Lyxiga sommarviner | Lillördag

Favoritmarkera

LYXVIN. Behöver varken vara dyra eller komplicerade. Men de ska vara välgjorda. Ett bersåvin står i stor kontrast (men vad gör det) till något av det bästa ni kan dricka, en välgjord Châteauneuf-du-Pape.

Vi börjar med ett lätt bubbel som smakar precis så där somrigt som man kan tänka sig! För ”sparsmakade vinisar” är det vita vinet som de två röda klockrena köp och inget att tveka över. Du kanske sedan inte gillar stilen men jag vill påstå att ”alla” måste lyfta på hatten för vinernas goda kvalitet. Châteauneuf-du-Pape’n inte minst!

1. Ekuò Organic Sparkling (77335), Cielo e Terra, Veneto Italien, 69 kr

Druvor: mestadels garaganega
Halvtorr, lättsamt bubbelvin med somrig tuttifruttismak. Ett klassiskt, så kallat bersåvin-med den äran
Betyg: 3+

Vitt vin

2. Sant’Antimo Pinot Grigio 2013 (85285), Tenuta Col d’Orcia, Toskana Italien, 149 kr. EKO.

Druvor: Pinot gris
Smak: Torr, medelfyllig, frisk och päronfruktig smak med bra rondör, lätt örtig ton och frisk fruktsyra. Lång eftersmak.
Mycket matvänligt vin, till pizza och pasta, sallader, fisk och skaldjur. Även till lättare rätter av ljust kött.
Betyg: 4

Rött vin

3. Belcanto Chianti Classico 2012 (74427), Fattoria Nittardi, Toskana Italien, 199 kr

Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig, utvecklad smak med mogna körsbär, röd frukt, balanserad stramhet, örtiga inslag och dito fat. Elegant med lång eftersmak.
Laga en örtig, vitlöksosande bönrätt som i Toskana eller varför inte satsa på klassikern, Bistecca Fiorentina.
Betyg: 4

4. Télegramme 2013 (88978), Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 320 kr

Druvor: Grenache noir och mourvedre
Smak: Fylligt, smakrikt intensivt vin med extraordinär helhet av exakt välbalanserade delar blå och röd frukt, mogna bär, Medelhavsörter, kryddor, mineral och fat. Balanserad, utsökt lång och elegant smak. Har fortfarande ett långt lagringsvin framför sig men det är också ett vin som är mycket gott att dricka nu.
Betyg: 5++

Kul att veta om framställningen: Druvor från både de unga och äldre plantorna är skördade för hand och avstjälkas sedan inom omkring 25 dagar. Det sker en traditionell jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar. Försiktig pressning följd av en systematisk, malolaktisk jäsning. Vinet har lagrats 10 månader i tankar och sedan på stora ekfat i ytterligare 6 månader. Buteljerat efter en lätt filtrering efter 15-16 månader.

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Det är dagen vi ger de bästa tipsen ur beställningssortimentet så att du ska hinna få hem vinet till – lördag. Vi tipsar om högt som lågt, vitt, rött eller rosé alternativt något helt annat, kanske är det bubbel, sött eller starkt.

Tänk bara på att tiden för distribution kan variera för olika viner. Det kan ta allt mellan två dagar till en vecka innan du har vinet i din butik. Precis som att alla viner som Vinbanken skriver om inte finns tillgängliga på alla Systembolag. Kolla med din butik för aktuellt sortiment eller gå in på Systembolagets hemsida. Beställningsvinerna bokar du oavsett direkt via Systembolagets webb.

Thanks for the photo to: chambrelesvignes84.com

Lämna ett svar