vin-till-mumsig-lasagne-med-extra-allt-vinbanken

Vin till mumsig lasagne med extra allt

Favoritmarkera

Mustig, smak- och energirik mat passar utmärkt under kalla vintermånaden februari. En mumsig lasagne efter skidturen är helt perfekt och för dem som vill, ett vintipset på ett friskt rött vin.

Snart har vi sportlovsveckor och det är nu mat som matchar den egna energiförbrukningen smakar som allra bäst!

Vin till maten

Tommasi Villa Fontana Bardolino 2017 (71501), 95 kr

Druvor: 60% corvina veronese, 30% rondinella, 10% molinara
Alkoholhalt: 12%
Ljusare rött vin som ursprunget lovar och en fruktig, körsbärsdoft. Smaken är medelfyllig, fruktig av körsbär och röda vinbär, en örtig tvist och smak av viol. Frisk längd!

RECEPT | Lasagne med extra allt, som ricotta och salsiccia

6 portioner

KÖTTFÄRSSÅS
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färsk salsiccia
2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 förpackningar krossade tomater a 500 g
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

RICOTTARÖRA
65 g färsk spenat
500 g mozzarella
75 g riven pecorino eller parmesanost
750 g ricotta
3 msk hackad basilika
1 ägg
salt och peppar

Laga recept så här

Skala och finhacka lök och vitlök

Snitta salsiccian på längden, ta ut köttet och hacka i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt salsicciaköttet, stek i ytterligare ett par minuter, till dess köttet får lite färg.

Blanda ner nötfärsen och låt den bli genomstekt.

Häll i krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker och oregano samt lägg i lagerbladet. Koka upp och åt sjuda i cirka 20 minuter.

Ta upp lagerbladet, blanda i basilika. Smak av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader.

Under tiden som såsen kokar kan du hacka spenat och riva mozzarella i mindre bitar.

Rör sedan ihop med pecorino, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella. Spara lite av mozzarellan för att toppa lasagnen med. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform, cirka 3 liter. Lägg ett lager köttfärs, sedan lasagneplattor, igen köttfärs. Lägg på ricottaröran. Upprepa med lasagneplattor, köttfärsås och ricottaröran.

Avsluta med ricottaröra på det sista lagret lasagneplattor och toppa med resterande mozzarella. Den som vill, garnera med körsbärstomater på kvist. Vi gör det bara med eko-tomater och egentligen hellre med enbart tomater (utan kvist).

Grädda mitt i ugnen i cirka 35-40 minuter. Täck formen med folie om osten börjar få mycket färg. Låt lasagnen vila i cirka 10 minuter före servering.

Recept och bild:
Vinbankens favoritkokbok, Till bords med systrarna Eisenman, förlag Bonnier Fakta. Härliga bilder är av: Ulrika Ekblom.

Kommentera