Laddar annons
Bästa mousserande vin 2017 - Champagne och fler i Systembolagets beställningssortiment
8 Nov, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa mousserande vin 2017 - Champagne och fler i Systembolagets beställningssortiment

BUBBEL. 110 champagner och mousserande viner ur beställningssortimentet testades av vinskribenterna i mitten av oktober 2017. Vinbanken har taggat de bästa köpen!

Det finns många mousserande viner listade i Systembolagets beställningssortiment. Och även om Vinbanken provat över 100 olika bubbel är dessa långt ifrån alla som finns i BS, beställningssortimentet.

Varsågoda, här kommer recensionen följt av en lista, i prisordning, över de bästa bubblarna, champagne och andra mousserande vinerna vi provat ur beställningssortimentet. Betygen är lagda till alla viner.

Tänk på att det kan dröja från tre dagar upp till nästan två veckor innan det beställda vinet kommer till butiken.

Prosecco

Bland en handfull proseccoviner glänste en av alla mer än övriga som genomgående höll en sisådär ”lagomnivå”, varken tumme upp eller ner.

Bäst och den mest balanserade smaken hade Val d’Oca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2016. Fruktig, trevlig, lättsam med proseccovinets nödvändiga smakdos av vit persika och päron, justa ganska stora bubblor och en inte alltför tung söt smak. Proseccon är årgångsbetecknade och ett bra köp för 119 kr.

Andra mousserande viner från Italien

Ferrari organic är ett ekologisk bubbelvin. Med sin svavlade doft börjar det inte bra men en glad överraskning är när smaken visar sig som klockren, precis och läcker. Således är svavlet så kallat tillsatt för att hålla vinet i bra form och  garanterad hållbarhet. Alla som är känsliga för svavel kan lufta bort en del av överskottet genom att dekantera vinet.

Om det påverkar bubblorna, ja de frigörs såklart men ett bra mousserande vin håller över ansenlig tid och Ferrari klarar det. Så svar i valet mellan att tappa mousse eller reagera på svavel är det i alla fall mitt val att lufta vinet. Ferrari organic smakar elegant, stramt av gröna äpplen och med en lysande bra längd. Bra köp kort och gott.

Kanske snäppet vassare, men i en helt annan smakstil, är den kända baroloproducenten Fontanafreddas mousserande vin med det jobbigt långa namnet Hundred Fifty Six Anniversary Brut (77259). Till skillnad mot Ferraris äppelgröna ekobubbel smakar Fontanafreddas mousserande av gul frukt, smör och nötter. Kräver mer och helt klart som bäst till munsbitar, snittar eller mat som gratinerade tillagningar, lagrad ost, leverpastej och annat festligt.

Sekt - Tysklands mousserande vin

Von Buhl Brut Reserve (71153) är ett av välrenommerade producenten Weingut Reichsrat von Buhls två mousserande viner. Det andra heter Von Buhl Sekt 2015 och görs av rieslingdruvor (76724). Brut Reserve är en blandning chardonnay och weissburgunder (pinot blanc) som ger smaken rondör och en lättdrucken längd som överträffar den betydligt stramare rieslingsekten.

Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2012 (77456) är denna producents bästa bubbel. Rieslingcuvéen sopar banan med chardonnay som finns i (77559) och som har årgång 2012. Rurale Brut Riesling är skönt utvecklad och mogen, gul i färgen och med generös fruktsmak, nyanserad och med bra längd. Kul!

Spaniens mousserande heter cava

Nu blir det svårt. Cava kan, men behöver inte, ha trista bitoner som jag förknippar med sjukt höga doser svavel. Svavel är inte okej när det går till överdrift. Att traditionella druvor i cava som macabeu, parellada och xarel lo, ger vin som smakar på ett helt annat sätt än vinerna vi vanligtvis känner till ger viner karaktär och är positivt.

Dessvärre och bland den stora grupp cava vi provade fick många underkänt ”lever inte upp till förväntan” på grund av en nästan befängd hög dos svavel. Några få fick OK i kanten som Faustino och Albet i Noya men bara ett vin, ett solklart plus. Bäst var Gramona Imperial Gran Reserva 2011 (71964) som hade allt ett juste bubbelvin ska ha av bra fruktig smak, livliga bubblor och en ren, fin längd.

Franska mousserande viner men inte champagne

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut (7911) håller stilen även om bubblet inte lyser lika klart som tidigare eller som jag minns. Men ett bra köp är det utan tvekan för en härlig, ärlig fruktsmak. En något stramare Crémant de Bourgogne Perle d’Ivoire Blanc de Blancs Brut (82363) är det absolut bästa valet från denna producent som gör många bra mousserande viner i tillmötesgående prisnivå.

Hittar en karamellton i Flamme d’Or Crémant de Loire (90123) vilket bara är trevligt i denna tappning som är lite mer söt i smaken och kanske därför passar alla som föredrar den generösa smakstilen - kanske för mingel - mer än smaken från de grönstrama, ultratorra vinbubblarna.

Alsaceproducenten Albert Schoech står bakom Crémant d’Alsace Riesling Brut (76567) som smakar bredare, av gul frukt en klick smör och karamell. Gott till snittar, en lagrad spänstig ost och läckra tilltugg.

Mousserande vin från Sydafrika

Att producenterna i Sydafrika kan göra vin vet vi och att de gör bra mousserande är än mer sant. Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2012 (6505) som har den där brödiga smaken man hittar i champagne. Bra gjort! Producentens Brut (7639) är inte tokig den heller. Pongracz Brut (7628) är ett riktigt bra bubbel ni hittar i ordinarie sortiment, vill man ha samma vin i magnumflaska för härlig fest får man gå till beställningssortimentet (76328).

Champagne

Undertecknad gillar verkligen de strama bubblornas viner. Precis så smakar Pol Roger Brut Nature (77069). Champagnen är stram, grön, läcker och med toppbra längd. En helomvändning i smakpaletten är den generösa och mogna, gulfruktiga och rostade smaken som gäller för Dangin Reserv Mature (78065). Skumpan är utan tvekan mer mogen i smaken!

Mineralosig och trogen sin husstil är Billecart-Salmon Brut Réserve (7454) medan den nya producenten för mig heter Jaques Picard, här deras Prestige Brut 2005 (77228) som visserligen har en rejäl svavelton i doften men sedan öppnar upp med rik frukt och rostade toner i smaken. Spännande och prisvärt bubbel när i jämförelse.

Det i Sverige väl kända huset Palmer och Co gillar vi för dess prisvärda och ärliga champagne som undertecknad glatt förvånats av många gånger, framförallt efter några års lagring. Hur bra blir inte Palmers champagner när det fått mogna på sig och hur lätt är det inte att senare jämföra till andra, betydligt mer exklusiva märken. I beställningen finns husets Blanc de Noirs (75799), det vill säga champagne av blå druvor och som här av båda, pinot noir och pinot meunier. Smaken är torr, rödfruktig och generös med en portion bröd, en gnutta smör och mineral. Passar utmärkt bra till gratinerad hummer som i detta recept.

Alfred Gratien Millésimé 2004 (90235) är den champagne som omisskännligt utmärker sig med smak av apelsin. Den gula frukten och de balanserade rostade dragen åker med i bara farten. Gosset Brut Grand Millésime 2006 (82190) är champagnen som fortfarande inte är ”klar”. Här har ni ett vin som smakar och doftar återhållet, liknande det vid att ligga i startgropen och vänta på att explodera. Nu är smaken precis, stram av mycket mineral och hög, mogen syra och en knivsudd karamell. Läcker!

Champagne de Castelnau Reserve Brut (76191) kan vara provningens mest lysande bubbel. Prisvärde kontra smak är tveklöst till konsumentens fördel och att upplevelsen av gul och grön frukt med nyanser och inslag av smör, nötter och mineral levererar mer än förväntat är bara härligt. Missa inte heller husets årgång 2004 (73175) som kanske är ett av de allra bästa köpen bland årgångschampagnerna, exkluderat lyxmärkena. Själv tar jag två!

En annan ny champagne för undertecknad är Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve Brut (77353) som här presenterar en snygg, balanserad fruktigt mineraldriven och lättsamt publik champagne. Samma producent gör årgångsskumpan BdB 2005 (77495) som är stor, läcker, strukturerad och rejäl. Är du vinnörd kan båda, eller var för sig, vara ett kul val.

Livliga, strama och koncentrerade Delamotte Blanc de Blancs Brut (77011) förgyller smaken för alla vänner av fruktstrama och de strukturerat syrliga smakerna. Toppen verkligen. Snällare och mer tillmötesgående och därför inte med lika många plus som vanligtvis annars får vanliga Delamotte Brut (7351). Nu är ju undertecknad svag för syra som sagt.

Guldkula White Grand Cru Blanc de Blancs (75248) smakar nyanserat, fruktigt med en knivsudd karamell, är slutligen den bästa i den portfölj champagner som heter Guldkula och som den välkände, svenske champagnekännaren Richard Juhlin ligger bakom.

Söt champagne

En söt skumpa som håller måttet är Louis Roederer Carte Blanche (7600) och det får bli bubblorna som avslutar den festernas festmåltid.

Roséchampagne

Avslutningsvis en reflektion om roséchampagne. Varför champagnehusen gör rosé alls är en gåta, med tanke på resulatet ställt i jämförelse till "vanlig champagne" menar jag. Många gör roséskumpa men få är kallade. Bland vinerna skribenterna provade var det bara två som var okej, Billecart-Salmon Brut Rosé (7758) och Jean-Noël Haton Rosé (77621).

Nedan är alla viner i texten listade efter pris, billig till dyrare. Efter pris är ett betyg angivet.

Bästa mousserande viner, alla ursprung, Systembolagets beställningssortiment

Val d’Oca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2016 (75144), 119 kr. 3+
Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut (7911), 127 kr. 3+
Flamme d’Or Crémant de Loire (90123), 149 kr. 4
Albert Schoech Crémant d’Alsace Riesling Brut (76567), 149 kr. 3+
Crémant de Bourgogne Perle d’Ivoire Blanc de Blancs Brut (82363), 159 kr. 4
Von Buhl Riesling Sekt 2015 (76724), 199 kr. 3+
Hundred Fifty Six Anniversary Brut (77259), 169 kr. 4
Von Buhl Brut Reserve (71153), 209 kr. 4+
Gramona Imperial Gran Reserva 2011 (71964), 219 kr. 4+
Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2012 (77456), 299 kr. 4
Menger-Krug Méthode Rurale Brut Chardonnay 2012 (77559), 299 kr. 3+

Bästa champagne i Systembolagets beställningssortiment
Torr champagne

Champagne de Castelnau Reserve Brut (76191), 279 kr. 4+
Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve Brut (77353), 289 kr. 3+
Palmer Blanc de Noirs (75799), 349 kr. 4+
Alfred Gratien Millésimé 2004 (90235), 369 kr. 3+
Billecart-Salmon Brut Réserve (7454), 379 kr. 3+
Jaques Picard Prestige Brut 2005 (77228), 388 kr. 4
Dangin Reserv Mature (78065), 395 kr. 3+
Guldkula White Grand Cru Blanc de Blancs (75248), 399 kr. 3+
Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru 2005 (77495), 417 kr. 3+
Champagne de Castelnau 2004 (73175), 429 kr. 4+
Pol Roger Brut Nature (77069), 445 kr. 4+
Gosset Brut Grand Millésime 2006 (82190), 595 kr. 4

Roséchampagne

Billecart-Salmon Brut Rosé (7758), 299 kr. 3
Jean-Noël Haton Rosé (77621), 299 kr. 3

Söt champagne

Louis Roederer Carte Blanche (7600), 419 kr. 3

Bästa champagne 2017 i ordinarie sortimentet

[artikel id="57914"]

Tilltugg till champagne

[artikel id="4360"]