Vitt appassimentovin, Gran Maestro till skaldjursrisotto

VIT APPASSIMENTO. Bort med röda och lyft in vita viner, nu är det dags för vit appassimento. Vinet matchar vi till risotto med skaldjur.

Trenden av appassimentovin har nu nått de vita vinerna. Här är ett förslag som ni hittar i beställningssortimentet, för alla som gillar dito röda således ett tips att prova. Vi har kombinerat med skaldjursrisotto, på begäran!

 

Vinet

Gran Maestro Appassimento Bianco 2015 (76052), Apulien Italien, 69 kr

Druvor: 80% chardonnay, 20% fiano
Producent: Maestro Italiano S.p.A,
Ett smakrikt och fylligt vitt vin med bra struktur och packad med tropisk frukt samt en lång aromatisk eftersmak.
Bakgrund: För första gången i Sverige lanseras nu en vit appassimento från Puglia. Detta är ett spännande vin då Gran Maestro Bianco appsasimento IGT Puglia är framställt enligt en uråldrig och traditionell teknik som använts under flera århundraden i Salento men framförallt i samband med vinmakning av röda viner.
Framställning: Druvorna Chardonnay och Fiano lämnades kvar på vinstockarna efter att full mognad uppnåtts och då den torra och heta ”Sirocco-vinden” senare sveper fram över vingården torkar druvorna och en lätt ”appassimento-process” skapas. Druvorna handplockas sedan för att välja de finaste klasarna och för att inte skada dem innan pressning.

Maten

Recept | Skaldjursrisotto | 2 pers

500 g blåmusslor med skal
1 klyfta vitlök
1+1 schalottenlök
1 msk+1msk smör
1dl+1dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
250 g räkor, med skal
1 kokt hummer
1/2 fänkålsstånd
1 1/2 dl risottoris, t ex arborio
1/2 krm saffran
40 g färsk babyspenat

1 krm nymald svartpeppar

ev 1/2 dl vatten

Tid: cirka 35 minuter

Gör så här

  • Skrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala och finhacka vitlök och 1 schalottenlök. Fräs löken i 1 msk smör. Häll på 1 dl vin, hummerfond och vatten. Koka upp.
  • Lägg i musslorna och låt koka 5 min. Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen, spara den till risotton. Släng bort musslor som inte öppnats. Plocka hälften av musslorna ur skalen och låt resten ha sina skal kvar.
  • Skala räkorna. Halvera hummern och plocka ut allt kött. Knäck klorna och försök få ut dem hela. Förvara skaldjuren i kylen fram till servering.
  • Skala och skiva 1 schalottenlök. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Spara fänkålsdill till garnering om det finns på fänkålen. Fräs lök och fänkål i 1 msk smör. Tillsätt ris och saffran. Fortsätt fräsa ca 1 minut.
  • Häll på 1 dl vin och en fjärdedel av musselbuljongen. Låt buljongen koka in under omrörning. Fortsätt att späda med resterande mussel-buljong. Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 min.
  • Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton. Konsistensen på risotton ska vara lös och krämig. Får den stå en stund kan man behöva tillsätta vatten. Garnera risotton med hummerklor och eventuell fänkålsdill. Mal över peppar och servera.