RÖTT VIN FRÅN ITALIEN. Marchesi Mazzei är producenten som verkligen älskar druvan sangiovese. På egendomen i Toskana utförs ett djuplodande forskningsarbete. Vinet Ser Lapo är ett utmärkt exempel över vad passion kan resultera i och här serverar vi vinet till lammfilé.
Få andra producenter, om någon, kan mäta sig i arbetet som läggs på kartläggning och uppföljning av sangiovesedruvan och dess många kloner. Data samlas över gemensamma likheter, men också klonernas skillnader eller de nyanser som uppstår när druvan odlas på olika platser. Vidare byggs kunskap över vilken klon som klarar exempelvis varmare väder (klimatförändring) bättre än någon annan. I det gedigna arbete som läggs ned på kartläggningen över "sangiovese" har Marchesi Mazzei tagit hjälp av universitet och forskarvärlden.
Vinet
Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2013 (2208), Marchesi Mazzei, Chianti Italien, 149 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig. Kärnig körsbär och mogen plommonsmak, inslag av örter. lätt kryddig, smak av lakrits och mineral. Trevlig, distinkt eftersmak.
Omdöme: Trevligt, nyanserat vin med fin-vinskänning och kraft att passa till allt från höstens vilträtter som lamm.
+
Ser Lapo är ett utmärkt vin till fest och vinvänner som till dig själv när du lagar en bättre middag. Viltkött passar minst lika bra som lamm och som i recept nedan. Den som vill lyxar enkelt till en kombination med vin och vardagligare pastarätt smaksatt med svamp.
Recept | Rosastekt lammfilé med provensalsk ratatouille och ugnsrostade rosmarinpotatisar | 4 personer
Lammfilé
Ca 600-800 gram lammytterfilé
flingsalt
färsk rosmarin, grovhackadRatatouille
1 gul lök
olivolja
1 aubergine
2 zucchini
3 paprikor
2 vitlöksklyftor, finhackade
6 stora tomater
1 dl torrt vitt vin
2 tsk rosmarin, färsk finhackad
2 tsk timjan, färsk finhackad
1 tsk honung
salt/pepparRosmarinpotatisar
Ca ½-1 kg
flingsalt
rosmarinkvistar
GÖR SÅ HÄR
Torka köttet och putsa rent från ev senor.
Gnid in i flingsalt och rosmarin.
Låt vila tills några minuter innan servering då det skall grillas några minuter på var sida, alternativt ugnstekas på låg värme till 57 graders innertemperatur.
Ratatouille
Skala och hacka löken.
Skär aubergine, zucchini, paprika och tomater i mindre bitar.
Fräs löken i olivolja några minuter utan att det tar färg.
Tillsätt aubergine, zucchini, paprika och vitlök.
Tillsätt tomater och vitt vin, örter och honung och låt puttra under lock i ca 20 minuter. Rör om och salta & peppra!
Innan servering- koka ihop grönsaksröran ordentligt så att den får en härligt krämig konsistens.
Rosmarinpotatisar
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela potatisarna i önskat stora klyftor. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja, flingsalt och kvistar av färsk rosmarin.
Ugnsbaka i ugnen ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vid servering
Grilla eller stek lammfiléerna och låt vila ca 15 minuter innan de skärs i skivor.
Hetta upp ratatouillen och servera tillsammans med de ugnsvarma rosmarinpotatisarna och det skurna köttet.
Måndagsmatchen
Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.
Läs mer
https://vinbanken.se/2013/10/14/langkok-och-matvanligt-rodvin-fran-mazzei/