Dirceu Vianna Junior på MUST – Fermenting Ideas 2019

Favoritmarkera

Dirceu Vianna Junior, MW (master of wine), höll en uppskattad vinprovning på toppmötet, MUST – Fermenting Ideas 2019.

För övrigt var det den enda provningen på den tre dagar långa vinkonferensen i Cascais, Portugal.

Dirceu Vianna Jr (Junior) är född och uppvuxen i Brasilien där han studerade juridik och skogsvård innan han flyttade till London 1989. Junior blev Brasiliens förste Master of Wine, MW, 2008. Examen i kombination med lång erfarenhet innebär otaliga jobb som konsult i vinbranschen, över hela världen.

Provning med Dirceu Vianna Jr

På MUST – Fermenting Ideas 2019 hade Dirceu Vianna Junior ställt samman en vinprovning med dom för många vinkännare, okända portugisiska druvorna. Vinerna var mestadels vita men vi fick även tillfälle att prova en flight röda viner.

Provningen, HIDDEN GEMS OF PORTUGAL innehöll några av många ovanliga, ännu oupptäckta portugisiska viner.

Vad sägs om vin av de gröna druvorna: códega do larinho, verdelho, fonte cal, avesso, bical, jampal, azal och loureiro. Mer kända i sverige torde verdelho och loureiro vara men övriga, wow vilka spännande sorter och härliga viner!

Bland de blå druvorna fanns redan många kända sorter för Vinbanken. Tinta grossa, sousao, alicante bouchet och ramisco. Den sista i vinet Casal Santa Maria Ramisco 2009 från DOC Colares var för mig, provningens absolut bästa vin.

Ursprunget Colares ligger nära Lissabon där jorden är mer eller mindre sandig. I Colares växer vinstockar som är oympade, det vill säga de växer på egna rötter. Det är mycket ovanligt  idag eftersom europeiska, “äkta” vinsorter (vitis vinifera) ympas på amerikanska rötter (annan familjegren, ex vitis labrusca). De amerikanska rötterna är resistenta (delvis) mot vinlusen.

Andra talare på mässan var bland många andra Miguel A. Torres, Gaia Gaja och Isabelle Legeron.
Simon J. Woolf, naturvinsexpert var också en av talarna på mässan.

Vad är en Master of Wine, förkortad MW

Master of Wine är inte en akademisk examen men anses vara den högsta teoretiska kvalifikationen inom vin.

Master of Wineutbildningen grundades 1955 i Storbritannien. Institute of Masters of Wine utbildar och examinerar studenter från hela världen. En Master of Wine har en djuplodande kunskap och stor kännedom om alla delar av vin. En MW ska också besitta en förmåga att kommunicera  sin kunskap.

Lämna ett svar