Laddar annons
Weingut Wagner-Stempel i Rheinhessen
10 Apr, 2019

Weingut Wagner-Stempel i Rheinhessen

 I den kuperade omgivningen av Siefersheim på gränsen till Nahe har Weingut Wagner-Stempel sitt säte. Landskapet är böljande och kallas för ”Rheinhessens lilla Schweiz”. Hit vallfärdar lika många cyklister och vandrare som vinälskare.

Weingut Wagner-Stempel är en 25 hektar (50 procent egen ägda) stor egendom som är ekologiskt certifierad sedan 2007. Alla druvor handplockas. Ansvarig är Daniel Wagner som tog över familjeföretaget 1992.

Vingårdarna ligger brant på steniga vulkanjordar (porfyr) och på plats innehåller jorden låga pH värden. Prova gärna själva för att upptäcka unik ursprungsspecifik smak, dvs "terroir", i vinet som ligger i beställningssortimentet, utmärkta Riesling Siefersheim 2017 (76414), 199 kr.

Huset tillverkar 180 000 flaskor vin per år varav lite mer än hälften är vitt, mestadels av rieslingdruvan. Huset exporterar 30 procent av produktionen till 23 olika länder. Egendomen som tidigare var mer inriktad på jordbruk sålde husets druvor till kooperativet i byn. Idag står dom för några av Rheinhessens mest välrenommerade viner. Och vinerna är populära.

Daniel Wagners har en arbetsfilosofi som han själv säger är långsam (alles läuft ganz langsam). Det vill säga at arbetet är ständigt återkommande moment med mycket upprepande arbete i vingården. Daniel säger att det är viktigt att följa årstiden och planera arbetet på vinfälten efter faktiska händelser, snarare än efter almanackan.  Samma sak sa, Thibault Liger-Belair på Domaine Liger-Belair i Bourgogne.

daniel-wagner-stempel-rheinhessen-vinbanken1 Daniel Wagner, Weingut Wagner-Stempel i Rheinhessen. Copy: @vinbanken

Långsamt tempo, inte alltid sant

- Vi arbetar hårdare, mer och mer metodiskt än vad som krävs, säger Daniel Wagner. Utan förvarning lägger han så om ratten , i 90 graders vinkel mot höger.

Bilen av modell modern folkabuss kör i rasande fart ner mot dalen, mellan två vingårdsrader i det extremt branta vingårdsläget som heter Horn. I dalen ligger Siefersheimer Graben. Uhuu!

Själv trodde jag min sista stund var kommen medan den vildsint, skrattande Daniel försäkrar att allt är lugnt.

Den kamikazeresan glömmer jag aldrig och kanske var det meningen. För alltid har jag sparat Daniel och hans mineraldrivna viner på min personliga hårddisk. Som att bilresan är en påminnelsen om att det är en överlevnadssak för vinbonden att ta snabba beslut och kunna agera. Bravo Daniel!

Riesling från Höllberg och Heerkretz

Intressant att veta är att Daniel Wagners omsorg om familjens vingårdar över tid även satt grannarnas vingårdslägen i Höllberg (Grand Cru) och Heerkretz på kartan. Vin från dessa ursprung har en tydlig mineralton varför druvornas odlingslägen och enskilda växtplats är av extra stort intresse. I Siefersheim är vädret ombytligt. Vinodlaren kan därför inte ta vädret för givet, vilket under skördetid är en nervig utmaning. Om man ska hinna få in alla druvor innan vädret ändrar sig är en ont-i-magen-fråga. I grunden råder dock kontinentalt klimat.

Besök hemsidan eller hellre, besök Weingut Wagner-Stempel på plats.

LÄS MER:
Tyska viner går torra
Rheinhessen, Tysklands största vinregion

Andra intressanta odlare och producenter i organisationen VDP, från Rheinhessen

Weingut J. NeusWeingut Wagner-Stempel
Weingut Schloss Westerhaus