PUMPASOPPA. En middag utan soppa är supé, menar en av Sveriges mest kända kockar. Till helgen lagar vi en guldgul pumpasoppa av butternutpumpa. Givetvis serveras vin till.
Bästa vinförslagen till pumpasoppa finns bland de vita vinerna.
Soppan är krämig och smakar av löken och rotselleri, precis som av pumpa. Jag längtar efter ett vitt, fruktigt örtigt vin som har lite stuns och attityd (utan att vara fatrostad och kraftig).
Vinet
Sereole Soave 2014/15 (79550), Bertani, Soave Italien, 128 kr
Druvor: Garganega
Smak: torr, medelfyllig, gul mogen frukt av persika, äpplen och mango. Mogen citrus, tydligt örtig och rostad. Smakrik, nästan eldig, med bra längd!
Betyg: 3+ av 5
Provade årgång 2014 precis innan byte till 2015 och jag tar för givet att betyget hoppar upp till 4 då ett vin som detta visar sig från sin bästa sida när "spänstig och fräsch" (OBS: har inte sagt att 14 är o-fräsch-spänstig) dock har vinet (14) en eldigare approach.
Recept | Pumpasoppa | 4 portioner
1 butternutpumpa, cirka 800 g
1 liten bit rotselleri, cirka 50 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
8-10 dl kycklingbuljong
2-3 dl vispgrädde
muskotnöt
salt och svartpeppar
eventuellt mjölk för spädning
GÖR SÅ HÄR
- Dela och kärna ur pumpan. Skala den och skär fruktköttet i centimeterstora tärningar. Skala och finhacka rotsellerin, löken och vitlöken.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme och fräs alltsammans i några minuter, utan att det får färg.
- Häll i kycklingbuljongen, koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock i 30 minuter.
- Mixa soppan slät, tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Smaka av med några riv på muskotnöten och salt och peppar.
- Späd med lite mjölk eller mer buljong för en tunnare konsistens på soppan.
- Servera i varma skålar.
Måndagsmatchen
Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.
Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!
Recept och bild, Morberg - jagar och lagar, Bonnier Fakta.