Laddar annons
Monferrato är redo att kliva fram ur Langhes skugga
16 Oct, 2025

Monferrato är redo att kliva fram ur Langhes skugga

I de södra delarna av Piemonte i Italien har vinområdet Monferrato de senaste decennierna stått i skuggan av välkända Langhe. Nu börjar dock Monferrato ta mer och mer plats, och vinerna talar sitt tydliga språk. 

  • Fynd 2025
    Di Fatto Monferrato Rosso

    Di Fatto Monferrato Rosso

    2021
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Koncentrerad, kompakt doft av mörk frukt med en värmande kryddighet. Här får vi mörka körsbär, svarta vinbär, mörk choklad, välbalanserade fat, vanilj och svartpeppar. För mig är detta ett klockrent exempel på hur otroligt mycket vin man får för en väldigt liten peng i den här delen av Piemonte. Detta är rejält, kompakt och ger oss en liten värme i frukten samtidigt som den fräscha örtigheten kommer fram i slutet med toner av lavendel och timjan. Syran är hög, tanninerna är mjuka och lugna, och strukturen finns definitivt där. Otroligt bra vin som bör kosta en bra bit mer än vad det faktiskt gör. Servera ihop med kalventrecote med dragonsås och pommes anna. 

    91
    179 kr

På en hög höjd i de apenninska bergen, nara några mil från det liguriska havet, har familjen Tacchino i tre generationer skapat vin. Området Monferrato i de sydvästra delarna av Piemonte har alltid varit deras hem. Det är här de planterade barbera, dolcetto och cortese. Lokala druvsorter som trivs som allra bäst i den här delen av världen. Men det är även här, i den lilla byn Ovada, som de fick se hur en stor nebbiolovåg svepte in för några decennier sedan. Och som många känner till så trivs nebbiolo som allra bäst i grannområdet Langhe. Vi i Sverige fick se hur alla plötsligt började prata om Barolo, Barbaresco och Langhe Nebbiolo.

– Såklart tanken har slagit mig att börja odla nebbiolo. Visst, vi skulle kunna göra det. Det är dessutom mycket enklare att sälja. Men jag tror nånstans att varje område har sin druva, och i mitt område, i Ovada, så är det främst dolcetto och sen barbera som alltid varit en del av min familj. Nebbiolo har aldrig planterats i den här delen av Monferrato tidigare. Nu har vissa börjat med det helt enkelt för att det är enklare att sälja vinern, berättar Romina Tacchino som är den tredje generationens Tacchino inom familjevinhuset.  

Romina Tacchino är den tredje generationens Tacchino.
Romina Tacchino är den tredje generationens Tacchino i familjeverksamheten.

Området Monferrato brukar delas in i två delar; den lägre och den högre. I den högre delen, Alto Monferrato, har familjehuset Tacchino sin hemvist. Och det är alltså här som de vigt sina liv åt sina lokala druvsorter. När vi träffar Romina Tacchino i samband med hennes besök i Stockholm så slås vi av två saker. Det ena är hur hon beskriver sina viner. Och det andra är vilken enorm nivå vinhuset nått när det kommer till druvan dolcetto. 

– Jag jobbar alltid i vingården och i vineriet under skörden. För mig är det viktigt. Det är inte alltid enkelt att resa till andra länder och försöka prata om mina egna viner då jag helt enkelt behövs i källaren. Mina viner är mina bebisar. Jag är nära dem hela tiden och jag får se dem utvecklas med tiden. Att lämna källaren under skörden är helt enkelt inte möjligt för mig. 

Ligger nära det liguriska havet

För drygt 50 år sedan var verkligheten en helt annan för området Monferrato. På den tiden hade varken Barolo eller Barbaresco nått någon internationell stjärnglans, och merparten av alla viner som producerades i Piemonte kom från Monferrato. Området var mycket mer känt än Langhe och vinerna var mer berömda. Nu är verkligheten en helt annan, men enligt Romina Tacchino så har man inom familjen inte glömt varken sitt ursprung eller sina druvsorter.

Tacchino

– Vi har ett speciellt klimat i Alto Monferrato. Vi ligger på en höjd men vi är samtidigt nära det liguriska havet. Vi kan känna av vinden och till och med känna doften av havet. Det gör att vi får en fräschör i vinerna. Under alla år så har vi insett vilka druvor som trivs bäst här, men vi har även varit öppna för att plantera nya. 1999 till exempel bestämde jag mig för att plantera albarossa. När den första årgången var klar var jag inte alls glad då det inte var ett jätteelegant vin. Men vi behövde två-tre år innan vi lyckades nå den nivån vi ville med druvan. 

Dolcetto är hjärtat i verksamheten

I dag är albarossa en av fyra druvor i deras populära vin Di Fatto Monferrato Rosso som lanseras i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget 17 oktober. Det är en återkommande lansering som fått otroligt fina lovord av vinskribenter i Sverige. De övriga druvorna i vinet är dolcetto, barbera och cabernet sauvignon. Totalt får vi i Sverige merparten av den totala produktionen av vinet.

– Vi är absolut inget stort vineri. Vi producerar totalt 120 000 flaskor varje år, vilket inte är jättemycket. Samtidigt så fokuserar vi på druvor som kanske inte är jättekända för den stora massan. 

Dolcetto

I mitten av augusti skrev min kollega Christian Stojkovic en genomgång av just familjen Tacchinos olika viner, där han bland lyfte fyra olika röda viner från vinhuset. Där beskrev han druvan dolcetto som en druva som ”ofta får en lite nedvärderande klapp på huvudet och klassas ner till enkla pizzaviner”. När man dock testar familjen Tacchinos olika uttryck av druvan slås man av något helt annat. Det är elegans, det är djup, det är komplexitet och det är något som man aldrig tidigare stött på i dolcetto-sammanhang. Och det är framförallt vinet Du Riva Dolcetto d´Ovada Superiore från 2014 som ger det här mästerliga uttrycket av druvan. 

– Det här vinet är det som är närmast mitt hjärta. Alla viner är mina bebisar men Du Riva är en hyllning till den viktigaste mannen i mitt liv; min morfar. Han kallades för Du Riva och det är dedikerat till honom. Det är gjort på en klon av dolcetto som heter nibiö. Han sa till mig att använda den druvan. Han och hans far hade planterat de här druvorna, och vi har endast en och en halv hektar av den. Det här vinet är verkligen ett sant uttryck av vårt ursprung och en hyllning till min morfar, avslutar Romina Tacchino.

Nedan kan du läsa Christian Stojkovics genomgång av familjen Tacchinos viner. 

  • Fynd 2025
    Du Riva Dolcetto d'Ovada Superiore A.A. Tacchino

    Du Riva Dolcetto d'Ovada Superiore A.A. Tacchino

    2014
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Bland det absolut bästa man testat i dolcettoväg. Kompakt, inbjudande mörk frukt med kryddpeppar, lavendel, svarta vinbär, tydliga fat, kaffe, tobak, nymald svartpeppar, läder, en lätt rökig touch, bigarråer och timjan. Detta är rejält men ändå så otroligt välbalanserat och välgjort att det aldrig blir för mycket av något. Det har en lätt utveckling i sig men är ändå ungdomligt charmigt i stilen. Fullkomligt briljant vin på många sätt och vis. 

    92
    269 kr