Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken
vinkoplistan-vinbanken-dreamstimefree_12524340

Vitt vin till julmat 2019 – sista minuten tips!

Favoritmarkera

VITT VIN TILL JULMAT 2019. Sista minuten tips. Vinexperterna på Vinbanken har valt ut de bästa vinerna till julbordets klassiska rätter.

Det fungerar fint att dricka vin till julmat. Välj vin med mycket frukt och bra syra. Här har vi valt viner som finns i många butiker och i olika prisklass. sista minuten-tipsen är också för alla som inte är vindrickare och bara tycker att det är kul att prova vin till julmaten.

Vita, bra säkra vinval för många gäster

1. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019 (2234)

Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 79 kr
Druvor: 74% sauvignon blanc, 26% semillion.
Alkohol: 13,5%
Socker: 3 g/l.
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk av krusbär och fläder, vit vinbärsbladssmak och solig citron plus hintar av lime. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, enklare vin.
Betyg: 4

2. Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018 (6947)

Tyrrell’s Vineyards Pty Ltd, Hunter Valley Australien, 119 kr
Druvor: Semillon
Alkohol: 11,5%
Socker: 3 g/l.
Torr, medelfyllig, vitfruktig smak av päron och äpplen, inslag av persika. Lång, lite blommig och nyanserad smak.
Omdöme: Nyanserad, välgjord med förhållandevis, låg alkoholhalt. Vin för matbordet.
Passar till: Perfekt för julbordet som lagats med asiatiska kryddor och smaker.
Betyg: 4

3. Morador Chardonnay 2018 (6017)

Agronavarra S.L., Navarra Spanien, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Alkohol: 15,5%
Socker: <3 g/l
Torr, medelfyllig, bred smak av gulvit frukt och en lätt karamellig rondör som även smakar av örter. Fin längd.
Omdöme: Trevligt, personligt vin. Gärna till mat.
Passar till: Till de lagade rätterna med kyckling eller kalkon, kallskuren paté eller till fiskrätt med gräddig sås, ost eller mandelgratinering.
Betyg: 4

4. Mauro Chardonnay 2018 (32008)

Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 89 kr
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Socker: 5 g/l.
Smaken är torr, lätt/medelfyllig, gulfruktig med drag av exotisk frukt och lätt rostade fat.
Omdöme: Okomplicerad, enkel och helt okej.
Passar till: Bra bufféval, till kött och fisk, gärna fårfiol då vinet har en touch av rostade fat – vilket gör sig perfekt bra till tillsammans.
Betyg: 3+

Vita viner för vinkännare och när kvalitet gäller<7h2>
(Tänk på – förslagen finns inte i alla butiker!)

1. Senza Vandalismi Passerina del Frusinate Bianco 2018 (92731)

Abbia Nòva, Latium Italien, 199 kr
Druvor: Passerina.
Alkohol: 11,5%
Socker: ingen uppgift.
Torr, medel/fyllig, fruktig och druvig smak av gulmogen frukt som vit aprikos, gröna druvor, örter och balanserad citron och apelsin. Lång eftersmak.
För mig är det här ett naturvin när som bäst, härlig!
Passar: prova till julbordets fågel och fläskrätter, citrussallad eller rätterna där granatäpple och apelsin finns med som ingrediens. Självklart utmärkt till skaldjur!
Betyg: 4+

2. Meursault Narvaux Maison Louis Jadot 2017 (92567)

Maison Louis Jadot, Meursault Frankrike, 499 kr
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 13%
Socker: ingen uppgift
Torr, fyllig med tydligt kryddiga drag med inslag av karamell, apelsin och smör. Bra längd.
Omdöme: Supertrevlig och trogen sitt ursprung.
Passar till: Utmärkt till julskinka, viltpaté samt kyckling, kalkon eller till julbordets ostar.
Betyg: 4

3. Greywacke Pinot Gris 2016 (96115)

Greywacke Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 189 kr
Druvor: Pinot gris
Alkohol: 14,5%
Socker: ingen uppgift
Halvtorr smak i min mun (är känslig för socker) men vinet faller nog under ”torra” gruppen. Anledningen till den söta förnimmelsen är frukten som är mogen och drar åt det exotiska hållet. Syran i vinet är hög. Fruktig, vit-gul frukt mogen av äpplen, päron, melon och söt citrus..
Omdöme: Trevlig pinot gris känns modernt.
Passar till: Till fläskkött som serveras i recept med frukt, fågel, kallskurna patéer och till ost.
Betyg: 4

4. Château La Louvière Blanc 2008 (90123)

André Lurton, Pessac-Léognan Frankrike, 249 kr
Druvor:
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig grapefrukt, mogna krusbär, plommon, smör, karamell, nötter och mogen citrus. Lång eftersmak.
Omdöme: Stor, nästan svulstig.
Passar till: Utmärkt till fågel- och fläskkött. Lagade rätter i festliga recept, gräddiga såser och klassiska smaker.
Betyg: 4-

4 vintips till: 4 x vin till julbordet!
BILD: © Melinda Nagy | Dreamstime.com

Lämna ett svar