GRILLA FISK. Nygrillad fisk smakar fantastiskt. Tänk på att välja arter som inte är hotade av utfiskning. Feta fiskar gör sig extra bra på grillen. Läs Vinbankens tips om hur du bäst grillar fisk och ungefärliga grilltider.
Att använda ugnsfasta formar eller aluminiumfolie och tillaga långsamt, kanske under lock gör att du får en jämntjock råvara som är lätt att tillaga. Och till sist, godaste fisken är alltid arten som inte är hotad. Se här för senaste uppgifter: Naturskyddsföreningens lista över värnade fiskarter.
Grillad fisk ska ha en innertemperatur på 50-60 C när den serveras.
Fet fisk
Utmärkt fisk att grilla är fet fisk som lax, regnbåge, röding, sill och makrill. Se listan för ungefärlig tid.
Mager fisk
Magra fiskar som abborre, torsk, gös och gädda gör sig inte lika bra på grillen. Fiskarna kräver varsamhet, de kan lätt gå sönder. Ett tips är att linda med bacon eller skinka, alternativt knyta med snöre. Ett annat sätt är att fläka dem och grilla med skinnet som sammanhållande länk. Mycket gott är rökgrillning.
Fasta fisksorter
Medan fasta sorter som hälleflundra, haj, marulk gör sig utmärkt. Prova som filé, i skivor eller på spett.
Saker och ting förändras. VIKTIGT Per i dag, 2017-07-24 har Vinbanken publicerat följande:
Plattfisk
Grillar du plattfisk som spätta, sjötunga eller piggvar ska det göras hastigt och på hög värme.
Grilla fisk-tips, ungefärliga tider
- Tunna fiskfiléer, 33-4 minuter per sida
- Tjocka fiskfiléer (3-4 cm), 6-8 minuter per sida
- Laxkotlett (2-3 cm), 4-5 minuter per sida
- Småfiskar, till exempel strömming, 3-5 minuter per sida
- Fiskfilé (150-250 g), 5-10 minuter per sida
- Hel stor fisk, 30-40 min per sida
Läs mer: Vin till grillat
Vinbankens stora receptdatabas - Fisk