Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken
Vinbanken-recension-Surol-hogklassiga lokala nyheter-2 mars

Suröl – högklassiga lokala nyheter 2 mars

Favoritmarkera

ÖL Högklassiga lokala nyheter. Den som vill gå igenom alla nyheter i det lokala sortimentet får att göra.

Suröl, högklassiga lokala nyheter. Den här gången – 2 mars – kommer det nämligen hela 71 olika öl, varav ovanligt många syrliga brygder.

OBS: För tillfället är några av ölen slutsålda, vissa av dem kommer dock snart in igen.

På grund av mängden nyheter fokuserar jag på de i mitt tycke, sju bästa. Men först går jag in på vad så kallad suröl egentligen är.

Vad är suröl

Klart vanligast är berliner weisse. Den härstammar från Berlin, innehåller vete och får i allmänhet sin syrliga karaktär av mjölksyrabakterier. Denna gamla relik dricks traditionellt med en skvätt essens som smakar hallon eller myskmadra.

Men det är inte så som dagens öldrickare känner den. Efter att berliner weisse blev trendig i USA har den förenklats. I dag smaksätts den med rikliga mängder frukt och bär och är inte sällan en djupröd bärbomb, en ”suris” som ibland även ger söta godistoner.

Syrliga belgiska öl

Egentligen är det de syrliga belgiska stilarna som brukar kallas för suröl. De tillverkas enligt urgamla metoder, bryggs med minst 30 procent vete och är spontanjästa. Då är jästen inte framodlad utan kommer från organismer som finns naturligt i luften, själva bryggeriet och träfaten som ölen lagras länge i.

Lambiek och geuze

Lambiek och geuze är torra och väldigt syrliga. De ger djupa, sofistikerade smaker av bland annat stall, hö och läder. Det färdiga ölet kallas för lambiek medan geuze är en blandning av olika lambiek-årgångar, som tappas på flaska, jäser där och bildar kolsyra.

Själv tycker jag inte att en berliner weisse har en chans mot en riktigt bra geuze. Så tar också den senare lång tid att tillverka.

Suröl högklassiga lokala nyheter

1. Vild: Röken (34251)

Brekeriet, Sverige, 49 kr för 37,5 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 7 %
Ett bourbonfatlagrat röksuröl? Jajamän, det är det senaste tillskottet i Brekeriets Vild-serie. Och ett av de bästa hittills.
Smaker av charkuterier, fläder, whiskey, citrus och hö.
Omdöme: Elegant och sofistikerad. Ett lyckat försök att tänja på gränserna.
Betyg: 4+

2. Random Brandon (34323)

Beerbliotek, Sverige, 37:90 kr för 33 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 7,3 %
Göteborgarna har gjort ett syrligt öl som har fått jäsa tillsammans med pressade rieslingdruvor.
Inslag av druvor, aprikos, citrus, trä och hö.
Omdöme: Syrlig, vinös och komplex.
Betyg: 4

3. Pink Passion (34365)

Brekeriet, Sverige, 34:90 kr för 33 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 4,7 %
Det här ölet från Brekeriet är glutenfritt och bryggt med passionsfrukt och hibiskusblommor.
Guava, passionsfrukt, röda bär och citronskal.
Omdöme: Välbalanserad och lätt syrlig.
Betyg: 4-

4. Hockeyfrilla Fizzy Dizzy (34321)

Morgondagens, Sverige, 40:90 kr för 33 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 4,5 %
Först hette ölet Hockeypulver men döptes om till Hockeyfrilla. Det här är en ny variant.
Blåbär, hallon och lakrits.
Omdöme: Inleder syrligt och bärigt och avslutas med en söt lakritssmak.
Betyg: 4-

5. Miss Maplelicious (34296)

Fermenterarna, Sverige, 43:90 kr för 33 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 6 %
Fermenterarna från Strömstad har gjort ett antal goda öl i berliner weisse-stil.
Blåbär, hallon och jordgubbar.
Omdöme: Lätt syrlig, mjuk och välbalanserad.
Betyg: 4-

6. Ramble On (34310)

Örebro brygghus, Sverige, 40:90 kr för 33 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 5,5 %
Örebro brygghus är en liten tillverkare som grundades 2016 på Aspholmen i Örebro.
Blåbär, hallon och svarta vinbär.
Omdöme: Len och välbalanserad.
Betyg: 3++

7. Cosmoshake (34332)

Brygghus 19, Sverige, 34:90 kr för 33 cl
Syrligt öl.
Alkohol: 6 %
Blekinges första bryggeri på drygt 125 år? Jo, det blev Brygghus 19 som sedan 2013 finns i Karlshamn.
Tranbär och citrus.
Omdöme: Lätt syrlig med en diskret bärsmak.
Betyg: 3++

Tänk på: dom lokaltillverkade ölerna kan snabbt sälja slut.

Tillfällig öl tidigare lanseringar.

Lämna ett svar