Laddar annons
Tillfälligt sortiment Systembolaget - vita viner 5 maj
3 May, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment Systembolaget - vita viner 5 maj

Vita viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget 5 maj skulle egentligen ha lanserats för två veckor sedan.

Ja kära läsare vad ett litet elakt virus kan ställa till det, även på vår smala front. Det senaste släppet av tillfälligt sortiment 24 april har flyttats fram. Vinerna kommer i stället att släppas i två omgångar, tisdagarna 5 och 12 maj.

Snabbval

Detta gör Systembolaget för att följa folkhälsans råd om att försöka minimera smittorisk. Det ska inte vara kö eller att alltför många ska vara nära varandra samtidigt i butikerna – det får ej vara trängsel.

Det innebär ju att det blir betydligt mindre lanseringar, men det finns ändå flera riktigt goda viner. Här kommer mina noteringar.

Champagne

Launois Père et Fils Special Club Brut 2010 (95061), 599 kr

Djup och generös frukt av röda och gula äpplen, som ugnsbakad Ingrid Marie på rostad brioche. Bred och smakrik med hög syra, fin och mogen frukt och en anings beska på slutet. En mycket bra champagne från ett knepigt år då chardonnay klarade sig betydligt bättre än pinot noir (detta vin är 100% chardonnay).

Tillfälligt sortiment Systembolaget Frankrike

Chablis

J-M Brocard Chablis Premier Cru Vaillons 2018 (96141), 299 kr

Chablis av bästa snitt lanseras 6 maj.

En generös och doftrik chablis med citrus, mandel och gula plommon. Bred fin smak med mycket tydlig mineralton av krita/sten/ostronskal och en bra syra utan att vara vass. 2018 var en varm årgång där vissa områden kunde få problem med syran men desto mer mogen generös frukt, fast här han man klarat uppgiften mer än bra!

Bordeaux

Château de Rochemorin Blanc 2014 (90570), 189 kr

Château Rochemorin är ett av familjen André Lurtons slottsviner (La Louvière, Coucheroy, Bonnet m fl) som ligger i Pessac-Léognan i södra Bordeaux.

Klart utvecklad doft av svartvinbärsblad, mango, gröna äpplen och en ganska tydlig ton av ekfat. Fruktig och örtig smak med ton av klorofyll som nässlor och gräs plus lite fläder. Frisk syra, mycket sauvignon blanc-bordeaux med typisk ekfatston på slutet, nästan helt mogen är den också. Servera kall till en stekt gös eller abborre med grön sås på nyplockade nässlor.

Här en kort artikel om André Lurton och hans Pessac-Léognan.

Loire

Domaine des Aubuisières Le Marigny 2018 (92990), 169 kr

Från Vouvray i centrala Loire kommer det här trevliga vinet på 100 procent chenin blanc. Ren och snygg om än något neutral doft, men det finns äpple, citrus och honung som man vill ha i Vouvray. Mycket torr med pigg syra och stram ung frukt som just nu är lite blyg men det ger sig med bara ett halvår i flaskan. Köp nu och servera i höst till stekt vit fisk med färska kantareller!

Savoie

Chignin-Bergeron Les Terrasses 2018 (93059), 199 kr

Savoie är ett av Frankrikes minsta vinområden med sina cirka två tusen hektar. I en av appellationerna odlas roussanne och det är just Chignin-Bergeron. Fräsch och läckert läskande doft med syrlig smakrik frukt och och en bris av frisk alpluft (somriga bergsörter). Bred och rik i smaken med mogen fin frukt med fräschör i syra och smak, mer smak än doft. Mycket gott och spännande vin.

Tillfälligt sortiment Systembolaget - Spanien

Quinta Couselo Turonia 2018, (92757), 159 kr

Mycket aromatisk liten fruktbomb från Rias Baixas i Galicien med blommor, melon och mandarin. Torr och frisk med fin syra, nästan lika aromatisk i munnen som i näsan med dragning mot torrontes eller muskat-liknande frukt. Kul vin till smakrika förrätter.

Australien

Cullen Wines Amber 2018 (93004), 259 kr

Orange färg. God doft av citrus som legat lite länge i solen plus aromatiska toner av sauvignon blanc. Stram och torr, hög syra, mycket smak med komplex fin frukt och precis lagom ton av fatlagring. Kanonbra exempel på hur man bör tillverka vin med skalmacerering och amfora-jäsning. Rent, snyggt, komplext och gott!

RECENSION OCH TABELL: TILLFÄLLIIGT SorTIMENT RÖTT VIN 12 maj

Recension röda viner 5 och 6 maj 2020

ANGÅENDE TABELLEN - VISSA VINER HAR INTE PROVATS AV JOURNALISTERNA OCH DÄRFÖR FATTAS UPPGIFTER.

[drinklist id="85659"]