

Det finns få personer som haft samma betydelse för ett helt vinområde som James Healy och Ivan Sutherland haft för nya zeeländska Marlborough. Genom en unik syn på vin har de tagit det lilla området till den absoluta världstoppen.
När 1970-talet ska övergå till 1980-tal så är det en vinvärld i förändring. Det pratas fortsatt mest om Bourgogne och Bordeaux med sina ikoniska årgångar, men där bakom har Kalifornien visat att de är att räkna med genom ”Judgement of Paris” 1976. Barolorevolutionen står för dörren genom Barolo Boys. Österrike kommer snart drabbas av sin stora skandal som nästan ödelägger landets vinproduktion och rykte. I Australien har Penfolds börjat sätta sitt namn på världskartan. I Sydafrika har Apartheidregimen gjort att väldigt få importerar vin därifrån. Och på Nya Zeeland har den före detta OS-bronsmedaljören i rodd från Montreal 1976, Ivan Sutherland, kavlat upp ärmarna och börjat odla sina första vindruvor. Platsen är det då helt okända Marlborough på sydön på Nya Zeeland, men tack vare just Ivan Sutherland så blev det ganska snabbt ändring på det hela.
– Väldigt många var bönder på Nya Zeeland på den här tiden. Ivan däremot valde att studera vitikultur och efter det började han även omvandla allt mer jordbruksland till vingårdar. Då fick han även förfrågan från Cloudy Bay om han kunde sätta upp hela deras vingårdsprogram och plantera vingårdar åt dem.
Jak Nash är i dag en del av ett litet men familjärt team som arbetar hos det relativt unga vinhuset Dog Point. Även om han själv inte är en del av familjen som i dag äger vinhuset, så berättar han i samband med ett besök i Stockholm att känner sig som en del av den.
När han berättar om Dog Points historia så går det inte att undvika att även nämna det nu ikoniska och stora vinhuset Cloudy Bay. För det var just där som Ivan Sutherland och hans fru Margaret i början av 1990-talet träffade ett annat par inom vinindustrin; James och Wendy Healy. James Healy hade börjat som chefsvinmakare hos Cloudy Bay och i samma veva börjat experimentera med vildjäst och att få till annorlunda stil på vinerna. Tack vare deras kreativa ådra seglade Cloudy Bay snabbt upp som en av de mest hippa och populära producenterna inom vinvärlden. Det medförde dock att det som i dag är jätten LVMH valde att köpa det populära vinhuset från Marlborough. Där och då bestämde sig Ivan Sutherland och James Healy för att lämna vinhuset för att satsa på ett eget drömprojekt – Dog Point.
– De ville få händerna smutsiga, börja arbeta i vingårdarna igen och göra vin på sitt eget sätt. De köpte en hel del vingårdar, valde att prioritera att plocka druvorna för hand, och valde även att gå igenom vilka vingårdar som de ansåg passade bäst för de olika druvorna. Deras filosofi har alltid varit att försöka odla druvor som har en fantastisk smak och försöka få det bästa möjliga vinet i glaset. För om vi ska vara ärliga så är Marlborough en fantastisk appellation. Det är mycket lera, framförallt i de södra delarna av området där vi är.
Årgång 2004 blev den första i Dog Points historia, och därmed var ett nytt vinhus fött i Marlborough. Och bakom det stod alltså två av de mest ikoniska vinpersonligheterna på Nya Zeeland. Bara några år senare hade de omvandlat majoriteten av sina odlingar till att vara ekologiska.
– I dag har vi totalt 320 hektar vinodlingar och av dessa är 270 ekologiska. Med det är vi den största odlaren av ekologiskt vin på hela Nya Zeeland. Men jag måste även nämna att vi säljer drygt 65 procent av alla våra druvor, och det gör vi för att vi annars inte hade kunnat hålla upp den kvalitén på produktionen som vi önskar. Vi handplockar allt som vi själva producerar, och det skulle vara helt omöjligt om vi även skulle handplocka de återstående 65 procenten som vi säljer.
Ivan och James valde att enbart satsa på fyra olika viner. Likt många andra producenter i Marlborough så består merparten av odlingarna av sauvignon blanc. I Dog Points sortiment hittar vi i dag två sauvignon blanc-viner varav ett av dem, Section 94, både har fatkontakt och har fått jäsa med vildjäst. Samma sak gäller deras chardonnay och deras pinot noir. I Sverige är Dog Point kanske mest kända för främst sin chardonnay som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment en gång per år och som snabbt brukar sälja slut.
– Vi är stolta över de här fyra vinerna vi har. Vi har haft lite jobbiga årgångar de senaste åren men enligt mig så ska vin smaka olika år och vara ett resultat av just det året. Vi vill inte att alla viner ska smaka exakt likadant varje år.
Den totala produktionen i dag består av knappt 600 000 flaskor, varav drygt 500 000 är sauvignon blanc medan resterande är chardonnay och pinot noir. Bara drygt tio procent av all produktion stannar i Nya Zeeland, vilket också säger en hel del om vilket rykte Dog Point skaffat sig på den internationella marknaden.
– Vi har fått fantastiska omdömen och recensioner från våra viner, även om det inte är målet med det vi gör så är det ändå skönt att få den uppskattningen. Vår chardonnay till exempel brukar sälja slut väldigt snabbt på i stort sett samtliga marknader dit vi säljer det, säger Jak Nash.
Det som Ivan och Margaret Sutherland samt James och Wendy Healy skapade går inte att beskriva som något annat än en succéhistoria. När de båda paren gav sig in i vinindustrin för flera decennier sedan så hade knappt någon hört talas om vin från Nya Zeeland. Vingårdsytorna var inte stora, de inhemska vinerna som väl producerades var inte populära och ryktet var långt ifrån det bästa. Men tack vare sitt sätt att jäsa viner, sitt sätt att hitta det unika i varje vingård och framförallt satsa på att få fram det bästa möjliga ur varje enskild druva, så har de med Dog Point lyckats jäsa fram det bästa ur hela Marlborough.
Nedan kan du hitta oberoende omdömen om Dog Points kommande lanseringar. Chardonnayen lanseras 21 mars medan sauvignon blancen lanseras 28 mars