

Området vi besöker är alltså inte Barolo eller Barbaresco och druvan i fokus är inte heller nebbiolo utan idag handlar det huvudsakligen om druvorna barbera och dolcetto. I bäst i test vecka 33 besöker vi Monferrato och producenten Azienda Agricola Luigi Tacchino.
Azienda Agricola Luigi Tacchino startades under andra hälften av 1900-talet av de nuvarande ägarna Alessios och Rominas, farfar. Egendomen är belägen i Castelletto d'Orba och består av 25 hektar mark, varav ungefär hälften utgörs av vingårdar. De huvudsakliga druvorna är barbera, dolcetto och cortese men man odlar även en mindre del internationella druvsorter. Stilen på vinerna är sval och ren med energiladdad precision, smakrikedom, elegans och en tydlig syrastruktur. Renheten och precisionen i vinmakningen leder till att vinerna har begränsad kontakt med syre vilket också gör att de kräver både lagring och luftning innan de börjar visa potentialen som döljer sig bakom den återhållna frukten. Det är också anledningen till att producenten har valt att ta hand om en del av lagringen innan vinerna släpps. Prestigevinet Du Riva Dolcetto d'Ovada Superiore, som säljs i Sverige idag är från årgången 2014 men kräver ändå en hel del luft innan det öppnar sig.
Dolcetto är en druva som ofta får en lite nedvärderande klapp på huvudet och klassas ned till att skapa enkla pizzaviner. Hos familjen Tacchino är det motsatsen. Det finns en märkbar stolthet över att arbeta med denna druva och vad regionen kan åstadkomma med den. Efter att ha provat mig igenom ett flertal viner gjorda på druvan har min egen uppfattning ändrats och jag har insett att det finns en anledning till att dolcetto från Ovada är något extra. Det finns tre områden som har fått DOCG status för sin dolcetto och Ovada är ett av dem och sannolikt det mest intressanta. Familjen Tacchinos viner gjorda på dolcetto är speciella och mycket värda att både prova och köpa men man ska inte glömma bort deras barbera som är ett extremt prisvärt vin för 169 kronor – men återigen glöm inte det där med luftningen.
Anledningen till att jag först kom i kontakt med Romina Tacchino är att de gör ett vin som har en återkommande lansering på Systembolaget och är strålande för pengarna och som dessutom har blivit bättre och bättre för varje år: Di Fatto Monferrato Rosso. I oktober är det dags för nästa lansering och jag fram emot att prova det vinet som är en mästerligt lyckad blandning av druvorna: albarossa, barbera del Monferrato, dolcetto di Ovada och cabernet sauvignon. Förra året lanserades årgången 2020 som klarade en fyndmarkering med marginal. Jag har inkluderat provningsnoteringarna från förra årets lansering i denna artikel trots att vinet inte längre går att köpa. Men i oktober kommer alltså möjligheten igen.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Notera att det här vinet inte längre finns tillgängligt men att den nya årgången kommer att lanseras i oktober. Jag provade om detta vin inför denna artikel och tycker att vinet beter sig ännu lite bättre än vad det gjorde förra hösten. Dessa viner har en lite svårbedömd potential och det är värt att köpa ett par flaskor extra för att spara, prova om och följa med i utvecklingen.
Stor varmt mogen, rund och tillgänglig doft med björnbär, plommon, mörka körsbär, lakrits, örter och antydan till fat. Piggare, lite tätare och kanske även lite renare i aromerna än tidigare årgångar. Ett härligt samspel, av albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon. Drick 2025-2030.