Laddar annons
Vin till vitello tonnato
20 Jul, 2020

Vin till vitello tonnato

VIN OCH MAT. Vin till vitello tonnato smakar alltid gott. Serveras med fördel på sommaren och perfekt för lyxig picknick.

Vin till vitello tonnato. Vinet kan vara vitt eller rött. Men vad vore den italienska paradrätten vitello tonnato utan sitt vin från Italien. En annan, helt ljuvlig kombination är vitello tonnato och champagne, lyxigt och otroligt gott!

Snabbval direkt till vintipset

Förbered Vitello tonnato dagen innan och skiva upp precis innan avfärd. Sås och tillbehör packas separat i picknickkorgen. För alla if's and but's, öppna vinet innan avfärd! (surt är att komma på att man missat ta med sig korkskruv).

RECEPT | Vitello tonnato

4 portioner

1, 3 kg kalvstek, benfri
2 vitlöksklytor
1 gul lök, delad i fyra
1 morot, delad i bitar
1 selleristjälk, grovhackad
4 lagerblad
5 kryddnejlikor
10 pepparkorn
5 dl torrt vitt vin
5 dl hönsbuljong

Sås

100 g tonfisk i burk
4-5 sardellfiléer
2 dl olivolja
2 äggulor
1,5 msk pressad lime
2,5 dl buljong från kalvsteken
salt och peppar

Gör så här

1. Lägg kalvstek med de ansade grönsakerna och kryddorna i en stor gryta.

2. Tillsätt vin, buljong och så mycket vatten att steken täcks till 2/3 delar (cirka 5 dl vatten). Låt det koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 1 timme 15 minuter eller tills innertemperaturen är 67-68 grader.

3. Låt stå i 30 minuter. Ta upp teken och sila av buljongen. Häll buljongen i en kastrull, koka upp och låt koka ner till 2,5 dl.

4. Såsen
Kör tonfisk och sardeller i matberedare tillsammans med 3 msk av olivoljan.

5. Tillsätt äggulor och 1 msk av limejuicen. Kör tills allt blir slätt.

6. Häll sakta i resten av oljan med matberedaren påslagen. Tillsätt buljongen lite åt gången tills såsen får samma konsistens som tunn majonnäs. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer limejuice. När jag lagade blev såsen lite för simmig i min smak, en mindre mängd olivolja och buljong är att rekommendera, alt att ni pytsar i lite i taget för att prova er fram.

Förvara såsen i kylen fram till servering.

Servera köttet tunnt uppskuret, skeda över sås och garnera med kapris, citron och lime. Gott till är grönsallad, kapris eller hackad persilja.

Rött vin till vitello tonnato

1. Fonterutoli 2017 (32229)

Marchesi Mazzei, Chianti Classico Italien, 149 kr
Druvor: 90% sangiovese, 10% malvasia nera, colorino och merlot.
Alkohol: 13,5%
Socker: <3 g/l
Fyllig, mogen fruktsmak av körsbär, sötmogna bär, stram syra med inslag av örter, kaffe och fat. Fruktig längd.
Omdöme: Den syrliga, kärniga smakstilen så typisk sangiovesedruvan (för mig) är en av anledningarna till varför vinerna gör sig så bra till mat.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.