Laddar annons
19 Feb, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Kevin Judd på Greywacke har fotografiskt sinne för vin

GREYWACKE. Det finns förmodligen mer kända producent i Nya Zeeland. Men frågan är om inte Greywacke med ägare och vinmakare Kevin Judd står för själva essensen av vad vinlandet med den storslagna naturen vill med sina viner.

Det är långt ifrån självklart att hitta soliga inslag eller drag av tropisk frukt, som ofta kommer per automatik när ursprunget är i södra hemisfären, i Greywackes viner. Snarare finns en allt som oftast (men inte i alla) återkommande husstil av klockren frukt med det mest utmärkande, en nästintill dammtorr osande doft och smak av mineral och sten. Det är spännande precis som att Greywackes viner alltid sticker ut i jämförande ursprungsprovningar.

Kevin Judd startar Greaywacke 2009

Judd, född i England och uppvuxen i Australien, har hur gärna man än vill lyfta en ärftlig Europeisk ådra, sina rötter som vinmakare i ett ”nya-världen-vinland”. Efter vin-studier och arbete på välkända Reynella i South Australia flyttade eller snarare blev Kevin Judd headhuntad till jobbet som vinmakare för uppstarten av välkända Cloudy Bay, Nya Zeeland.

Efter att ha arbetat imponerande 25 årgångar beslutade sig Judd för att starta sin egen farm som han gav namnet Greywacke. Namnet är hämtat från Nya Zeelands berömda berggrund, greywacke, och gavs specifikt till Judds första vingård som ligger i Rapaura. Kevin driver vingården tillsammans med sin fru, Kimberley. Paret bor i Omaka Valley och på fritiden är Kevin en skicklig fotograf med flera publicerade verk som blivit internationellt uppmärksammade.

Greywacke, gråvacka, är en fältspathaltig, sandstensliknande sedimentär bergart av mörk färg och hög geologisk ålder. Berggrunden återfinns över hela Nya Zeeland.

Att fotografera är Kevin Judds stora intresse.

Varför smakar Greywackes viner som de gör

Endast mogen frukt skördas. Volymerna hålls små till medelstora (max 10 ton/ha) och gediget arbete görs i vingården, med jorden men även löpande under säsongen med vinstockarna. Greywacke har mest vin av två druvsorter. Sauvignon blanc av vilken man gör två distinkta vinstilar och pinot noir, totalt tre viner.

Mindre tegar av chardonnay, pinot gris, riesling och gewurztraminer odlas också.

Vertikalprovning Greywacke Wild Sauvignon

Egen klon. Jäser i gamla fat med naturlig jäst.
Betygen är enligt vinernas status vid provnignstillfället i juni 2016.

2009
Gul färg. Stor, generös doft av tropisk frukt. Frisk, samtidigt söt smak av tropisk frukt som en mix av persika och krusbär. Lång eftersmak. En sötare smak av årgång.
Restsocker: 6-6,5 g/L
Betyg: 3+

2010
Gul. Mineraldoft. Torr, medelfyllig, frisk av gröna äpplen och päron, inslag av krusbär, tydlig mineralton. Lång, läcker och härligt drickvänlig smak.
Betyg: 4

2011
Ljusgul. Doften är tajt, stening och lite dammig. Torr, fyllig smak av frukt, äpplen och citrus, inslag av krusbär, mineral. Läckert, stram och tajt smak med lång elegant eftersmak.
Betyg: 4+

2012
40% mindre volymer skördades pga kyla under blomning.
Ljusgul. Tydlig doft av krusbär och lätt burk-ärtig. Halvtorr (?), sötmogen, tropisk fruktsmak med en bra dos mineral i kulissen. Kraftig.
Betyg: 3+

2013
Ljusgul, blek. Lättsam och blommig. Torr, medel/fyllig smak, koncentrerad. Fruktig, gröna äpplen och krusbär, citrus. Lång, frisk, elegant osande grönörtig och mineralstinn.
Betyg: 4

2014
Ljusgul. Doften är vid provningstillfället och för mig, modern. Torr, medelfyllig och tydligt återhållen i smaken. Lätta inslag av örter, lime och citrus. Gulfrisk citronsmak.
Betyg: 3

Några andra

Chardonnay 2014
Gul färg. Doften är stor, rökig och kraftfull. Smaken torr, medel/fyllig och fruktig av päron och äpplen, örtig, distinkt citruston och smak av mineral. Lång eftersmak, elegant!
100 malolaktisk jäsning (äppel-, omvandlas till mjuk mjölksyra)
Betyg: 4+

Pinot noir 2014
Blåröd färg. Mustig, lätt animalisk och bärig doft. Medelfyllig, stramsyrlig smak av bär och mogna plommon, lätt kryddig med bra struktur. Lång, bärig eftersmak. Druvorna är från 15 år gammal stockar och en ekologiskt brukad vinteg.