Laddar annons
Tilltugg till fruktig prosecco och tips på prosecco i liten flaska
6 May, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tilltugg till fruktig prosecco och tips på prosecco i liten flaska

PROSECCO. Tilltugg till fruktig prosecco är något lättsamt och mingligt som en skål nötter eller mandlar.

Tilltugg till fruktig prosecco. Ett glas prosecco passar som okomplicerad eftermiddagsdrink och gärna till karamelliserade mandlar.

Det pärlande vinet Prosecco är från Italien och smakar lättsamt bubbligt. Ofta har smaken en upplevd fruktig sötma som påminner om honung eller mogen persika eller päron. Lägg till att alkoholhalten är moderat.

Den lilla sötman och rättframma enkelheten i ett glas prosecco har delat vinvärldens åsiktstyckare i två läger.

På den stränga sidan drivs tesen att proseccovinerna är på tok för enkla i sina smakuttryck att de ens förtjänar mer än att häcklas för sin typ och enkla vinstil. Om denna lätt fyrkantiga åsikt kan man diskutera. Om uttrycket är en rädsla för konkurrensen som proseccovinerna visar när det kommer till försäljningsframgång, i jämförelse till exempelvis überdistriktet i bubbelvinvärlden Champagne, tål att fundera över.

Helt klart är att prosecco är ett omåttligt populärt vin bland konsumenterna. Oavsett om det dricks ett glas prosecco på restaurang i Italien eller serveras på en hemmafest någonstans i världen. Framgången är inte heller konstig.

Prosecco smakar lättsamt mingligt, spontant gott (för dom flesta förutom, stränga traditionalister), har låg alkoholhalt för ett klädsamt, lågt pris. Nytt i distriktet är även strävan efter kvalitet och för en stramare smakprofil. bBort är även dom flesta av de forna parfymerade, tvåliga proseccovinerna. Så vad är problemet?

Tilltugg till fruktig prosecco

RECEPT | Karamelliserade mandlar

6-8 portioner

3 dl hel sötmandel (200 g)
0,5 dl honung
2 tsk örtsalt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skålla och skala mandeln. Värm honungen i en kastrull. tillsätt mandlar och örtsalt och rör om.

2. Häll upp mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Stänk över lite vatten så klibbar de inte ihop. Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

3. Lägg över mandlarana på ett nytt bakplåtspapper och låt svalna.

Vintips - prosecco till karamelliserade mandlar

Castelforte Prosecco Extra Dry (7720)

Cantine Riondo, Prosecco Venetien Italien, 54 kr för 375 ml.
Druva: Glera
Alkohol: 11%
Socker: 10 g/l
Smaken är tydligt fruktigt söt av honung och mogna päron, lägg till en smak av mogen citron.
Trevlig och minglig!
Betyg: 3

TOPPLISTA | Bästa Prosecco 2020

Långläsa och informativ text: Vad är prosecco

Om Vinbankens tips för vin och mat i kombination
Urvalet gör vi fritt ur annonsörers portföljer men också bland vinerna vi testat nyligen på någon av journalisternas provningar.

Foto av Irina Iriser från Pexels