Tillfälliga viner Systembolaget 12 okt

Recension och betyg tillfälliga röda viner på Systembolaget

Favoritmarkera

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER. Johan Edström har provat alla nyhetsviner. Tillfälliga röda viner på Systembolaget 8 november 2019 är betydligt fler till antalet än tillfälliga vita.

Veckans röda är betydlig fler än de vita, helt normalt i november, många mycket bra viner med stor geografisk spridning.

Frankrike

Beaujolais

Att Beaujolais är trendigt får vi många bevis på, tre olika byar i detta släpp. Och det tillkommer ytterligare en den 22 november. Från att ha varit enkla massproducerade viner till små hantverks-brygder – ofta med högst naturlig vinmakning. Här kommer några av de senare.

Terroirs et Talents, Lâche-Moi la Grappe 2017 (95987), 139 kr är en enkel och okomplicerad Régnié med klart bärig frukt med körs- och blåbär, örter och viol. Fräsch, rättfram och lättdrucket naturvin i ren och bra stil.

Betydligt mer smak hittar vi i Mommesin, Grandes Mises 2017 (91226), 169 kr från Saint-Amour i norra Beaujolais. Påfallande mörk färg men fortfarande tydlig Beaujolais med hallon, jordgubbe och körsbär i frukten. Stram i smaken för sin appellation med stadig frukt, bra tannin och frisk syra. Inte purung längre och klart drickbar i höst till lammlägg i ugnen.

Från mer kända Morgon kommer Domaine Daniel Bouland Morgon Délys 2018 (92066), 229 kr som har en mer naturvinsdriven stil med lite brett men precis på gränsen för att vara charmig och personlig. Mycket frukt även här, små röda bär etc, lättare med mycket smak i sin bäriga stil och med mindre tannin än Saint Amour ovan.

Röda tillfälliga viner från Bourgogne

Bara någon mil norrut ligger Bourgognes södra ände. Beaujolais räknas administrativt in i Bourgogne trots olika druvor, jordmån och departement, i alla fall vinmässigt. Inte mindre än fyra bourgogner kvalar in på veckans topplista.

Rougeot Bourgogne Pinot Noir Les Lameroses 2017 (95074), 299 kr är modernt fruktdriven pinot noir i nästan nya zeeländsk stil. Den stilen står för både mynta och andra örter tillsammans med pinots härliga småbäriga frukt av hallon och bigarråer. Smaken överraskar lite (jämfört med doften) då den är stram och klassisk med hög syra men väldigt snygg frukt som backar upp. Ung stram och tuff som vill ha en timme eller två i karaffen.

Domaine Jean-Marc Bouley Hautes-Côtes de Beaune 2017 (95075), 329 kr har en lite annan stil. Även här tydlig pinot men mer höstig i sin karaktär med skogsbär, mossa, svamp och kött. Rejäl och stadig med bra tanniner men också fin frukt, fina fat och härlig frukt. Vill ha lite tid i källaren innan vi dekanterar den.

Domaine Gérard Julien & Fils bidrar med två viner, först ut en Côte de Nuits Villages 2016 (95284), 299 kr som är fruktig och rättfram med både hallon och rabarber (oxalsyra) i doften. Även detta är klassisk pinot från Bourgogne med bra balans frukt/syra/tannin som är högst tilltalande med utan den skärpa som vinet ovan.

Vill du prova domainens riktiga kapacitet så gå på Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Juliens 2016 (95309), 499 kr. Här är en bourgogne av klass. Mycket typisk klassisk med höstiga toner under mogen bärig frukt, kanonfin smak med klar stringens i frukt och syra plus en bra dos tanniner som är väldigt fint slipade, inga vassa kanter! Lång god och riktigt bra.

Languedoc

Ibland dyker den upp bland dessa tillfälliga partier: Domaine de l’Hortus Grande Cuvée 2017 (90528), 199 kr.  Vad jag inte kan förstå är att vinet kostar nästan lika lite nu som för tio år sedan. Underbar sydfransos ifrån Pic St Loup i härlig nord-rhônsk stil. Kanonbra reduktiv syrah-drivet vin (plus mouverdre och lite grenace) med tydliga örter, lagerblad mörka bär och lite rök/tjära. Ren fin komplex smak med krydda, örter och bra ung frukt samt en fin dos tannnin. Bara att tacka och ta emot.

Tillfälliga röda från Italien

Piemonte

Det är bara att gilla läget och köpa på sig – det dräller av Barolo 2015 just nu och snart är det slut!

Giacomo Fenocchio Barolo (92015 (92371), 299 kr smakar inte fänkål (fenocchio, ett litet skämt) men desto mer av den strålande årgången 2015 från just Barolo, fast mer i en lätt parfymerad variant. Blommig med nyponrosor och plommon i lätt förförisk stil men smaken övertygar desto mer. Stram och tuff lätt bitter smak men med fin frukt och syra. Kräver mat med protein och fett.

Giacomo Grimaldi Barolo Le Coste 2015 (95865), 399 kr är ett bra snäpp upp; stor djup doft med alla Barolos rätta attribut. Smaken är mycket tuffare än doften men med härlig mineralton, kanonfin frukt med rondör, koncentration och samtidigt elegans och en mycket läcker eftersmak. Wow! Men behöver några timmar i karaffen eller år i källaren.

Ett tvillingpar från G.D Vajra avslutar dagens Barolo-resa. Barolo Ravera 2015 (95594), 509 kr är snygg och elegant med lätt outsprungen frukt med massor av potential bakom, så fina toner av rosor och mörka bär och en nästan icke märkbar ton av fat. Elegant och finstämd med tydlig syra, läcker frukt och en bra dos tannin så klart, vi pratar Barolo.

Tvillingsystern (väldigt lik) heter Barolo Bricco del Viole 2015 (95613)), 509 kr och har en aning större kropp än Ravera med mer kraft och tyngd men i övrigt samma eleganta framtoning. Också väldigt bra, i nuläget skulle jag välja Ravera men om fem år vet jag inte. Om framtiden vet man aldrig när det gäller viner, inte ens de som är ”experter”.

Spanien, tillfälliga röda viner

Ribera del Duero

Dominio del Aguila Picaro Tinto 2017 (92595), 299 kr är ett riktigt Parker-vin för alla er som älskar den maffiga, täta och starka stilen. Mörk, nästan svart, tät och koncentrerad med både frukt och fat med nerkokt hallon/björnbär/körsbärs-frukt och en bra portion fat. Smaken är lika tät den, stram och tuff med massor av mörk frukt. Komplett och massivt vin med mer smak än vad priset anger, men skulle så klart må bra av at lagras några år.

Och nu över till Nya Världen, många riktigt bra och spännande viner varav en hel del pinot noir.

USA

Cristom Vineyards Mt Jefferson Cuvée 2017 (92543), 299 kr är en jättebra parfymerad något lättare pinot från Oregon (lite söder om Portland). Smaken är härligt bärig med charmig (nästan flirtig) frukt. Kryddig och god med något lätt syra och lite beska i eftersmaken. Inte på topp just nu men kan kanske bli.

Domaine de la Côte, Pure Pinot Noir 2016 (92668), 395 kr från Santa Rita Hills i södra Kalifornien är en helt annan stil av pinot; kryddig och spetsig som nästan drar mot ung syrah (inte dumt) i sin profil. Mer ton av mörka bär och rök. Smaken är också tuffare än Cristom med bitigare tanniner, mörkare frukt och lite kryddig/rökig/salt smak som kräver en helt annan typ av mat. Nästan lite hickory-kryddad tjälknöl!

Shafer Vineyards TD-9 2016 (90421), 599 kr är veckans muskelvin nr ett! Men med det sagt även en snygg blandning av klassiska bordeaux-druvor som merlot, cabernet och malbec. Tät och koncentrerad med allt hemma, cassis, mynta, svarta vinbär, mocca (inte skinn, snarare kaffe) – ja allt man vill ha. Mycket av det mesta även i smaken men på något sätt ändå balanserat i sin tunga massiva stil, och så mjuka fina tanniner på det. Snyggt jobb och troligen det bästa priset på en Shafer du kan få på länge med dagens dollarkurs.

Argentina

Susana Balbo fick vara med på den vita sidan men hon gör även rött vin.  Susana Balbo Signature Malbec 2017 (92003), 199 kr visar varför hon blivit utsedd till årets vinmakare i sitt hemland. Mycket snyggt sätt att hantera malbec som inte är helt lätt att få elegans i. Här får hon till det trots att det finns bra med kraft utan att vara för mycket – sammetslen och fin med bara en antydan till järnigheten man brukar hitta i malbec-viner.

Australien

Inte shiraz, inte cabernet – utan sangiovese! Coriole Sangiovese 2017 (92052), 179 kr visste jag inte om jag borde skriva om men föll för charmen (som vanligt). Så lättsam, trevligt fruktig, med antydan till sangiovese men det skulle man aldrig kunna gissa på doften. Smaken däremot bjuder stram sangio-frukt utan järn men med en droppe av Jupiters blod och härlig körsbärsfrukt. Så annorlunda jämfört med Italien men ändå finns där en liten gen från moderdruvan.

Nya Zeeland

Det finns ett område på södra delen av södra ön som heter Central Otago och här görs några av landets bästa pinot noir-viner. Felton Road kanske det mest kända men det finns många fler i detta världens sydligaste vindistrikt som ligger på 45te breddgraden.

Pyramid Valley Vineyards Pinot Noir 2017 (92421), 279 kr är ett strålade exempel på vad de kan åstadkomma där nere i de djupa dalarna. Mörk som en modern Beaujolais men med djup fin pinot-doft som nästan är mer örtig med lakrits än bärig. Väldigt läcker. Koncentrerad och kryddig i smaken för en pinot men fin frukt som inte lämnar utrymmer för tvivel vilken druva det är. Kanonläcker hemgjord hallonsylt med ett stänk av apelsinskal och lite fina ekfat på det. Ja tack!

Sydafrika

I brist på Bordeaux får vi söka cabernet-tröst i Sydafrika som bidrar med två fina viner.

Longridge Wine Ekliptika 2016 (92108), 199 kr är en bordeaux-blend med bra balans, fin frukt och lagom fathantering. God med aningen kryddig och väl mogen frukt, bra tanniner utan att vara vassa och sötläskande lång eftersmak. Lite hög alkohol och massivt tung flaska.

Waterford Estate Cabernet Sauvignon 2016 (92649), 299 kr är en påtagligt utvecklad cab med både läder, stall och blyertspenna, frukt mot svarta vinbär – allt på plats! Fruktig och god med stadig cabernetsmak, bra frukt och syra plus väldigt fina fat. Skitbra vin helt enkelt!

LÄS: Tillfälliga vita viner 8 november 2019.

VISA TABELL
Röda viner 8 november 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Röda viner
Frankrike
Terroirs et Talents, Lâche-Moi la Grappe , 2017, 139 kr, +
Terroirs et Talents, Lâche-Moi la Grappe 201795987Beaujolais, Regnié13914.5+20-2421800
Mommesin, Saint-Amour Grandes Mises, 2017, 169 kr, +
Mommesin, Saint-Amour Grandes Mises201791226Beaujolais16915.5+20-2521800
Domaine Daniel Bouland, Morgon Délys, 2018, 229 kr, +
Domaine Daniel Bouland, Morgon Délys201892066Beaujolais22916+20-262840
Rougeot, Bourgogne Pinot Noir Les Lameroses, 2017, 299 kr, +
Rougeot, Bourgogne Pinot Noir Les Lameroses201795074Bourgogne 29916+20-262.3600
Domaine Jean-Marc Bouley, Hautes-Côtes de Beaune, 2017, 329 kr, +
Domaine Jean-Marc Bouley, Hautes-Côtes de Beaune201795075Bourgogne 32916.5+20-272.3600
Domaine Julien, Côte de Nuits Villages, 2016, 299 kr, +
Domaine Julien, Côte de Nuits Villages201695284Bourgogne 29916+20-262480
Domaine Julien, Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Juliens, 2016, 499 kr, +
Domaine Julien, Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Juliens201695309Bourgogne 49917+20-303120
Château de Villeneuve , 2017, 165 kr, +
Château de Villeneuve 201790389Saumur-Champigny16515.5+20-282.33600
Mas de Libian Khayyâm, 2018, 179 kr, +
Mas de Libian Khayyâm201895989Côtes-du-Rhône17915.5+20-262.33900
Domaine de l'Hortus Grande Cuvée, 2017, 199 kr, +
Domaine de l'Hortus Grande Cuvée201790528Pic Saint Loup, Languedoc19916+20-282.31200
Tyskland
Julia Bertram, Ahrweiler Spätburgunder, 2017, 229 kr, +
Julia Bertram, Ahrweiler Spätburgunder201792184Ahr22915.8+20-2721800
Julia Bertram, Rosenthal Spätburgunder, 2017, 425 kr, +
Julia Bertram, Rosenthal Spätburgunder201790267Ahr42516.5+20-272300
Italien
Altare Dogliani , 2018, 179 kr, +
Altare Dogliani 201892372Piemonte17915+20-242.34800
Giacomo Fenocchio, Barolo, 2015, 299 kr, +
Giacomo Fenocchio, Barolo201592371Piemonte29915.9+20-2933000
Giacomo Grimaldi, Barolo Le Coste , 2015, 399 kr, +
Giacomo Grimaldi, Barolo Le Coste 201595865Piemonte39917+21-3131200
G.D. Vajra, Barolo Ravera , 2015, 509 kr, +
G.D. Vajra, Barolo Ravera 201595594Piemonte50917.5+21-303240
G.D. Vajra, Barolo Bricco delle Viole, 2015, 509 kr, +
G.D. Vajra, Barolo Bricco delle Viole201595613Piemonte50917.3+21-323480
Spanien
Compañía de Vinos del Atlántico, 2014, 289 kr, +
Compañía de Vinos del Atlántico201491202Yeda28915.5+20-262.3600
Dominio del Aguila Picaro Tinto, 2017, 299 kr, +
Dominio del Aguila Picaro Tinto201792595Ribera del Duero29916.3+20-3331200
Bodegas Alion, 2015, 599 kr, +
Bodegas Alion201595338Ribera del Duero59916.8+20-353534
Portugal
Lusovini, Pedra Cancela Castas Nativas, 2017, 119 kr, +
Lusovini, Pedra Cancela Castas Nativas201795714Dão11914.5+20-252.39120
Vinhos Fitapreta, Touriga Vai Nua , 2018, 149 kr, +
Vinhos Fitapreta, Touriga Vai Nua 201892596Alentejano14915+20-2623000
USA
Cristom Vineyards Mt Jefferson Cuvée Pinot Noir, 2017, 299 kr, +
Cristom Vineyards Mt Jefferson Cuvée Pinot Noir201792543Oregon29919+20-272.31200
Domaine de la Côte, Pure Pinot Noir, 2016, 395 kr, +
Domaine de la Côte, Pure Pinot Noir201692668Santa Rita Hills39516+20-252420
Turley Wine Cellars, Juvenile Zin, 2017, 319 kr, +
Turley Wine Cellars, Juvenile Zin201795774Kalifornien31916+162.3360
Shafer Vineyards, TD-9 , 2016, 599 kr, +
Shafer Vineyards, TD-9 201690421Napa59918+20-353300
Argentina
Cuvelier los Andes, Colección, 2014, 179 kr, +
Cuvelier los Andes, Colección201495813Mensoza17915.7+20-2732400
Susana Balbo Signature Malbec, 2017, 199 kr, +
Susana Balbo Signature Malbec201792003Uco Valley, Mandoza19916.5+20-302.31800
Sydafrika
Longridge Winery Ekliptika, 2016, 199 kr, +
Longridge Winery Ekliptika201692108Stellenbosch19916+20-302.34380
Craven Cabernet Sauvignon, 2018, 249 kr, +
Craven Cabernet Sauvignon201892805Stellenbosch24915.9+20-293240
Waterford Estate Cabernet Sauvignon, 2016, 299 kr, +
Waterford Estate Cabernet Sauvignon201692649Stellenbosch29916+20-2932600
Australien
Seppeltsfield Village Barossa Shiraz, 2017, 169 kr, +
Seppeltsfield Village Barossa Shiraz201790202Barossa, South Australia16914.8+20-2634380
Coriole Wines, Sangiovese, 2017, 179 kr, +
Coriole Wines, Sangiovese201792052McLaren Vale, South Australia17915.6+20-2624800
Nya Zeeland
Pyramid Valley Pinot Noir, 2017, 279 kr, +
Pyramid Valley Pinot Noir201792421Central Otago27916+20-262.3600
Kina
Moser Family, Château Changyu, 2016, 369 kr, =
Moser Family, Château Changyu201695214Ningxia36915=20-2631200

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Gå direkt till: recension tillfälliga vita viner 4 oktober 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar