FLÄSK. Vin till glöggbräserade revben är rött, smakrikt och mustigt samt av enklare stil för att maten smakar mycket.
Ett härligt recept när det lackar mot Jul och under den mörka årstiden är glöggbräserade revben.
Kanske är det en rätt du serverar under juldagarna då man utan problem kan förbereda dagen innan. Tar lite tid att laga, i ugnen sköter sig grytan själv, initialt med sedan behöver du bara värma på.
Du har väl sett: Årets bästa glögg 2018 - recension och lista
Vinet till glöggbräserade revben är rött och har en mustigt mullig smak och en i sammanhanget, trevlig prislapp.
Vin till maten
Novellus Corvina Port Wood Finish (79918), Venetien Italien, 129 kr
Sockerhalt: 4g/l
Alkoholhalt: 13%
Druva. Corvina
Fylligt, mörkfruktig och kryddigt generös smak med inslag av lakrits, vanilj, mörka bär som björnbär och lite fat. Varm ton i eftersmaken ger vinet en beskrivning som "vintervärmare". Trevlig för många mustiga vinterrätter. Passar också som bättre "soffvin".
Betyg: 3+
RECEPT | Glöggbräserade revben, 8 portioner
2 kg tjocka knäckta revben
0,5 dl rapsolja
1 hackad gul lök
2 klyftor vitlök
2 skivade morötter
2 stjälkar skivad blekselleri
1 flaska glögg
3 stjärnanis
1 kanelstång
6 torkade dadlar
0,5 dl råsocker
salt och peppar
Gör så här
1. Hetta upp en stekgryta med lite olja, bryn revbenen runt om, lyft ur och stek grönsakerna några minuter, lägg i revben igen och häll på glögg och tillsätt stjärnanis, kanel, dadlar och råsocker, lägg på lock. Koka upp och sätt i en ugn på 125° i ca 2 timmar.
2. Ta ut och känn på köttet så att det är mjukt (ca 90° i kärntemperatur), lyft ur revbenen, sila över såsen i en bred låg kastrull och reducera bort två̊ tredjedelar av vätskan, smaka av med salt och peppar.
3. Skär revbenen i portionsbitar och lägg i såsen. Låt såsen koka in i köttet så revbenen blir fint glazade runt om.