Laddar annons
Framgångssagan Escapat – vingården som lockar hundratals svenskar varje år
28 May, 2024
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Framgångssagan Escapat – vingården som lockar hundratals svenskar varje år

Efter en lång ishockeykarriär och ett arbetsliv där han varit med och byggt upp flera företag såg Bruno Ohlzon fram emot att köpa en gård i södra Frankrike. Det slutade med att han skapade en av de främsta vindestinationerna för svenskar ute i Europa.

Året är 2012 och den före detta hockeyspelaren Bruno Ohlzon är ute efter att köpa en gård i södra Frankrike. Vilken typ av gård det är spelar ingen större roll, så länge det är en plats där han skulle kunna koppla av, njuta av medelhavsklimatet och ta tillvara på de goda stunderna. När han hittade Domaine d´Escapat så föll han direkt för den gamla vingården. 

– Jag ville bara köpa en gård och efter många om och men så blev det en vingård. Jag visste redan från början att det var otroligt mycket arbete med en vingård och därför tänkte jag spontant nej till att köpa just en vingård. Men när jag kom hit och såg det här stället så tyckte jag att det var helt magiskt och fantastiskt, berättar Bruno Ohlzon. 

"Kände vafan, låt oss ge det ett försök"

Drygt en timme inåt landet från Medelhavskusten, i vinregionen Languedoc-Roussillon, ligger den stora sandfärgade byggnaden Domaine d´Escapat. I över 100 års tid har det odlats vindruvor och producerats vin här, och flera av vinrankorna var just över 100 år gamla. Just historien och det unika i så gamla vinrankor gjorde att Bruno Ohlzon tänkte om. 

Bruno Ohlzon
Bruno Ohlzon i vineriet.

– När jag fick reda på det här så tänkte jag att jag inte kan vara den som rycker upp alla de här rankorna som producerat druvor under så lång tid. Ska jag vara den som gör det här mot rankor som människor tagit hand om i 100 års tid. Jag kände vafan, låt oss ge det ett försök. 

Det var dock inte guld och gröna skogar från början. I södra Frankrike är vingårdar inte direkt ovanliga. När Bruno blickade åt alla håll och kanter så möttes han av andra människor som odlade druvor. Men det var även det som gjorde att han insåg att han var tvungen att göra något som stack ut gentemot de andra. Svenskarnas förkärlek till vin i allmänhet och franska viner i synnerhet gjorde att han istället såg en turistmöjlighet framför sig. 

"Vill att folk ska känna upplevelsen som finns i flaskan"

Istället för att bara producera vin så såg Bruno till att skapa något som vinintresserade svenskar skulle vilja besöka. Med tanke på den drömlika omgivningen, soltimmarna och drömmen om att sova några nätter på en vingård, så skapade han en möjlighet för svenskar att komma ner till Frankrike och få testa på livet som vinbonde. 

Escapat

– När man kommer ner till oss i september så är man med och skördar och rensar, och det vinet man är med och skapar får man sedan levererat hem till sin dörr ett år senare. Vi säljer inte detta till någon annan än de som är med och skapar vinet. Vi vill att folk ska känna upplevelsen som finns där i flaskan. Vi bygger en känsla och en upplevelse. 

Efter att ha hela sitt yrkesliv ha varit med och startat och byggt upp flera bolag så tröttnade Bruno Ohlzon på livet som entreprenör. Eller som han själv beskriver det när han säger att han slutade jaga nollor för att börja jaga upplevelser. 

400 till 500 svenskar besöker Escapat varje år

Varje år har Escapat mellan 400 och 500 besökare från Sverige till gården. De erbjuder flera typer av boenden, bland annat kan man boka in sig och bo med eget hushåll i en av tre ”gîtes” i flygeln. Men långt ifrån alla som besöker Escapat sover över där, utan kommer istället förbi på en bokad provning och köper med sig några lådor vin. 

Escapat

– Jag har varit väldigt restriktiv med besökare. Om man inte anmält sig så tar vi inte emot dem, då vi inte har möjlighet till det. Dessutom är det nästan endast fokus på besökare från Sverige. 

Efter att Bruno Ohlzon fått snurr på verksamheten i södra Frankrike så ville han ta det ytterligare ett steg genom att lösa att de som besöker gården också kan beställa hem vinerna till Sverige. Escapat har med andra ord startat ett eget vinbolag som säljer vin över nätet och levererar direkt hem till dörren. 

– Mig veterligen är vi de enda i hela Europa som har egen distribution direkt från en egen vingård. När jag packar ner vinerna och ser att det är en vän som beställt, så kan jag alltid skicka med ett tackbrev eller liknande. Det blir mycket mer personligt när man har en relation till vinerna. 

Viner som håller en imponerande nivå

I dag är Bruno Ohlzon 66 år gammal. På tolv år har han lyckats skapa en unik oenoturismverksamhet som riktar sig mot svenskar som är sugna på att testa på livet som vinbonde. Nu blickar han framåt och vill fortsätta utveckla sin verksamhet vidare. 

Escapat

– Det är en ganska tuff marknad där ute. Just nu är jag ute efter att hitta nya samarbetspartners för att ta det här vidare. Jag är trots allt snart 67 år och jag måste titta på hur vi ska låta det här gå vidare utan att tappa själen som finns här. Nästa steg lär bli ytterligare kommersialisering och jag tror att vi behöver ha en partner som redan är representerad i stora delar av världen. 

"Vet att vi håller en hög kvalitet på det vi gör"

Hur är då vinerna som Escapat producerar? Jodå, när undertecknad fick möjlighet att testa hela portföljen av viner, så var kvalitén imponerande hög. Det är väldigt mycket regiontypiska, sydfranska viner med rik frukt och fin fräschör tack vare att man lyckats bevara syrligheten i vinerna. Längst ner kan du hitta recensioner och omdömen om vinerna. Och man erbjuder en rad olika viner utöver de som endast är till för de som varit med på gården och skapat vin. 

– Vi vet att vi håller hög kvalitet på det vi gör. Det är bra viner som är uppskattade, så det är inte enbart själva upplevelsen det handlar om utan det är upplevelsen i kombination med innehållet i flaskan. Det är ett bra innehåll och ett bra vin helt enkelt. 

Esacapat

Trots att Bruno Ohlzon för tolv år sedan inte var sugen på att köpa en vingård då han visste att det var väldigt mycket jobb, så ångrar han sig inte att han skapade Escapat. 

-- Efter att ha skapat och drivit olika bolag var jag ute efter nya upplevelser. Man kan lugnt säga att jag har fått massor av nya upplevelser sedan jag köpte Escapat, avslutar Bruno Ohlzon.