mjukt-barberavin-vinkoplistan-vinbanken

Mjukfriskt rött barberavin | Vinköplistan 16

Favoritmarkera

Fredagsvinerna denna vecka i vinköplistan är dels ett vitt, friskt vin i liten flaska. Det andra, ett rött vin från Italien, av druvan barbera, är frisk men samtidigt mjukt.

Röda viner med rödfruktig smak och en balanserad syra är klockrena val när vinet ska serveras till mat. I munnen dröjer det sig kvar en frisk fräschör vilket gör att maten smakar “mer”.

Fedagsvin, vitt och rött under 100 kr

1. Sancerre Domaine des Vieux Pruniers 2018 (5494)
Earl Christian Thirot Fournier, Sancerre Frankrike, 89 kr för 375 ml.
Druvor: Sauvignon blanc
Alkoholhalt:12,5 %
Socker: < 3 g/l Smaken är lätt, frisk och aromatisk av grönskimrande frukter som äpplen och päron. Vinbär, citroner och färska örter med en touch mineral rundar av. Bra, frisk längd. Passar Utmärkt vin till skaldjur naturell, till räkor eller en klassisk räkcocktail. Betyg: 4

2. Barbera d’Asti Terre S.R.L. 2017 (2754)

Terre SRL, Barbera d’Asti Italien, 84 kr
Druvor: Barbera
Alkoholhalt: 14%
Socker: 3 g/l
Medelfyllig, frisk smak av röda körsbär, en hint plommon, av örter och en touch mandel. Mjukare tanniner och fin längd. Trevligt, personligt och härligt rött husvin. OBS, vinet har bytt etikett!
Passar
Gärna till husmans, som pizza alt örtig lammracks med fetaostsås eller smakrik vego med shiitake och röda bönor.
Betyg: 4

Lördagsvin, vitt och rött mellan100-200 kr

1. Sander Riesling trocken 2018 (5368)

Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr
Druvor: riesling
Alkoholhalt: 12 %
Socker: 4 g/l
Torrt vitt vin med medelfyllig, frisk och koncentrerad smak av citrus och syrliga äpplen, örter och mogen citron. Bra längd.
Lätt och elegant i strukturen.
Passar
Gärna till fiskrätter tillagade i folie eller pocherad vit fisk med smörstekt purjo och beurre blanc.
Betyg: 4

2. Château L’ Hospitalet La Réserve Rouge 2017 (73142)

Gerard Bertrand, Coteaux du Languedoc Frankrike, 169 kr
Druvor: Syrah, mourvèdre, grenache.
Alkoholhalt: 14,5%
Socker: < 3 g/l. Vinet är rött, fylligt och nyanserat av mörk frukt, mörka söta bär, kryddor och örter, inslag av svarta oliver samt hintar av fat. Tanninerna, det sträva, är om inte påtagligt så markerat - vinet är ungt och i dagsläget sticker nog alkoholhalten ut på ett oskönt sätt. Inte desto mindre, bra vin med stor lagringspotential. Passar Servera till en gryta eller stek med mycket smak! Betyg: 4+

Om Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Hur gör vi urvalet? Från annonsörers portföljer men även från andra.

BILD: The sommelier Update – barbera

Lämna ett svar

?>