Laddar annons
4 Jul, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recept goda lammfärsspett

LAMMFÄRSSPETT. Lammfärsbiff gör sig lika bra som spett över grill som i panna för den som behöver en plan B. Vinet är rött, kryddigt och smakrikt - får vi presentera Allesverloren Shiraz.

Danie Malan är vinmakare och ägare av Allesverloren Estate. När han var på besök till Sverige i maj berättade han för Vinbanken om det viktiga miljöarbetet han och hans team utför på gården och vi talade om certifiering, alternativt icke certifierad ekologisk odling.

Recept | Lammfärsspett - Grekiska färsbiffar | 4 port

400 lammfärs
11 skivor vitt formbröd
vatten
2 knippor persilja
6 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 ägg
1,5 tsk oregano
1 tsk curry, 1 krm peppar
1,5 tsk salt

Stekning:
3/4 dl olja

Sås:
2 msk olja (från stekning)
3 msk tomatpuré
1 dl vatten

Gör så här

  • Lägg brödskivorna i en skål och häll på så mycket vatten att det täcker.

  • Skölj och hacka persiljan fint och riv den gula löken (snabbast och enklast i matberedare). Pressa vitlöksklyftorna i en vitlökspress. Karma ur vatten ur brödskivorna.

  • Blanda och arbeta samman ingredienserna med färsen, äggen, söndersmulad oregano, peppar och salt. Forma cirka 25 bollar (om du gör biffar), 4 avlånga bullar, platta ut dem lite, trä på spett(som legat i vatten) och lägg på vattensköljd skärbräda.

Steka i panna, och laga sås

  • Hetta upp oljan i en stor panna. Lägg i biffarna och stek dem på medelvärme till dess de är bruna och knapriga på ytan. Ta upp och håll dem varma.

  • Häll av så mycket av oljan som biffarna stekts i så att cirka 2 msk återstår.

  • Tillsätt tomatpuré och vatten. Sjud alltsammans till en ganska tjock massa.

  • Lägg i biffarna och värm på svag värme.

  • Bjud kokt ris, pasta, potatis eller grönsallad till.

Malan som varit druvodlare de 30 senaste åren sa att utvecklingen inom näringen går snabbt fram. Nya, hållbara bekämpningsmedel är på gång och de är efterlängtade av odlarna. I dag pågår ett världsomspännande forskningsarbete för att stävja en av vinnäringens stora utmaningar, den av mögelangrepp i vingården med användandet av koppar.

Danie Malan sade också att Europa och USA möjligen hunnit något längre i denna utveckling men att de flesta av världens producenter torde ha en mycket bra bild av hur saker och ting förhåller sig, exempelvis att användandet av koppar inte är det mest lyckade ämnet för jorden i det långa loppet. Alternativa medel är nödvändiga. Förr var kunskapen om skadeverkningarna inte så allmänt kända som de är i dag och i takt med att fler ungdomar skaffar sig höga utbildningar inom vinbranschen ökar även medvetenheten precis som önskan av att förändra, menar Malan.

Merparten av världens vinodlare driver sina odlingar enligt ett övergripande hållbarhetstänk, säger Malan som avslutar med, - jag, min fru och våra vuxna barn dricker vårt egna vin - självklart är jag mån om familjens som alla våra kunders hälsa! Dessutom önskar jag att barnen vill ta över jordbruket i framtiden och det kan de bara göra om jorden är frisk och kan producera.

Vinet

Allesverloren Shiraz (), Allesverloren Wine Estate, Sydafrika, 99 kr

Druva: Shiraz
Smak: Medel/fyllig, smakrikt fruktig med en generös dos mörka bär, björnbär, lätt kryddig touch, inslag av fat, lite rök, viol och lakrits. Generös med bra struktur.
Omdöme: Kalasbra husvin, servera till grillade rätter som vit fisk, kyckling, fläsk eller nöt.