vin-till-marulk-med-limesas-vinbanken

Vin till marulk med limesås

Favoritmarkera

RECEPT FISK | Rieslingvin passar utmärkt till många lagade fiskrätter, som till marulk med limesås. Vinbanken har valt en riesling från Alsace som passar fina middagen.

En alsaceriesling har vanligtvis lite mer bredd i smaken jämfört med vin av riesling från Tyskland. Alsace har ett varmare klimat varför druvorna vanligtvis får ett generöst drag av sin mognad, som visar sig i vinet som en tätare textur. Just denna riesling passade också bra till vällagrad Comté, det vill säga att osten lagrats 24 mån. Utmärkt vin, på alla sätt som även passar till kycklingrätter eller recept med en knivsudd hetta.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2017 (22257), Alsace Frankrike, 99 kr

Druvor: Riesling.
Alk halt: 13%
Restsocker: 4 g/l
Torr, nästan medelfyllig smak av mogna äpplen, päron, citrus och en hint av melon. Tydligt örtig och bra kraft i smaken som har en lätt tyngd. Lång eftersmak. Strålande bra rieslingvin som ni med fördel serverar till fina middagen, ett förslag är limémarinerad grillad marulksfilé med kryddsmör och bakad potatis.
Betyg: 4+

RECEPT | Marulk med limesås, 4 portioner

4 marulkskotletter à 180 g, eller annan vit fisk i bit
1 liter blandade grönsaker, t ex små kokta
potatisar, minimajs, sockerärter, haricot verts, morotsstavar
2 dl Lätt Crème Fraiche
rivet skal + saft av 1 lime
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Till garnering:
färsk timjan

Gör så här
Stek fisken i smör ca 4-5 minuter på varje sida.

Krydda med salt och peppar.

Koka under tiden grönsakerna ca 2-3 minuter i sparsamt med vatten och en klick smör.

Rör ihop crème fraiche med limeskal och saft.

Lägg upp fisken på grönsakerna och ringla såsen runt om.

Garnera med en kvist timjan.

Bild: Skånemejerier

Lämna ett svar

?>