Laddar annons
19 Jun, 2016

Black Stallion Winery | Napaproducent i arbete för miljön

BLACK STALLION. Varenda kväll väller de kalla dimmorna från Stilla Havet upp från söder genom Napa Valley. Nattdimmorna är vinets välsignelse i det heta Kalifornien och för alla vinproducenter som precis som Black Stallion arbetar med miljön i fokus.

Och lika säkert som de nattliga dimmorna väller minnet fram av Parisprovningen 1976, provningen då kaliforniska viner mot alla odds satte de franska storheterna från Bordeaux och Bourgogne på plats – inte minst ett ”jubileumsår” som 2016. Också här på Black Stallion i Napadistriktet Oak Knoll några kilometer norr om staden Napa och bara någon mile söder om legendariska Stag´s Leap, vars 1973 Cabernet sopade banan med de franska slotten Mouton-Rotschild, Haut-Brion och andra för 40 år sedan.

Entré till Black Stallion Winery

Kaliforniens viner på frammarsch

Man skulle rent av kunna säga att Black Stallion är en del av den boom för kaliforniskt vin och kalifornisk självtillit som Parisprovningen utlöste. Black Stallion var en gång ett stuteri och en väldig skulptur av en svart hingst stegrar sig framför vineriets entré. Som vineri är Black Stallion ganska nytt. Den mäktiga kaliforniska vinmakarfamiljen Delicato från Monterey, med bland annat populära zinfandel- och viognierviner under namnen Brazin och Clay Station från distriktet Lodi öster om San Francisco i portföljen, önskade bredda produktpaletten.

Det var dock inte hästar som familjen ville ha fram – utan fullblodsvin när Black Stallion började byggas upp från 2002. Och Black Stallions vinmakare, Ralf Holdenried, kan sägas ha vinet i blodet. Född i en vinodlarfailj i Pfalz i Tyskland, utbildad på vinuniversitetet i Geisenheim, vidareutbildad på den kaliforniska motsvarigheten Davis, därefter fem år på vinerier i Napas granndal Sonoma och sju år på Napaegendomen William Hill och sedan tre år på Black Stallion är han väl rustad.

– Även om jag älskar Kalifornien och dess jämförelsvis säkra klimat så finns väldigt mycket kvar av Europa i mig. Exempelvis vill jag inte att tung amerikansk ek skall konkurrera ut frisk frukt. Här hos oss dominerar franska fat, säger Ralf Holdenried och sveper armen mot de 2 700 fat som vilar i Black Stallions källare.

Men det handlar inte bara om lagringen utan också om råmaterialet – Black Stallions egna vingårdar är inte så omfattande så det mesta köps in – och om jästeknik.
Fermenteringen sker separat för varje lott och Ralf Holdenried experimenterar friskt med olika jästankar av ek, cement och stål och både öppna och slutna kärl.

– Skillnaden blir påfallande, menar han, vilket visar sig när vi slår oss ner och provar Black Stallions viner på vita och röda druvor från Napa Valley och från distriktet Carneros som täcker de sydligaste delarna av både Napa och Sonoma.

Totalt finns 20 viner från Black Stallion i olika kvalitetsklasser av vilka Transcendent är den högsta. På Systembolaget finns ett av dem, 2013 Black Stallion Cabernet Sauvignon i fasta sortimentet och ytterligare fyra i beställningssortimentet.

Vinmakare på Black Stallion Winery - Ralf-Holdenried

Några av Black Stallions bästa viner

Black Stallion Chardonnay 2014  (75360, 196 kr)

Vinet är lagrat i sju månader på sin jästfällning i uteslutande franska ekfat varav 30 5 nya, 14,5% alkohol, 4,2 g restsocker. Först helt friskt och utan tjocka ananas- och mangotoner, vid tredje sniffet och stigande temperatur framträder lite otippat ljus choklad och smöriga toner och glykolfetma från alkoholen – så håll det svalt och servera till förslagsvis kolgrillshalstrad laxsida med en smakrik kall sås till så har du en perfekt match. Finns i beställningssortimentet.

Black Stallion Los Carneros Pinot Noir 2014

Lagrat 10 månader på uteslutande använda fat av fransk ek. Som vanligt blir jag konfunderad när en pinot saknar den syrafräschör som finns i europeiska pinoter och inte minst i Bourgogne. Druvorna kommer från den sydligaste och därmed svalaste delen av Napa (och Sonoma), Carneros, och hallonfrukten är väl extraherad dock utan ha blivit tjock. Ett trevligt och tillgängligt vin väl passande till smakrika rätter av fläsk och fågel.

Black Stallion Transcedent 2012 (73915, 1 789 kr)

På 100% cabernet sauvignon, lagrat + två år på nya medium+-rostade franska fat, 15% alkohol. Mörkt och med intensiv doft av svarta björnbär och en smula kola och vanilj, mäktigt i munnen med överraskande frisk, koncentrerad bärprägel kryddad med vanilj och mörkrostat kaffe. Snygga, silkiga tanniner och mycket lång eftersmak. Ett vin för källaren men gott redan nu. I Systembolaget beställningssortiment finns Transcedent 2010

Black Stallion Cabernet Sauvignon Limited Edition 2012 (75159, 968 kr)

På 100 % cabernet sauvignon, lagrat + två år delvis nya franska ekfat, 15% alkohol. Ett klockrent kaliforniskt extra allt-rött med mycket mörk cabernetkaraktär. Inte samma elegans som Transcedent av samma årgång utan med något tyngre uttryck och något kortare längd. Komplexiteten torde öka med några år i källaren. I beställningssortimentet finns årgång 2011.

Black Stallion Cabernet Sauvignon. Cabernet 2013 (6207, 175 kr)

Druvor: 91% cabernet sauvignon, 6% merlot och skvättar av petite verdot, cabernet franc och syrah, lagrat 16 månader på uteslutande franska fat, 14,5% alkohol. Black Stallions bas-cabernet och mycket kalifornisk med sin yppiga, markerade stil med mörk björnbärsfrukt med inslag av cassis, en smula sviskon choklad och vanilj. Mjuk framtoning och mjuka tanniner – ett riktigt grillvin. Finns i Systemets fasta sortiment.

Black Stallion Winery om klimat och miljö

Klimatfrågan är viktig i det torra Kalifornien och det verkar som om varenda vinodlare och varenda vinmakare tagit ordet sustainability, hållbarhet, till sig inte bara i ord utan också handling.

Black Stallion är inget undantag. Vinmakare Ralf Holdenried berättar stolt om hur all konstgödsel fasats ut från de egna ägorna och från kontraktodlarnas marker.

– Vi räknar med att certifieras mycket snart och i praktiken har detta blivit en norm i Kalifornien. Och vinet blir verkligen inte bättre med konstgödsling, säger han och räknar upp en rad saker som vidtagits på Black Stallion, bland annat att alllt vatten som används i vieriet återanvänds, att avfall från vingården komposteras och myllas ner, att uggleholkar sätts upp så att de vindruvepallande sparvarna får motstånd.

– Och vi väger hela tiden inputs mot outputs så att vi till exempel motverkar koldioxidutsläppen genom att minimera maskiner på fälten och skaffa druvor från så nära vineriet det över huvud taget går.

 

Huvudbild: Vinmakare Ralf Holdenried

Författare: Anders Fagerström