gratinerad-hummer

Gratinerad hummer

Favoritmarkera

Hummer serveras alltid kluven på längden antingen man serverar en halv eller hel hummer per portion.

Gratinerad hummer| Recept | Skaldjur | Fest |

2 eller 4 portioner

2 humrar, kokta och kalla
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk sötad fransk senap
0,5 fiskbuljongtärning
1-2 kryddmått salt, svart- eller cayennepeppar
ev 1 msk sherry, vermouth eller cognac
ev 1 äggula
2 msk riven ost, tex cheddarost
Tid: 1,5 tim

Gör så här

  • Låt humrarna tina om de är djupfrysta.
  • Klyv dem på längden från ryggsidan. Stick in en kraftig kniv precis bakom ögonen och skär längs mitten av sköld och stjärt. Ta bort magsäcken vid ögonen och tarmen i stjärten.
  • Ta loss klorna och knäck dem med nötknäppare eller hammare. Ta ut allt kött ur klor och stjärt, ta tillvara rom och smör i skölden (det mjuka innehållet längs sköldens insida). Skär köttet i bitar eller skivor, inte för stora.
  • Smält smör och rör ner vetemjöl, rör om och tillsätt vatten, grädde, senap, smulad buljongtärning och salt samt lite peppar. Låt såsen koka på svag värme i minst 3 min. Lägg i det skurna hummerköttet och tillsätt ev sherry och äggula. Smaka av stuvningen och salta, peppra mer om det behövs.
  • Lägg hummerskalen på ett vackert fat, ev med lite grovt salt som både ser fint ut och håller skalen på plats. Gör så här om du vill servera rätten direkt. Annars ska skalen läggas på galler över en långpanna.
  • Fyll hummerskalen med den goda stuvningen och täck med riven ost.
  • Så här långt kan du förbereda flera timmar i förväg. Gratinera hummern i 250 C cirka 12 minuter till den är het och har fått fin färg.
  • Servera genast med rostat bröd eller varma kuvertbröd och eventuellt, smör.

 

Vinförslag: Vitt vin till gratinerad hummer

Kommentera