luigidigrasso_banner_vinbanken_1410x165_rev0927luigidigrasso_banner_vinbanken_370x130_rev0927
Tillbaka till: Recept

Fisk

Vem kan motstå en middag med någon av alla fantastiska fiskar. Med rätt tillagningsmetod och matchande dryck i glaset är 1+1=3.

RECEPT. Det fina med fisk är att de är enkla att tillaga och går att variera i all oändlighet. Skulle en sort vara slut när du står hos fiskhandlaren finns det andra arter som kan få din måltid att skina. Du behöver alltså inte uppfinna middagsplanerna på nytt om din favoritfisk är tillfälligt slut.

VÄLJ TILLAGNINGSMETOD EFTER FISK

Fiskar har olika köttkaraktär och delas ofta upp i tre kategorier: feta, halvfeta och magra fiskar. Det är också bra att känna till att fiskar har fast eller löst kött. Det gör det lättare att välja tillagningsmetod som gör att både du och fisken glänser i köket.

Magra fiskar

Fiskar som har högst 1,9 procent fett hamnar i den här kategorin. De har en jämn köttkvalitet året runt. Här hittar man fiskar som torsk, sej, kolja och pollock. Köttet är löst och de passar bra att steka – extra gott med panering – ugnsbaka eller pochera ihop med säsongens grönsaker.

Halvfeta fiskar

Dessa fiskar har en fetthalt som varierar mellan 2-5,9% och har medelfast kött. Hit räknas exempelvis hälleflundra, gös och havskatt.

Plattfiskarna blir bäst när de steks eller rullas ihop och ugnsbakas. Tillsammans med en skaldjurssås blir de ganska fantastiska. Gösen kan både stekas, halstras lätt eller grillas medan saltvattensfiskar som havskatt och marulk passar till nästan allt. De är perfekta på sommarens grillspett.

Feta fiskar

De här fiskarna har en fetthalt som överstiger 6%. Mycket fett innebär mycket smak och feta fiskar har ofta en egenartad smak. Fetthalten kan dock variera efter säsong. Lax, strömming/sill och makrill är exempel på feta fiskar, liksom tonfisk och sardiner.

Lax, röding eller annan fet ädelfisk är enkel att variera. Du kan steka, grilla, ugnsbaka, röka, grava eller stoppa ner dem i soppor och grytor.

Strömming/sill och makrill passar till nästan allt utom just soppor och grytor. Tonfisk och svärdfisk är lite speciella, de påminner om kött och kan hanteras därefter – stekt eller grillad med en rosaröd mitt.

GODA SMAKER TILL MIDDAGEN MED FISK

All fisk gillar syra, särskilt feta fiskar. Citron balanserar smaken och gör att fisken upplevs mindre oljig. Vitpeppar är en klassisk krydda liksom dill men här finns stort utrymme att experimentera med andra smaker. Chili, lime och ingefära tar fisken till Sydamerika, kokos till Asien och citrus och fänkål till den svenska midsommaren.

FISK ÄR SNABB MAT

Det tar inte lång tid för fisk att bli klar. Det handlar om minuter för filéer, så det gäller att inte släppa ögonen från stekpannan eller ugnen. Använder du dessutom termometer så har du alla förutsättningar att laga riktigt god fisk. Om och om igen.

VÄLJ DRYCK EFTER FISK

Tillagningsmetod och tillbehör är en bra utgångspunkt för att välja drycker som matchar. Nästa steg är att titta på fiskens karaktär. Magra fiskar går bra ihop med lätta vita, röda och rosé som är fruktiga och friska. En fatlagrad chardonnay möter upp det brynta i en stekt fisk medan ett lättare rött utan så mycket strävhet går fint ihop med kotlettfisk som tonfisk och marulk.

Feta fiskar innehåller mycket umami och det krockar lätt med strävheten från röda viner. Satsa istället på ett vitt vin eller rosé med hög fruktsyra, om inte tillagningsmetoden som stekt eller grillat pekar mot vita fatlagrade varianter.

GODA TIPS

Våga prova något annat än lax och torsk. Karaktären på fisken guidar dig till rätt tillagningsmetod. Fråga din fiskhandlare om andra sorter och gärna också när fisken är uppdagen. Dagsfärskt är bästa garantin för god fisk. Köp MSC-märkt fisk när du kan, det är bra både för dig och miljön.

Fler goda tips kring tillagning, vinval och recept hittar du här:
Laga bästa fisken – tre tips- så här gör du