Laddar annons
Recension och tabell, tillfälligt sortiment vitt vin 12 maj
10 May, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension och tabell, tillfälligt sortiment vitt vin 12 maj

TILLFÄLLIGT SORTIMENT VIN. Recension och tabell, tillfälligt sortiment vitt vin 12 maj. Äntligen lanseras vinerna som skribenterna provade redan i början av mars.

Recension tillfälligt sortiment vitt. Som vi väntat. Inte så många viner eftersom nyhetslanseringarna numera är utspridda inte bara på fler butiker utan framför allt fler utgivningsdagar, numera tisdagar är det bestämt. Man får gå in på Systembolagets hemsida för att hålla koll på vilka viner och vilka dagar.

Här kommer i alla fall mina tankar om de sista vinerna som skulle lanserats den 24 april. Tabell längst ner i inlägget.

Recension tillfälligt sortiment vitt vin 12 maj

Frankrike och Bourgogne-bubbel

Guillemot-Michel Une Bulle 2016 (97713), 319 kr

Detta är ett mousserande vin från Viré-Clessé i Mâcon och en Method Ancestral eller Pet Nat som det heter på nyspråk. Det betyder en (1) jäsning på flaska, inte två som för champagne eller crémant.

Men vinet är degorgerat, vilket betyder att jästfällningen tas bort för att få ett klart (ej grumligt av partiklar) vin. Normal ligger en method ancestral bara över vintern efter skörd men detta vin har legat hela 18 månader. Och samlat på sig en komplexitet utöver det vanliga.

Smaken är ungdomlig, mycket fruktig med päron, persika, mandel och brioche. Härligt fin och intensiv mousse, läcker läskande frukt med drag av kanderat citrusskal och nötter. Lite godis-varning men kul vin med mycket smak.

Alsace

Trimbach Riesling Selection de Vieilles Vignes 2017 (90478), 249 kr   OBS!

Vielles Vignes betyder gamla stockar (över 50 år vanligtvis). Här är det olika byar som fått bidra med druvor från några av sina äldsta vingårdar. Smaken är klockrent precis och elegant så som bara en fin riesling kan vara med äpple, citrus och örter och en härlig koncentration. Torr, intensiv och smakrik med strålande syra, fin och distinkt med komplex frukt och massor av lång god citrusmättad frukt.

OBS!! Det har kommit till min kännedom att flaskor av detta vin inte alls är bra. Saknar syra, är platt och intetsägande.

Om du får en flaska som inte är bra så tveka inte att gå tillbaka till butiken och lämna tillbaka den.

Vitt vin från Österrike

Bründlmayer Riesling Steinmassl Reserve 2014 (93008), 279 kr

Klart utvecklad doft med mogen sötaktig röd-bärig frukt och lite lätt rostad ton som kommer av ålder snarare än fat. Torr smak med hög syra, helt utvecklad, inslag av äpple, citrus-skal, nötter och bröd. Både god, lång och helt drickfärdigt vin idag. Mer än god till mat med djupa smaker, både grönsaker, fisk och ljusa kötträtter.

Vitt vin från Sydafrika

Lismore Barrel Fermented Sauvignon Blanc 2018 (95098), 209 kr

Här kan man nästan ta ’Barrel Fermented’ som en varningstext för maken till ekfats-laddad sauvignon får man leta efter. Till och med sauvignon blancdruvan med sin starka, tydligt egna aromprofil är svår att hitta här. Men; ett roligt och härligt vin med aromatisk doft av flädersorbet i vanilj-kola-sås som inte är så fel som det låter. Frisk syra, mycket ung och busig smak, ganska komplex och solmogen frukt. Blir nog med harmonisk med några år i källaren.

Vitt vin Australien

Tahbilk Museum Release Marsanne 2012 (95557), 159 kr

Detta vin skulle släpps den 5 maj men blev en vecka försenad, precis som sin bror Tahbilk Cabernet Shiraz 2016

Marsanne är grön druva nummer ett i norra Rhône men odlas även på några få hektar på andra ställen i världen. Egendomen Tahbilk i Victoria är en av dessa få platser.

Skönt citrus-drivet vin med doftinslag av rostad mandel och kanderad frukt. Fint utvecklad efter sina åtta år men långt ifrån gammal. Aningen rostad smak (utan fat) med fin syra, helt torr, fin frukt av syrliga äpplen från förra veckan och svagt rökig eftersmak.

Recension tillfälligt sortiment vitt vin från Nya Zeeland

Dog Point Vineyards Sauvignon Blanc 2019 (95749), 195 kr

Dog Point gör tydligt reduktiva viner, så även denna sauvignon blanc med härligt vårlig doft av nyplockade nässlor, gräs, passionsfrukt och en lätt doft av majbrasa. Torr, hög syra och massor av så kallade primära toner (frukt och bär-tydliga förnimmelser) av nyplockad frukt och kluven ek. Det vill säga, just nu ganska spetig, men det kommer att ge sig om något år när smakerna går ihop.

Vill du smaka på den redan nu så bjud på tempurafriterade nässlor med lite nypressad citron och en nypa himalaya-salt.

Tidigare recension nyhetslanseringar: Nyheter på Systembolaget

[drinklist id="85950"]