Vitt rhônevin och rött finvin | Vinköplistan 15

Favoritmarkera

Veckans lördagsviner i vinköplistan är två riktiga finingar. Ett vitt rhônevin gör sig utmärkt till mat. Det röda lördagsvinet är av bättre kaliber, ett finvin ni kan spara och lagra eller för att bjuda vinvänner på fest.

Röda fredagsvinet är ett busenkelt val i tetra. En förpackning som många ogillar för vin men som är mycket mer miljövänlig, och energismart än andra.

Trevlig helg!

Fredagsvin, vitt och rött under 100 kr

1. Satellite Sauvignon Blanc 2018 (6200)

Johnson Estate, Marlborough Nya Zeeland, 95 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Alkoholhalt: 12,3 %
Socker: <3 g/l
Torr, lätt smak av mogen citrus, krusbär och päron med söta drag av fläder och persika och en hint lime.
Soligare sauvignon blanc av juste husvinssnitt, användbar till många rätter.
Betyg: 4

2. Fair & Square Red 2018 (6517)

La Riojana, Valles del Famatina ARgentina, 69 kr för 1 liter
Druvor: syrah.
Alkoholhalt: 12,5 %
Socker: 4 g/l
Friskt, ganska lätt rött vin i 1 liters tetra med enkla vinets charm av röda bär, lägg till lite kryddor och smak av lakrits.
Enklare än så här går inte och det med anständig smak.
Passar
Enklare tillfällen och gärna till bufféer med moderna rätter av vego eller kryddor från Asien. Häll upp vinet i en vacker glaskaraff när det ska vara lite festligare.
Betyg: 3

Lördagsvin, vitt och rött mellan 100-200 kr

1. Côtes du Rhône Blanc 2017 (71947)

E. Guigal, Côtes du Rhône Frankrike, 119 kr
Druvor: 65% viognier, 15% roussanne, 10% marsanne, 5% clairette, 4% bourboulenc, 1% grenache blanc.
Alkoholhalt: 13,5 %
Socker: <3 g/l
Torrt vitt vin med medelfyllig, gulfruktig smak av mogna äpplen, aprikos och päron med tydligt kryddiga drag i eftersmaken och fin längd. Läckert vin!
Passar
Utmärkt till matiga sallader med kyckling eller lagad kycklingrätt. Till fisk passar vit fisk, lagad med breda smaker som panerad, grillad eller med tillbehör som majjosåser och rostade grönsaker.
Betyg: 4

2. Le Volte dell’Ornellaia 2016 (32472)

Ornellaia, Bolgheri Toscana Italien, 169 kr
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 14 %
Socker: <3 g/l
Stramt, fylligt finvin. Smaken har en stor portion mörk frukt, inslag av viol, choklad, björnbär, slånbär och rostade fat. Vinet är ungt, har en strålande ryggrad av frukt, syra och tannin (kärva förnimmelsen) som lovar gott för framtiden. Bra lagringsvin!
Betyg: 4+

För fler vintips, se – Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Hur gör vi urvalet? Från annonsörers portföljer men även från andra.

Kommentera