Laddar annons
Lilla Jura fortsätter utmana de stora jättarna
6 Sep, 2024
Uppdaterad: 
7 Sep, 2024

Lilla Jura fortsätter utmana de stora jättarna

Med sina 2 000 hektar vinodlingar är Jura den överlägset minsta vinregionen i Frankrike. Trots det lyckas Jura och deras producenter utmana de stora jättarna och imponera med sina viner. 

De senaste 15 åren har vi i Sverige fått bekanta oss rejält med vin från Jura. Vi har sett hur såväl mousserande som röda och vita viner nått hyllorna, fått lovord och beundrats av konsumenterna. Det har varit något nytt, det har varit druvor som vi inte hört talas om innan och det har framförallt varit prisvärda viner. 

– Förr eller senare så upptäcker alla vin från Jura. Som vindrickare i Frankrike börjar man ofta med Bordeaux, sen upptäcker man Bourgogne, Rhonedalen, Alsace, Loire… ja, till och med Korsika upptäcker man innan man kommer till oss. Vi är längst bak i ledet på ett sätt, men man upptäcker alltid Jura förr eller senare, berättar David Pillot som är exportchef för Fruitiere Vinicole Arbois som är en av de största producenterna i Jura. 

  • Fruitiere Vinicole D'Arbois  Poulsard

    Fruitiere Vinicole D'Arbois Poulsard

    2020
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%
    Josigt, läskande, bärigt, fräscht. Det är de fyra orden vi tar med oss av det här vinet. Ett oerhört härligt vin i en fin sommarskrud där hallonen, jordgubbarna och körsbären dansar i en perfekt takt. Det här är ett sådant vin som man inte kan få nog av efter att man tagit den första klunken.
    90
    189 kr

"Jura är mycket mer än naturvin"

Hur kommer det sig då att vi i Sverige inte upptäckt Jura förrän de senaste decennierna? En orsak är givetvis den begränsade produktionen av viner. Med sina 2 000 hektar vinodlingar är man den överlägset minsta vinregionen. Alsace, som också räknas som en liten vinregion, har till exempel tio gånger så mycket odlingar, nämligen 20 000 hektar. Men även tillgängligheten till området är en orsak. Närmaste stora flygplats ligger inte ens i Frankrike, utan det är Geneves flygplats i Schwiez. Trots det har Jura trendat rejält i Sverige. Framförallt i samband med den stora naturvinsvågen som vi sett det senaste decenniet. Jura förknippas nämligen väldigt ofta med just naturviner och dess speciella karaktär.

– Jura är mycket mer än naturvin. Även i Frankrike har det varit supertrendigt de senaste åren, framförallt i Paris där de älskar sitt naturvin. Men jag tycker även att det ger en fel bild av området, då det finns så otroligt mycket mer än naturvin hos oss. Vi har aldrig gjort naturvin utan vi är trogna våra druvor och vår stil på vin, som vi anser ger en rättvis bild av Jura, fortsätter David Pillot. 

Intressant fakta om Jura:

Arbois är en av huvudorterna i Jura och även säte för Fruitiere Vinicole Arbois. AOC Arbois är även namnet på den första vinappellationen i Frankrike. Man fick AOC-status samma dag som fyra andra områden i landet år 1936. Många tror att det var Chateauneuf-du-Pape som var den första att klassificeras enligt AOC, men några timmat innan Chateauneuf fick sin klassificering så hade Arbois redan lyckats få den. Med andra ord är AOC Arbois den äldsta vinappellationen i Frankrike. 

Om man då bortser från just naturvinerna så har det mousserande vinet Cremant de Jura rönt stora framgångar både på den inhemska och den internationella marknaden de senaste decennierna. Enligt David Pillot så har deras bubbel blivit så pass populärt mycket tack vare att andra regioner skenat rejält i pris. 

– Mousserande viner har blivit väldigt mycket dyrare på senare tid, och då framförallt champagne. Många champagnedrickare letar andra viner och kommer till Jura och blir förvånade över kvaliteten kontra priset. 

Fruitiere Vinicole Arbois är ett kooperativ som grundades av 26 odlare 1906, strax efter att vinlusen varit och härjat i stora delar av Europa. Lite mer än 100 år senare har antalet odlare växt till 90 stycken, och den totala ytan som kooperativet förfogar över är 300 hektar. Bland deras storsäljare hittar vi just en Cremant de Jura men även en läskande poulsard, som du kan läsa en recension om i toppen, och även lätt oxiderade vita viner gjorda på chardonnay och savagnin. Man gör ett stort antal viner på främst lokala druvor som just poulsard och savagnin, men även på pinot noir och chardonnay. 

Jura

– Det är som sagt ett litet område och vi har inte kapacitet att producera enorma mängder. Vi har våra druvor, vi har vårt sätt att göra vin på och vi är stolta över våra viner. Jag kommer från Bourgogne och när mina nära ska komma på besök så blir även de otroligt imponerade av vinerna från Jura. Och tro mig, det är svårt att imponera på personer från Bourgogne med vin från andra regioner. 

Sverige är en viktig marknad för vin från Jura

Enligt David Pillot så fortsätter Jura att trenda, både i Frankrike men även i andra länder. Bland annat har just deras viner blivit stora i Japan, Storbritannien och framförallt Sverige. 

– Våra viner passar väldigt bra med den typen av mat som ni serverar i Sverige. Det är matvänliga viner vilket gör att många här i Sverige får upp ögonen för dem. 

Trots att Jura som vinregion har rönt enorma framgångar de senaste decennierna så har man även stått för enorma utmaningar.

"Vår filosofi grundar sig i gemenskap"

– Vi har ett jobbigt klimat. Ta bara 2024 som exempel. Vi har redan förlorat 75 procent av hela vår produktion på grund av frost. Nu ser det ut som att rankorna även kommer drabbas av sjukdomar på grund av regn. Det här har varit bland de sämsta åren i hela regionens historia sett till volym. 

Tur i oturen är enligt David Pillot att man är just ett kooperativ där man stöttar varandra, både i dåliga tider och i bra tider. 

– Vår filosofi grundar sig i gemenskap. Arbois, där vårt vineri och vår vinkällare ligger, har totalt 3 500 invånare. Totalt 90 familjer jobbar för oss, och utöver det har vi 25 anställda. Alla har någon slags koppling till oss och vi är en stor aktör i området. Du kan knappt hitta en odlare eller en familj som inte har jobbat hos oss. När det går dåligt så har vi solidaritet, gemenskap och stöttning. Det är så vi överlevt i över 100 år, avslutar David Pillot.

  • Fruitiere Vinicole D'Arbois  Poulsard

    Fruitiere Vinicole D'Arbois Poulsard

    2020
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%
    Josigt, läskande, bärigt, fräscht. Det är de fyra orden vi tar med oss av det här vinet. Ett oerhört härligt vin i en fin sommarskrud där hallonen, jordgubbarna och körsbären dansar i en perfekt takt. Det här är ett sådant vin som man inte kan få nog av efter att man tagit den första klunken.
    90
    189 kr