Laddar annons
Vin till påsk - tips på viner till påskmaten 2024
19 Mar, 2024
Uppdaterad:
19 Mar, 2024

Vin till påsk - tips på viner till påskmaten 2024

Hur ska man tänka när man ska välja vin till påsk? Vilka kombinationer ska man verkligen undvika? Vi har valt ut våra bästa viner till påskmaten 2024.

Vin och mat i kombination. Det är en fantastisk men ack så svår konst. Ofta är det enklare att komponera drycker till en vanligt festmåltid då den ofta är mer homogen. Du har din planerade trerätters eller plockmat enligt ett tema där smakerna på bordet ofta har en röd tråd. Men då det vankas högtid blir det genast mer utmanande. Det dyker ibland upp i mitt social medieflöde ett klipp som hjälper omvärlden förstå vad skillnaden mellan högtid och fest är i Sverige. Står det sill på bordet är det högtid, annars är det ”bara” fest. Ganska träffsäkert i all sin enkelhet. 

Påskmåltiden är kanske en av de mest utmanande högtiden att kombinera vin till. Inte nog med att vi har sillen som är vin-svår i sig, utan det ska även ätas ägg i alla dess former, råvaror som är rökta, inlagda och rimmade samsas och dessutom kanske en vacker anrättning av påsklamm befinner sig på bordet. Lösningen? Lås dig inte vid en dryck utan ha ett litet batteri av flera redo så kommer smakmötena mellan tallrik och glas bli betydligt mer lyckade. Och kom ihåg, fler drycker behöver inte betyda mer volym. Framförallt inte idag då bra dryck finns att tillgå på allt fler förpackningar. Nedan finns en smakguide kring hur du kan tänka då du inhandlar dryck till årets påskhelg om du vill skapa efter eget huvud, samt konkreta tips för dig som föredrar att ha ett litet facit direkt. 

Vin till påsk - tips på viner till påskmaten 2024

 • Roaring Meg Riesling
 • Mehling Riesling
 • Arndorfer Orange
 • Loimer Brut Rosé
 • Deutz Rosé Brut
 • Champalou Vouvray
 • Pouilly-Fussé Les Vieux Murs
 • Raul Perez Los Arrotos
 • Klagshamn Rosé
 • Shaw + Smith Shiraz
 • Fleuire O Joie
 • Boscarelli Vino Nobile
 • Grapeskin Georgian Red Wine
 • Post House Treskilling Yellow
 • Veiga Madeira Malvazia
 • Monte del Fra Recioto

Vin till sill

Varför är sill så svårt till vin? Det beror på att sillens höga vinägersyra, feta konsistens och smakrika inläggning i bästa fall bara dödar vinet, men ofta kan krocka med vin på de mest ovälkomna sätt. Därför är ofta öl eller varför inte en riktigt bra hantverkscider ofta ett bättre svar på frågan då ölens maltsötma och humlebeska eller ciderns äppelsyra och sötma ofta gör smakmötet behagligare. Men naturligtvis finns det lösningar att finna även på vinhyllan.

Till de mindre smakintensiva sillsorterna såsom lök sill och skärgårdssill,, gå gärna mot ett friskt, citrusdrivet vitt vin utan för mycket andra smaker. Det ska vara syrligt, elegant och om det har några gram restsocker så är det mer än välkommet då det hjälper smakmötet mellan sill och vin. Att dessutom använda sig av generöst med gräddfil och potatis till sillbiten kommer också hjälpa vinet att ta sin plats. Önskar du bara en dryck till hela ditt sillbord så välj från denna kategori. 

De kryddiga sillsorterna såsom senapssill, och sillar smaksatta med ingefära eller ramslök kan det vara väldigt spännande att testa ett syrligt och fruktdrivet oranget vin som ofta får en spännande, apelsinkryddig ton.

Till matjesill samt allt på påskbordet där anjovis har ett finger med i spelet så är rosébubbel en klar vinnare. Försök att hitta en dryck med god kvalitet då få drycker där man tagit genvägar med hantverket blir så oangenäma som just mousserande rosévin. Är det någonstans du ska lägga några kronor extra till påskbordet så är det just här. Plus att efter en mastig påskmåltid så kan ett glas riktigt gott mousserande kännas skönt att avrunda med, och då ska det vara njutbart!

Vin till räkor, ägg och lax

Nu blir det till att måla med lite bred pensel, men för denna kategori går det faktiskt bra. Rätter som innehåller just ägg, lax och räkor är ofta mer eller mindre smakrika, kommer med tillbehör med syra eller fett och är i regel medelintensiva smakmässigt. Ett mycket användbart tips är att ha en skål med skivade citroner på bordet samt lite flingsalt för dessa två grundsmaker kan gästerna själva styra sin vinupplevelse med. Är det valda vinet lite för syrligt till tänkt tugga, ta då på lite färskpressad citron på toppen. Smakbiten blir minst lika god som var tänkt i original, men vinets syra minskar och frukten kommer fram. Och vice versa, var vinet inte friskt nog för det du vill smaka härnäst, ta några flingor flingsalt på smakbiten så kommer vinets frukt backa lite och syrligheten dyker istället upp. 

Önskar du bryta feta texturer med frisk syra kan du återanvända rieslingvinerna vi tipsar om till de mildare sillsorterna, eller prova det nedan. 

Föredrar du att möta de lite större smakerna med lite diskret tanninbeska och mycket frukt, då kan det vara dags att ta del av årets rosevinsutbud. Gärna de mer smakrika versionerna som här får skina i sin matvänlighet

Vin till lamm och grillat

Till påskbordets kraftigare rätter är det äntligen dags för rödvinet att göra entré. Oavsett om du väljer att tillreda lamm, nötkött eller kryddstark halloumi så krävs nu ett smakrikt, lite tuffare rött vin. Dels för att matcha dessa anrättningar, men också för att smaklökarna ska få lite ny höjd efter alla smaker som redan gåtts igenom under påskmåltiden. Tänk på att tillbehören ofta är viktigare än proteinet då du matchar din dryck. Är det mycket vitlök och örter som smaksättning, välj ett fylligt och fruktdrivet vin som kan möta kryddningen. Har du istället valt att fokusera på primörer så kan ett vin med mindre frukt och mer struktur passa bättre. 

Vin till påskens sötsaker 

Till sist, det söta. För rätter med stor sötma och smak, med eller utan choklad, så rekommenderas generöst söta viner och gärna starkvin. För dig som föredrar en fräschare avslutning och dras till påsktårtor och bakelser med fruktmousse eller citron så är lättare och syrliga söta viner ett bättre val. Oavsett vad, glöm inte de söta vinerna som avslutning för det lyfter vilken dessert som helst till en ny nivå. Och om ni unnar er en ostbricka därhemma så är ofta dessa söta viner en vinnare även i det smakmötet.