Res-till-Alsace

Alsacevin | Topp 10

Favoritmarkera

VIN FRÅN ALSACE. De är inte så många (på Systembolaget) men de är naggande goda. Och få viner passar lika bra till mat som vinerna från Alsace –  bring them on!

Här har vi listat de bästa bland de alsaceviner vi provat de senaste sex månaderna. Få viner, oavsett druvsort, passar lika bra till mat som de vita från Alsace och nu inför kommande helgdagar när det serveras lax i många former, gravad, rökt, rimmad eller inbakad – få vindistrikt har viner som matchar lika bra som Alsace!

Vi har inte betygsatt vinerna i listan. De är alla bra och vi rekommenderar köp och uppmuntrar hellre “upptäck, smaka och tyck till” framför strikt poängsättning som ska styra inköp.

Alsacevin | Topp 10

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2015 (22257), Gustave Lorentz, 94 kr

Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Äpple och citrus, mogen fruktsmak med viss bredd, lätt kryddig smak och bra längd.
Omdöme: Trevlig och ett mycket användbart vin.

Trimbach Riesling 2013 (2639), Trimbach, Alsace Frankrike, 127 kr

Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Gulfruktig, äpplen, lätt parfymerad och kryddor ger smak med fin rondör.
Omdöme: Årgången är svår, vinet är bra.

Gewurztraminer Bergheim (6715), Engel Fernand et Fils, 149 kr

Druvor: Gewurztraminer:
Smak: Torr, medelfyllig, lite blommig, fruktig med mogna fruktsmaker av torkade aprikoser, pomerans, litchi och kryddor.
passar till: Serveras vid 8-10°C till gåslever eller till rätter av ljust kött, gärna med asiatiska inslag

Leon Beyer Riesling 2015 (73455), Leon Beyer, 159 kr

Druvor: Riesling
Smak:Torr, medelfyllig frisk grönäpplig grapefruktsmak med kryddiga noter och viss fetma. Fin och balanserad syra. Lång eftersmak.
Omdöme:Härlig, lätt aromatisk smakprofil som avtryck från ursprung Alsace.
Passar till: Gärna till friskt glasvin, för fiskrätter lagade i ugn och folie, till skaldjurssallad eller till ost. se, vita viner till ost

Gewurztraminer 2016 (84200), Domaine Paul Blanck, 196 kr

Druvor: Gewurztraminer
Smak: Torr, medelfyllig, mogen gul frukt med inslag av persika, mogna päron, gula äpplen och lime. Kryddig smak, lätt parfymerad.
Omdöme: supertrevligt vin av druvan-servera till ost!

Jules Muller Gewurztraminer Réserve 2014 (6702), Jules Muller, 239 kr för 1,5 liter

Druvor: Gewurztraminer
Smak: Torr, medelfyllig. Mjuk och rund smak, lätt kryddig.
Omdöme: Trevlig, mjuk och rund. Gewurztraminer light.

Trilogie Crémant d’Alsace 2010 (77715), Engel Fernand et Fils, 255 kr.

Mousserande vin!
Druvor: 80% chardonnay 10% pinot noir, 10% pinot gris
Smak:Torr, medelfyllig och mousserande! Fruktig, frisk med smak av grön frukt, av mineral, brioche, rostat bröd och mandel.
Omdöme: härligt, gott mousserande vin från Alsace

Pinot Gris Clos Windsbuhl 2014 (99682), Domaine Zind Humbrecht, 269 kr

Druvor: Pinot gris
Smak: Torr och fyllig. Fantastisk nyanserad och komplex smak av mogen frukt, äpplen, päron, grapefrukt och mogen citron. Balanserad. Lång eftersmak.
Omdöme: Klockrent vin – ett rent dricknöje!

Langenberg Domaine Marcel Deiss 2013 (99465), Domaine Marcel Deiss, 289 kr

Druvor: Vingårdsblandning, en s k field-blend
Smak: Torr, medelfyllig. Gul och grön frukt, koncentrerad, nyanserad, mogen syra av lime och citron, smak av äpple, liten örtighet och touch mineral. Lång eftersmak.
Omdöme: Bra vin, för att dricka nu.

Josmeyer Les Pierrets Riesling 2011 (90109), Josmeyer, 299 kr

Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Smak av gul frukt, lätt honungston, mandel och mogen persika. Lätt örtig och skönt kryddig längd.
Omdöme: Servera till mat, välgjord!

Listan sattes samman i okt/nov 2016.

LÄS MER

Alsacevin – alltid i min vinkällare

Res till Alsace – tips till vinresa

Mathieu Deiss om betydelsen av äkthet och ursprung i Alsace

Kommentera