även i Sancerre och Pouilly-Fumé även om vinernas ålder inte är lika imponerande som för vit Bordeaux. Jag talar såklart om torra vita viner.

Vin från södra halvklotet har inte samma track-record. Det är svårt att bräcka kombinationen av erfarenhet och odlingslägen som kan spåras till Medeltiden. Men tiden går och tillfällen att prova mogna viner från södra halvklotet börjar dyka upp.

Same same but different - sauvignon blanc som ung eller mogen

Intressant reflektion är att just vin av sauvignon blanc som visar upp så friska, härliga och ungdomliga smaker i begynnelsen (gott!) med ålder utvecklas till ett vin som smakar mycket mer. Vinälskare bör även beakta frågan om inköpspris.

Vertikalprovning Saint Clair Wairau Reserve

2011. Varm årgång med utmaningar av svampangrepp.
Utmejslad doft av frukt med lätta drag av aprikos med en knivsudd honung (mogna vinets kännetecken). Torr, fylligt fruktig, krämig, gula noter, fruktsyran är där, inbäddad i gula noter. vinet har delvis vilat på fällning och har här fått drag (med ålder) som påminner om fatlagringsnoter. Nyanserad. Läcker.

2012. Rekordsättare av den svalaste årgången. Volymerna var ned 18%.
Fruktig, en touch av päron, krusbär och ärtor (pyrazin). Torr, fylligt med krämig smaktextur av gula fruktnoter och en ganska kraftfull energi. Bred smak med bra syra.

2013.
Fruktig, bred doft med en grönskimrande touch (pyrazin). Torr, fyllig, elegant smak med en nervig underton, många nyanser och tydlig linje. Elegant om än att eftersmaken är lite kort.

2014. Hösten var varm, druvorna fick en längre "häng-tid".
Fruktig doft av mogna, gula frukter med exotiska inslag. Smaken är torr, fyllig, balanserad av gula aprikoser, en touch av kärnor. Struktur. Kärnig ton, slank och snygg. God nu!

2016. Bra årgång, friska druvor. Större skörd än genomsnittet.
Frisk krispig doft av gröna frukter och citrus. Frisk, lätt drag av mineral. Mycket slank och med ett tydligt syrligt drag.

2017. Regnigt år, stora utmaningar.
Frisk, citrus, örtig doft. Smaken är frisk, örtig distinkt i tonen med stram syra, tydligt äppelgröna skalnoter, inslag av citrus. Upplevs som mycket ung, delvis sluten.

Ny årgång i det tillfälliga sortimentet

2022. Fortsatta utmaningar med arbetskraft, precis som i årgång 2021.
Varmt år, volymer ok. Här känner jag igen den friska sauvignon blancstilen från producenten. Doft och smak är tydligt bekant vilket inte är konstigt när skribenter vanligtvis provar unga viner. Doften är friskgrön, av citrus och tydlig sauvignon blanc-stilig. Torr, medelfyllig, frisk, elegant, läcker och precis smak med drag av ostronskal. Vinet är ungt, elegant!

I backspegeln i den här provningen är saken klar - vänta in din Saint Clair sauvignon blanc! Den senaste årgången släpps i tillfälliga sortimentet 11/8. Artikelnummer 92638, pris 199 kr.

MER OM FAMILJEFÖRETAGET SAINT CLAIR FAMILY VINEARDS, NYA ZEELAND