monferrato-doc-ursprungsbeteckning-i-piemonte

Vinprovning med producenter av Piemonte, Monferrato, Barbera d’Asti och Moscato d’Asti

Favoritmarkera

PIEMONTE. Vinproducenter arrangerade en provning i staden Canelli med vin från Monferrato, Moscato d’Asti och Barbera d’Asti. Provningen hölls på Enoteca Regionale di Canelli.

Deltagarna var egendomarna Azienda Agricola Ghion, Vada Vini, Villa Giada, Tenuta il Falchetto, Forteto della Luja, Cascina Gilli, Cascina Cerutti, Antica Casa vinicola Scarpa och Tenuta La Pergola.

Barberaviner till mat

Barberavinerna är mycket goda till umami-intensiva rätter , exempelvis som varmrökt fisk. Och visste ni att det hållits en barbera- och torsk-festival på Lofoten!

Azienda Agricola Ghione

Anna Ghione är fjärde generationen vinbonde på familjeegendomen Azienda Agricola Ghione. Egendomen ligger i Moscato d’Asti, i närheten av staden Canelli i Piemonte.

Druvsorter som familjen odlar på de 10 hektaren är främst barbera och freisa. Jordmånen säger hon är speciell med en blandning av lera med sant. Anna säger också att målet är att göra traditionella viner med  fokus på detaljer (stor vikt läggs på arbetet i vingården) men med moderna hjälpmedel. I provningen utmärker sig husets viner med en tydlig aromatisk stil och sina klockrena uttryck av örter och kryddor. Vingårdslägena ligger kulligt på höjder runt 350 m ö H. Övriga viner är främst Moscato d’Asti men även barbera och dolcetto och chardonnay.

Viner i provningen: Gavi Ghione DOCG 2016 (härlig, frisk och fräsch), Cà de Lion Ghione dal 1871 Sauvignon ”Aureo” 2016 (aromatisk, kryddig och lång),  Ghione Anna Barbera d’Asti Superiore DOCG ”Le Brume” 2015,  Cà de Lion Ghione dal 1871 Barbera d’Asti Superiore DOCG ”Barrique” 2010 och paradvinet Ghione Anna Moscato d’Asti 2017 + 2016 (läcker, nyanserad moscato).

Azienda Agricola Vada Vini

Familjeföretaget som startade i mitten av 1850-talet har sitt säte i den lilla byn Coazzolo som ligger i ”kommunen” Asti.

Jordmånen är den här så utmärkande vita sanden och familjen äger 3 ha. Vingårdarna får aldrig någon industriell gödning men man besprutar när så krävs. Guido driver vingården tillsammans med sin far och faster och han berättar att ”trender” går bort, fokus är att tillverka vin som tydligt speglar sitt ursprung.

Druvor som odlas är moscato, barbera, dolcetto men också lite chardonnay. Nytt sedan 2013 är odlingar av arneis.

Viner i provningen: Vada Vino Bianco ”Mosca Bianca” 2015 , Barbera d’Asti Superiore DOCG ”Cà del Mura” 2015, Moscato d’Asti Canelli DOCG ”Florentino” 2017 (trevlig!).

Villa Giada

Här är en vinproducent som ska ha tillverkat vin i över 200 år från några av de bästa lägena för moscato. Man äger 25 ha som brukas ekologiska principer men företaget är inte certifierade. Provningen genomfördes av Andrea Faccio som är ansvarig vinmakare sedan 1990.

Viner i provningen: Barbera d’Asti ”Ajan” 2014 (vinet smakar förvånansvärt extraherat – finns i Sverige hos importör),  Nizza DOCG ”Dedicato” 2014,  Moscato d’Asti Canelli DOCG 2016.

Azienda Tenuta il Falchetto

Anrik egendom som på 70-talet fick en uppfräschning av bröderna Natalino och Luigi Forno vilka började med en omfattande renovering och uppdatering av vinkällaren. I dag drivs egendomen som utökats till många olika platser av bröderna Giorgio, Fabrizio och Adriano Forno. Vingårdarna ligger i Calosso d’Asti, Agliano Terme och Santo Stefano Belbo där egendomarna Tenuta il Falchetto och Tenuta Marini ligger.

Viner i provningen: Piemonte DOC Pinot Nero ”Solo” 2015 (hoppsan, mycket fat var det här), Barbera d’Asti Superiore DOCG ”Bricco Paradiso” 2015 (är ett tätsmakande vin med drag av kaffe och fat), Moscato d’Asti.

moscato-piemonte-monferrato-moscto-d-asti-vinbanken

Makalöst vin, som presenterad av vinmakerskan på Forteto della Luja, var söta Loazzolo DOC ”Piasa Rischei” här med årgång 2010

Forteto della Luja

Framsynt vinegendom som i sitt energiuttag nyttjat 100 procent solenergi, sedan 2005 i vinkällaren. Både för drift men också för uppvärmning av vatten. Sedan 2007 utförs arbetet i vingårdarna biodynamiskt.

Viner i provningen: Barbera d’Asti DOCG ”Mon Ross” 2016, Monferrato DOC Rosso ”Le Grive” 2016 (fatkryddig), Loazzolo DOC ”Piasa Rischei” 2010, som var ett helt makalöst, balanserat sött vin av vit muscat med enastående längd. Läs mer om vinet hos producenten

Cascina Gilli

Med 14 hektar odlingar och adress bland de låglänta, kulliga delarna av Monferrato som kallas Basso hittar man denna producent. Möjligen är de en bit från allfartsvägen. Men se upp – här är ett vinhus att ha under uppsikt. Jordmånen är övervägande den klassiska gråvita sandstenen ”terra bianca” och huset har vunnit stor respekt för sitt arbete med att befästa lokala sorter som freisa, barbera, Bbonarda och Malvasia di Castelnuovo Don Bosco.

Viner i provningen: Freisa d’Asti DOC ”Luna di Maggio” 2016, Freisa d’Asti DOC ”Arvele” 2014 (fantastisk, fräckt bärig och fruktigt generös med struktur),  Barbera d’Asti DOCG ”Le More” 2016 – ett av de allra bästa röda vinerna i denna provning. Smaken var spänstig, kryddig med fruktig syra och bra koncentration och fin längd. Toppval!

Cascina Cerutti

Familjeegendom i andra generationen som drivs av far och son med fruar. Vingårdarna ligger cirka 1 km från Canelli, upp i bergen och här precis som hos övriga i denna recension är jorden vit och sandig. Druvor bland andra är moscato och chardonnay samt den blå barberadruvan. Kul extra-info, är medlem i föreningen FIVI, som står för italienska oberoende vinproducenter!

Viner i provningen: Barbera d’Asti DOCG ”Cerutti” 2016,  Barbera d’Asti Superiore DOCG ”Foje Russe” 2015, Moscato d’Asti Canelli DOCG ”Surì Sandrinet” 2016.

Antica Casa Vinicola Scarpa

Egendom med proffsig internationell snits, högt belägna vingårdar + 400 m ö H och vid denna provning en bra presentation välgjorda viner.

Viner i provningen: Brachetto Secco ”Selva di Moirano” 2016, Monferrato DOC Rosso ”Rouchet Briccorosa” 2014 (druvan är rouchet, är en aromatisk sort som attraherar bin vilket lett till ett beslut att det är förbjudet att ha bikupor i närheten av vingården under några månader. Resultatet är att det knappast odlas någon rouchet längre). Vinet är bärigt, generöst med lång örtig och lätt kryddig smak. Riktigt bra! Samt Barbera d’Asti Superiore DOCG ”La Bogliona” 2011.

Tenuta La Pergola

Stor egendom med över 40 hektar. Grundad 1903. Huset tillverkar allt – från prestigevin till bulkvin och där emellan. Med storleken följer även en väl fungerande besöks-möjlighet och merförsäljningen inkluderar även en hudkräm, tillverkad av druvor.

Viner i provningen: Terre Alfieri DOC 2016 är ett chardonnayvin med rejält av fatkaraktär. Barbera d’Asti Superiore DOCG ”La Cappelletta” 2015 som smakar härligt av viol och mörk frukt.

 

 

Lämna ett svar