Laddar annons
Chenin blanc mästaren Ken Forrester, Sydafrika
23 Jul, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Chenin blanc mästaren Ken Forrester, Sydafrika

Ken Forrester har odlat vin i Stellenbosch i snart 30 år. Han var kanske den förste att tro och satsa kvalitativt på chenin blanc. Mr. Chenin är en välförtjänt titel.

Ken Forrester mästaren av chenin blanc. Jag har inte besökt Ken Forrester på hans vingård Scholtzenhof som är belägen på sluttningarna av Helderberg i Stellenbosch, Sydafrika. Men för några veckor sedan blev det tillfälle att hänga med på en intressant vinprovning, via ett Zoom-möte.

Chenin blancvinerna i provningen kommer lanseras på Systembolaget under hösten 2020.

Ken Forrester - kort bakgrund

Tillsammans med sin fru Teresa köpte Ken den nedgångna Scholtzenhof 1993. Egendomen är anrik grundades under namnet Zandberg 1689. Paret Forrester renoverade både byggnaderna och vingårdarna.

Området Helderberg ligger i södra delen av Stellenbosch 7 km från kusten. Här är klimatet ganska svalt på grund av närheten från havet. Jordmånen är en blandning av granit och sand varför jämförelsen till södra Rhône ofta görs.

Redan för 25 år sedan fastnade Ken för chenin blancdruvan. Och i stället för att riva upp de gamla vinstockarna i som redan var planterade vårdade han chenin blanc lite extra.

- Få, om någon uppskattade chenin blancdruvan i början av 90-talet, berättar Ken.

De tre absolut viktigaste komponenterna att ge akt på vid vintillverkning enligt Ken är, - 'balans, balans och balans.'

I internationella sammanhang är Ken Forrester känd som Mr. Chenin och genombrottet kom med vinet FMC.

Mer om druvan chenin blanc läser du på kategori-sidan.

Chenin-blanc-mastaren-Ken-Forrester-Sydafrika-vinbanken

Vinprovning med Ken Forrester

1. Ken Forrester Old Vine Chenin Blanc Reserve 2018

Årgång 2018 blev en milstolpe för vinodlarna i Sydafrika. Det var den sista i raden av tre år med extremtorka.

Färgen är gul, doften exotisk med touch av gula äpplen. Smaken är torr, medel/fyllig av gul frukt, aprikos, persika och ananas med trädgårdsfrukt som äpplen och päron. Syran ligger som en tät, precis linje genom hela smaken och längden (eftersmaken) är lång. Fat.
Betyg: 4

I järmförelse till FMC är Old Vine Chenin vinet man dricker nu. Druvorna jäser i tank och fat. Lagringen är under 9 månader i franska ekfat.

2. FMC 2018

Doften upplever jag som något sluten, det finns drag av rök - mineral- och inslag av mogen trädgårdsfrukt som gula äpplen och aprikos. Smaken är torr och fyllig av solgul kärnfrukt som aprikos, persika och gula äpplen med fina rostade inslag som av kaffe, vaniljfat men också med hintar av honung och hasselnötter. Klockren, läcker och tät i längden. Smaken är nyanserad och återhållet komplex. Texturen är tät, sammetslen och något sluten varför vinet kan (eller t o m bör) dekanteras nu när så ungt och det är även en rekommendationen som kommer från vinmakaren själv.
Betyg: 4, med stor utvecklingspotential.

Samtidigt är chenin blanc en druvsort vars viner delar vinälskare i två läger, dricka som unga eller som mogna.

För FMC är det dock inte så enkelt som ung eller mogen. Vinet är mycket komplext. Med smakinslagen av fat (rostade noterna som påminner om kaffe) kommer per automatik en nyfikenhet och önskan för att spara/lagra.
Dricker man vinet nu ska man absolut göra det till mat.
Prova: vitlöksstekta skaldjur sprinklade med apelsinzest, eller till och med toppade med lite av apelsinjuicen och serverade i vitlöksskyn utrörd med smör tillsammans med ett gott bröd.

Mer om vinet FMC

Druvorna i FMC kan komma från så många som 10 olika vingårdar och som vinifieras (tillverkas) i separata batcher. Ken säger att han inte vill att vinet ska smaka av lanolin (vilket chenin blanc kan göra) varför han återkommande smakar på druvorna innan skörd för att vara säker på att druvskalen är 'perfekt mogna' och att druvkärnorna är 'as crunchy as newly roosted coffe beans'.

- den rätta tidpunkt för skörd är a och o för chenin blanc, konstaterar Ken Forrester.

Alla Forresters chenin blanc viner (om jag förstod det korrekt gällde det inte bara FMC) får jäsa naturligt, det vill säga med vildjäst. Så har Ken tillverkat vin de senaste 25 åren. Att lyfta fram sättet som 'naturligt' är trams säger Ken som säger att all jäsning är ett naturligt förlopp.

Vinet lagras 12 månader, på sin fällning, i gamla franska 400 liters fat. Några av faten byts varje år.

Besökare på vingården har chans att köpa gammal FMC, nu av årgång 2007.

Vi provade också,

3. Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2018 (2502)

Western Cape, Coastal Region Sydafrika, 99 kr
Mörkfruktig av plommon och svarta vinbär, lite fat och lätt kryddig. Mjuka, närvarande tanniner. Trevlig längd.
Utmärkt vin till grillat, vego som spett med svamp, grönsaker och rotsaker eller fläskkött.
Betyg: 3+

BILD: Ken Forrester Wines och Helderbergwinehopper.

Om nuvarande situation i Sydafrika, konsekvens av covid-19, Frank Meaker på Org de Rac.