Goda viner till höstmat - vintips till kantareller

Goda viner till höstmat - vintips till kantareller

Bjud på en kantarelltoast till förrätt, en kantarellsoppa eller lax med trattkantareller till huvudrätt. Goda vintips till höstmat.

Goda viner till höstmat och rekommenderade viner till kantareller. Kantareller passar bra till det mesta och tillsammans med ett väl valt vin lyfter maten ett snäpp till. Glöm inte den goda svampsåsen, eller att laga risotto med svamp. Enklast av allt är smörstekt svamp till en fin köttbit.

Topplista - rekommenderade viner till kantareller, 4 vita och 2 röda

Vin till kantarelltoast, budget och festförslag

Bjud på kantarelltoast en av de godaste rätterna man kan smaka på hösten. Speciellt efter en dag i skogen på jakt efter svamp och bär. Förväll svamparna efter rensningen och stek dem sedan i smör. Dränk svamp över en skiva rostat surdegsbrörd, och toppa med en skiva parmesan. Vita viner av chardonnaydruvan passar utmärkt. Precis som de vita rhônevinerna vars lite lätt solgula fetma i kombination med örtig smak passar ingredienserna svamp och ost perfekt.

Vitt budgetval

1. Saint Clair Vicar's Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr Druvor: Chardonnay. Torr, medelfyllig. Vitgul frukt av äpplen och päron, inslag av kryddor, nötter och mjuka fattoner. Omdöme: Trevlig, välgjord. Betyg: 4

Vitt festvin

2. Crozes Hermitage La Mule Blanche 2018 (92159)

Paul Jaboulet, Rhône Frankrike, 239 kr Druvor: 50% marsanne, 50% rousanne Torr, medel/fyllig. Vitgul nyanserad smak av frukt som gula äpplen, aprikos och melon, inslag av örter, vanilj och fat. Stram längd med en knivsudd mineral. Omdöme: Trevligt personlig och välgjord. Veckans vinälskare-val. Betyg: 4

Vilket vin passar till kantarellsoppa

Nästa rätt som inte ska missas under hösten är den krämiga, värmande soppan. Kombinationen till vitt vin är mitt i prick. Laga kantarellsoppa. Precis som förra året håller vinförslaget då även i år, fastän vinet bytt årgång till 2017.

Vitt budgetval

3. Domaine de Bournaire 2017 (5799). EKO

VGC Vins de Grandes Cuvées, Muscadet Sèvre et Maine Frankrike, 109 kr Druvor: Melon de bourgogne. Torr, frisk smak och på tungan finns den där lätta livligheten som skärper sinnet. Smaken är grönfruktig av mogna äpplen och päron, det finns drag av citrus plus en tydlig mineralton. Eftersmaken är lång och vinet fungerar utmärkt som fördrink på festen, till skaldjur eller vegobiffar med fransk senap eller som här, till den gräddiga svampsoppan. Betyg: 5

Vitt festvin, gärna till ugnsbakad lax

4. Kim Crawford Sauvignon Blanc 2019 (78974), BS (beställningssortimentet).

Kim Crawford Wines, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr Druvor: Sauvignon blanc Torr, medelfyllig. Frisk smak av vit och grön frukt, äpplen, päron och vinbär, mogen citrus, syrlig aprikos med bra längd. Omdöme: Frisk och något krämig, kalasbra längd. Passar till: Rätter som ceviche med mango eller lagad fisk alt kyckling med citron. Till rätten Favata, italienska böngryta, smakade vinet också helt perfekt! Betyg: 4 De röda vinerna är lätt kärniga, rödfruktiga med mjuka tanniner. Båda passar bra till risotto med svamp eller till både fläsk- eller nötkött som serveras med svampsås.

Röda goda viner till rätter med trattkantareller

Rött vardagsvin, passar till smörstekt svamp och pasta

5. Raimonda Barbera d’Alba 2018 (71596)

Fontanafredda, Piemonte , Barbera d’Alba Italien, 109 kr Druvor: Barbera Fylligt, mörkfruktig, lätt kryddig smak av mogna körsbär, plommon och soliga skogsbär. Inslag av fat och mjuka runda tanniner. Omdöme: Trevligt, generöst rött med mersmak. Passar till: Utmärkt till pasta med smörstekt svamp, eller liknande smakrika vardagsrätter. Betyg: 4

Rött festvin

6. Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2018 (2861). EKO.

Domaine Habrard, Crozes-Hermitage Frankrike, 209 kr Druvor: Syrah Alkohol: 13% Socker: < 3 g/l Fyllig. Mörk frukt men också en smak av söta bär, kryddor som lagerblad och peppar, lite lakrits, fat, tobak och örter. Nyanserad, samtidigt tajt och 'ung'. Omdöme: Smakrik, mustig och ung. Här är vinet som ni dekanterar (häller över i en karaff och sedan tillbaka i flaskan för att syret ska hjälpa att lyfta fram smakaromerma) innan middagen eller lägger undan ett par år för att mogna. Smakar dock fantastiskt bra redan nu. Betyg: 4+ Läs Karin Ahlström Jensens artikel om vinbonden Habrard och hur han leder utvecklingen av ekologisk odling i området

Recept andra gillar