VIN TILL FISKSOPPA. till fisksoppa med saffran passar vitt, smakrikt vin med fatkaraktär. Det vill säga en lätt rostad smak och eller en fetare munkänsla.
Vinbanken har plockat upp ett vitt vin vi nämnt tidigare, men som vi vill uppmärksamma igen då producenten sänkt priset, i stället för tvärtom. Varför undrar vi men anledningen är enkel. Prissättning är ett konkurrenshjälpmedel.
Recept | Fisksoppa med saffransaioli | 6 portioner
2 hackade gula lökar
1 tsk olja till stekning
2 tsk oregano
2 tsk timjan
1 skivad fänkål
1 skivad zucchini
400 g hela tomater på burk
1.2 liter vatten
4 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt matlagningsvin
2 pressade vitlöksklyftor
0.5 g saffran
700 g torsk, rödspätta eller lax
500 g räkor med skal
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
0.5 dl klippt dillSaffrans aioli
3 vitlöksklyftor
2 äggulor
2.5 dl rumsvarm olja
0.5 g saffran
0.5 tsk salt
Vin till fisksoppa
1. Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2016 (2188)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Smak: Torr, fyllig. Rostad frukt, inslag av smör och med en viss fetma. Balanserad.
Omdöme: God och läcker, balanserad.
Sockerhalt: <3 g/l
Alk halt: 13%
Betyg: 4
Passar till: Kantarelltoast eller en vit fiskrätt som sej är utmärkt, servera med hösten smörstekta rotsaker eller laga som gratäng. Alternativt som här, till smakrik fisksoppa.
Bild: Norskfisk.se
Fotograf: Fabian Björnstjerna