kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974
Vin-till-graddig-kotlettgryta-med-syrlig-gurka-recept-vintips-vinbanken

Vin till gräddig kotlettgryta med syrlig gurka

Favoritmarkera

VIN OCH MAT. Vin till gräddig kotlettgryta med syrlig gurka passar utmärkt när vårvärmen dröjer.

Vin till gräddig kotlettgryta. Den syrliga, ljuvligt vårgröna gurkan på toppen av rätten är en anledning till att den här lättlagade, urgoda grytan smakar perfekt under årets ljusaste månader.

Vinet, Org de Rack Chardonnay 2018 har inslag av fat, vilket möter fläskköttets smakintensitet. Och för att rätten har en bra syra, på grund av syltöken, kommer vinets syra väl till pass. Skulle, mot förmodan, vinet dra åt det lätt bittra – sprinkla över mer citron. Och vips, nu har ni kirrat bästa kombinationen.

Och förresten passar gryta alltid bra, är lätt att laga precis som den förmodligen smakar som godast nästa dag.

RECEPT | Gräddig kotlettgryta med syrlig gurka

4 portioner

4 port bulgur eller annat gryn
2 morötter
ca 650 g benfria fläskkotletter
1 msk smör eller olja
salt
peppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 tsk majsstärkelse
1 dl mjölk
1/2 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
1 msk japansk soja
1 dl syltlök
1 gurka
1 citron
1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)

Gör så här
1. Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. En liten grej bara, med facit i handen funderar jag om inte ris vore bättre, för helheten till rättens färgkomposition.

2. Skala och skär morötterna i bitar. Skär köttet i strimlor. Stek köttet och morötterna i smöret i en gryta tills det får lite färg. Salta och peppra. Häll i grädden, majsstärkelsen utrörd i mjölken, smulad buljongtärning, soja och syltlök. Låt sjuda under lock ca 10 minuter.

3. Skär gurkan i tärningar och pressa över saft från citronen. Hacka gräslöken och vänd ner. Krydda med salt och peppar.

4. Servera grytan med bulgur (ev ri) och gurka.

Vintips till gräddig kotlettgryta med syrlig gurka

Org de Rac Chardonnay 2018 (2930)
Coastal Region Swartland Sydafrika, 99 kr
Druva: Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Socker: <3 g/l Torrt, medelfylligt och smakrikt vitt av frukter som mogna, gula äpplen med karamelliga och lätt smöriga noter, smak av rostat kaffe (lätt fatkaraktär) och fin längd. Betyg: 4 LÄS MER OM ORG DE RAC – EKOCERTIFIERAD PRODUCENT I SYDAFRIKA

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar